Cea mai mare platformă din țară de pe perioada comunistă, Borzești-Onești este pe cale să reînvie.

Planul marilor giganți energetici precum: Romgaz Mediaş, Conpet Ploieşti şi Oil Terminal Constanţa, plus finanţatori privaţi, precum Banca Transilvania şi SIF Moldova este acela de a relansa, rafinăria de petrol (RAFO Onești), combinatul de cauciuc sintetic (CAROM Borzești), compania producătoare de utilaje (UTON Onești) și Electrocentrale Borzești.

Fabricile reprezentau în perioada ceaușistă cel mai mare complex petrochimic din Europa, care avea zeci de mii de angajați și livra produse în întreaga lume. Acum acestea sunt fie în lichidare, fie în conservare.

Acum, fabricile care constituiau unul dintre cele mai mari complexuri petrochimice din Europa sunt fie în conservare, fie în lichidare. Zona, altădată una dintre cele mai dinamice industrial din România, este caracterizată în prezent printr-o aproape totală dezindustrializare, șomaj şi îmbătrânirea populaţiei, pentru că forţa de muncă tânără a luat drumul altor oraşe sau pe cel al străinătăţii.

Implicarea guvernului și a altor parteneri străini

În CERP, pe lângă firme româneşti, ar mai putea să intre şi alte companii cu interese în domeniul petrochimic, precum şi parteneri străini pe partea de finanţare şi de asigurare cu materii prime.

În textul memorandumului, se specifică fie cumpărarea lor prin portofoliul lichidatorilor, unde se află acum, fie prin scoaterea din conservare. Astfel se solicită implicarea Guvernului, care ar putea să emită un act legislativ care să avantajeze ajute la reînvierea petrochimiei din Romînia..

”Acest grup energetic este absolut esenţial pentru viitoarea platformă petrochimică Borzeşti – Oneşti, pentru că produce energie electrică şi asigură aburul tehnologic necesar activităţilor de producţie ale RAFO, CAROM şi ale viitoarei unităţi de procesare a deşeurilor istorice din batalele complexului, aproximate la 500.000 de metri cubi“, precizează Dan Hazaparu, asociat al firmei Project Management.

Pe data de 7 şi 8 august la hotelul Perla din Slănic Moldova, a fost prima întâlnire a reprezentanților companiilor interesate unde au luat cunoştinţă de proiect, de către Dan Hazaparu și Tudor Găurean, fost director RAFO și CAROM.

Potrivit memorandumului aceștia au decis :” să acţioneze împreună pentru realizarea proiectului CERP Moldova prin asocierea lor într-o companie-proiect numită SC CERP SA Oneşti. Această companie va acţiona cu mijloacele proprii şi prin atragerea altor investitori străini şi români, pentru realizarea proiectului de investiţii necesar reconstruirii şi modernizării platformei industriale Borzeşti – Oneşti“

Valoarea totală a investiţiilor este estimată la 1,5 – 1,8 miliarde euro, iar cifra de afaceri ar putea ajunge la 4,5 miliarde de euro/an cu un EBITDA de 350 – 500 milioane euro/an.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.