Curtea de Apel Cluj i-a condamnat pe cei doi poliţişti BCCO Cluj, Alin Pintican şi Adrian Balaj, în cadrul procesului în care cei doi sunt acuzaţi de purtare abuzivă. Judecătorul Maria Boier a administrat în acest caz o condamnare cu amendă penală de câte 5.000 de lei pentru fiecare dintre inculpaţi dar, conform avocatului lor, Pintican şi Balaj vor face recurs. Şeful BCCO Cluj, Horea Oltean, spune că dacă sentinţa va rămâne definitivă, Pintican şi Balaj vor fi destituiţi din Poliţie. Radu Vadim Mureşan, tânărul care a fost bătut de cei doi poliţişti, spune că ar fi fost mai mulţumit dacă în locul amendei penale, cei doi ar fi fost destituiţi din Brigada clujeană.

Săptămâna trecută, judecătorul Curţii de Apel Cluj, Maria Boier, i-a condamnat pe Alin Pintican şi Adrian Balaj în procesul penal de purtare abuzivă cu câte 5.000 de lei fiecare.

“Condamnă pe inculpaţii 1. p.v. (Pintican Vasile Alin), 2. b.p.a. (Balaj Petrică Adrian) la câte 5.000 lei (cinci mii lei) amendă pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă, prevăzută de art. 250 al.1 şi 3 Cod Penal. Atrage atenţia inculpaţilor asupra dispoziţiilor art. 63 ind. 1 Cod Penal. Constată că partea vătămată m.r.v. (Mureşan Radu Vadim) nu a formulat pretenţii civile în cauză. Obligă pe inculpaţi la câte 500 lei cheltuieli judiciare în favoarea Statului. Cu recurs în 10 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa publică din 7 aprilie 2011”, arată sentinţa de condamnare a Curţii de Apel Cluj. Articolul din Codul Penal asupra căruia judecătorul Curţii de Apel Cluj atrage atenţia este următorul “Ori de câte ori legea prevede că o infracţiune se pedepseşte numai cu amendă, fără a-i arăta limitele, minimul special al acesteia este de 150 lei, iar maximul de 10.000 lei”.

Radu Vadim Mureşan, victima din acest proces, spune că, ţinând cont de faptul că dacă el nu a avut pretenţii financiare de la cei doi, ar fi fost mai indicat ca celor doi poliţişti BCCO Cluj să le fie interzis dreptul  de a mai profesa în Poliţie.

“Teoretic am câştigat, practic pe ei nu îi deranjează cu nimic pentru că amenda şi-o plătesc, rămân în Poliţie şi continuă să facă lucruri de astea. Ne apără oameni care au probleme penale. Practic, ei au cazier şi nu ar mai trebui să mai lucreze în Poliţie, dar ce putem face noi! Eu aş fi vrut ca judecătoarea să le interzică să mai lucreze în Poliţie, aşa că ei poate vor fi mutaţi disciplinar în altă parte şi după aceea vor reveni”, spune Mureşan.
De asemenea, şeful BCCO Cluj, Horea Oltean, a declarat pentru “Gazeta de Cluj” că ştie de acest caz şi că va respecta decizia finală a instanţei, adică, dacă în urma recursului verdictul va rămâne neschimbat, îi va destitui din funcţie pe subordonaţii lui, Alin Pintican şi Adrian Balaj.  

“Depinde de sentinţă. Dacă ei declară recurs şi sentinţa va rămâne definitivă, vor fi destituiţi din Poliţie, dacă sentinţa nu va rămâne aşa, vor rămâne în Poliţie. Oricum, se vor adopta măsurile legale”, a declarat Oltean.
Alin Irimieş, avocatul celor doi poliţişti BCCO Cluj, spune că va ataca printr-un recurs condamnarea cu amendă penală.

"Sentinţa a fost de amendă penală pentru ambii inculpaţi. O să promovăm recurs. Este o hotărâre penală de condamnare prevăzută în Codul de procedură penală ca fiind o pedeapsă complementară pedepsei cu închisoarea", a spus avocatul Irimieş.

Martori şi probe video “tabula rasa”

Procesul în care Alin Pintican şi Adrian Balaj sunt acuzaţi de purtare abuzivă a fost înregistrat la Curtea de Apel Cluj la mijlocul anului trecut, iar primul termen a avut loc în 16 septembrie 2010. La începutul procesului, cei doi poliţişti au cerut ca procesul să fie judecat în secret pentru că publicitatea acuzaţiilor care le sunt aduse le-ar putea cauza prejudicii, iar judecătorul le-a acceptat cererea. Chiar dacă, în rechizitoriu, o serie de martori au declarat că ştiau despre faptul că Radu Vadim Mureşan a fost lovit în timp ce era audiat, în faţa magistraţilor martorii au încercat să ocolească un răspuns concret. De asemenea, conform Raucăi-Damian Andreea, avocatul lui Mureşan, una dintre principalele probe de la acest dosar, imaginile video surprinse de camerele de supraveghere de pe holurile BCCO Cluj ar fi fost trucate pentru a nu arăta cum cei doi poliţişti îl bruschează pe Mureşan.

“Probabil, cea mai importantă probă este lipsa a mai bine de 8 secunde (orele 15:03:03 – 15:03:11, n.r) după cum se poate observa din vizionarea fişierului avi, înregistrare efectuată în momentul în care subsemnatul eram agresat de cei doi inculpaţi, iar martorul Filip intervine atrăgându-le atenţia că în sediul BCCO mai sunt avocaţi. Tot raportat la acest aspect e necesar a se observa că înainte de ora 15:03:03 uşa de la biroul 7, unde mă aflam, era deschisă, pentru ca după 15:03:11 aceasta să fie închisă, deşi aceasta nu a fost închisă de nimeni conform înregistrării, iar inculpatul Balaj apare în cadru la 15:03:11 de nici unde, deşi acesta nu a ieşi din nici un birou ! Apare undeva pe la jumătatea  coridorului. Este important a se observa că prima înregistrare are loc undeva în jurul orei 15, pentru ca următoarele să fie după ora 16! Răspunsul dat de către şeful Brigăzii cu privire la aspectele de mai sus nu poate fi decât înlăturat, raportat la lipsa acestuia de pregătire tehnică în domeniu şi raportat la faptul că pe parcursul vizionării celor 3 înregistrări, deşi au existat momente în care nu a fost nici un fel de activitate pe coridor, camera nu s-a oprit din înregistrare. Consider că s-a intervenit tehnic asupra înregistrărilor video din prezentul dosar deoarece la minutul 15:01:42 se poate observa cum o femeie -doamna avocat Crişan Manuela- intră în baia de lângă biroul 7, pentru ca apoi, la minutul 16:06:51, aceasta să iasă dintr-un birou. Or, după cum se poate observa, aceasta nu a ieşit niciodată din baie, dar cu toate acestea iese dintr-un birou şi pleacă din sediul BCCO”, se arată în concluziile scrise depuse de avocat la dosar.

ART. 250
Purtarea abuzivă
-Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană, de către un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.
-Ameninţarea săvârşită de către un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
-Lovirea sau alte acte de violenţă săvârşite de către un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
-Vătămarea corporală săvârşită de către un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.
-Vătămarea corporală gravă săvârşită de către un funcţionar public, în
condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani.

“Depinde de sentinţă. Dacă ei declară recurs şi sentinţa va rămâne definitivă, vor fi destituiţi din Poliţie, dacă sentinţa nu va rămâne aşa, vor rămâne în Poliţie. Oricum, se vor adopta măsurile legale”, a declarat Horea Oltean, şeful BCCO Cluj.
“Nu am dorit prin acest demers obținerea vreunui folos material, singurul considerent care m-a determinat să fac prezenta plângere este acela că mi se pare inuman și degradant ca în perioada în care m-am aflat în detenție să fiu supus unor rele tratamente din partea organelor de cercetare, doar pentru simplul fapt că acestea pot să mă agreseze, deoarece sunt la dispoziția lor, iar ulterior este greu de dovedit ca am fost o victimă”, a declarat Radu Vadim Mureşan, victima celor doi poliţişti BCCO Cluj.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.