Pivniceru ii ia capul lui Morar

Noul ministru al Justiţiei, judecatorul Mona Pivniceru, este unul dintre magistraţii care au ajuns la cele mai mari instanţe, nu fara a starni controverse in ascensiunea lor profesionala. Pivniceru este simpatizanta al PNL-iştilor şi, pe de o parte este blamata de opoziţie şi susţinuta de conducerea actualului guvern. Judecatoare la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi reprezentanta a acestei instanţe in cadrul CSM, ea a militat pentru independenţa magistraţilor faţa de politic, insa acest militantism s-a manifestat doar la nivelul discursului pentru ca numele ei poate fi legat de o serie de scandaluri care au amestecat justiţia cu politicul şi afacerile.

Printre motivele pentru care Monica Pivniceru a devenit ministrul Justiţiei se numara faptul ca ea ii poate pe şefii DNA şi DIICOT fara sa clipeasca. De altfel, in ianuarie 2012, Mona Pivniceru declara intr-un interviu acordat Romania Libera ca mandatul lui Morar in fruntea DNA n-ar trebui prelungit, potrivit publicaţiei citate. "Daca legea pune punct unui mandat, atunci punctul este punct. (…) Daca textul de lege nu permite continuarea mandatului, acel mandat nu trebuie continuat. Nu trebuie sa forţam nota. Daca a fost laudat, aceasta nu inseamna ca e singurul procuror din Romania care vrea sa-şi faca bine profesia", a susţinut Pivniceru referitor la prelungirea activitaţii lui Daniel Morar in fruntea DNA dupa ce i se termina mandatul. In octombrie anul trecut, plenul CSM a decis sa sesizeze inspecţia judiciara privind o serie de declaraţii facute de procurorul şef al DNA, Daniel Morar, la Televiziunea Publica, unde acesta a criticat Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Solicitarea a fost susţinuta in plenul CSM de catre Mircea Aron, judecator la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a precizat ca are şi mandatul judecatoarei Mona Pivniceru. Declaraţiile facute de Daniel Morar au fost condamnate şi de Asociaţia Magistraţilor din Romania, condusa de Mona Pivniceru, care, la randul ei, a transmis o solicitare la CSM.  Pe 10 iulie 2012, CSM a adoptat o poziţie prin care cere ca, in perioada de interimat prezidenţial, sa nu fie numiţi şefii la DNA şi la Parchetul General. Potrivit site-ului membricsm.ro, in cadrul dezbaterilor din plenul CSM pe punctul privind numirea noilor şefi la DNA şi Parchetul general, judecatoarea Mona Pivniceru a susţinut ca nu e treaba CSM sa impuna cand sa fie numiţi şefii Parchetelor. Acum, Mona Pivniceru ajunge in situaţia de a fi ea cea care poate propune şefii DNA şi ai Parchetului General, prerogative pe care s-ar putea sa le foloseasca incercand sa imprime deciziei sale o aura de ministru independent (deoarece ea nu este membra PNL), iar cei care au propus-o sunt pregatiţi sa prezinte partenerilor din strainatate ideea ca numirile le-ar fi facut un ministru al Justiţiei independent.

Ziariştii sunt de vina

De asemenea, Mona Pivniceru, din calitatea de preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din Romania a cerut CSM-ului sa interzica ziariştilor accesul la dosarele de judecata. Culmea este ca Pivniceru a facut aceasta solicitare la scurt timp dupa ce judecatorul Florin Costiniu, prieten cu Pivniceru, a fost acuzat de corupţie iar scandalul a fost prezentat in presa. Astfel, judecatorul Mona Maria Pivniceru, Preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din Romania, şi procurorul Constantin Sima, Preşedinte al Asociaţiei Procurorilor din Romania, au inaintat CSM-ului o scrisoare deschisa in care cele doua asociaţii cereau o mana de ajutor CSM-ului.
“Asociaţiile profesionale ale magistraţilor constata cu ingrijorare ca probe din dosare penale şi in special interceptari telefonice sau inregistrari ambientale apar in mass-media, creand presiune asupra imparţialitaţii justiţiei şi un climat de insecuritate generala. Din acest motiv solicitam Consiliului Superior al Magistraturii sa dispuna efectuarea unor verificari privind aceste situaţii devenite practica constanta şi, in masura in care se stabileşte savarşirea unor abateri disciplinare, sa se investeasca cu soluţionarea lor ori sa dispuna sesizarea organelor de urmarire penala. Solicitam Consiliului Superior al Magistraturii sa iniţieze demersuri pentru modificarea legislaţiei in sensul revizuirii normelor privind interceptarea convorbirilor telefonice, durata interceptarilor, proba autenticitaţii inregistrarilor, securitatea acestora, explicarea conţinutului de „mandat de securitate naţionala”, in conformitate cu jurisprudenţa CEDO in materie, astfel incat prevederile constituţionale privind respectarea şi ocrotirea vieţii intime, familiale şi private sa nu fie incalcate, iar pe de alta parte cetaţeanul sa nu fie expus unei vulnerabilitaţi perpetue faţa de organele statului. In niciun caz informaţia de interes public nu se identifica cu o interceptare generalizata a convorbirilor telefonice şi nici imperativul de securitate naţionala nu poate expune cetaţeanul sentimentului de frica şi insecuritate prin incalcarea garanţiilor constituţionale, insecuritatea individuala nefiind specifica expectanţei de securitate şi protecţie pe care le aşteapta cetaţeanul de la stat. Statul are obligaţia de a pune in valoare valenţele umane şi nu distrugerea acestora sau strivirea demnitaţii individuale”, se arata in documentul semnat de magistraţi.

Cine este Mona de la justiţie?

Mona Pivniceru şi-a inceput cariera profesionala in domeniul juridic in 1982, ca avocat in Baroul Vaslui. In 1991, Mona Pivniceru a devenit judecator la Judecatoria Iaşi, iar doi ani mai tarziu a fost numita magistrat la Tribunalul Iaşi. Din 1999 şi pana in 2009, Mona Pivniceru a fost magistrat la Curtea de Apel Bucureşti, iar in decembrie 2010 a fost promovata la Secţia civila şi de proprietate intelectuala a instanţei supreme.
Pivniceru a fost din 1997 şi pana in 2007 conferenţiar universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitaţii "Al. I. Cuza" Iaşi, iar din 2007 pana in 2010 a fost profesor universitar la catedra de drept a universitaţii şi indrumator doctoral pentru disciplinele Drept internaţional public, Protecţia juridica a drepturilor omului, Convenţia Europeana a Drepturilor Omului şi Practica CEDO – Master ştiinţe penale.
Mona Pivniceru a absolvit in 1982 Facultatea de Drept a Universitaţii "Al I. Cuza" Iaşi, iar doi ani mai tarziu a promovat examenul de definitivat in avocatura. Din 1991 a intrat in magistratura, iar in 1999 a obţinut titlul de doctor in drept – specializarea Drept internaţional public, la Universitatea "Al. I. Cuza", sub coordonarea profesorului Mihail Jakota.
In 2000, Mona Pivniceru a fost admisa la doctorat in specializarea Drept civil in cadrul Facultaţii de Drept din Universitatea Bucureşti, coordonator fiindu-i profesorul Corneliu Barsan. Lucrarea de doctorat cu tema "Efectele juridice ale contractelor aleatorii" şi-a susţinut-o in 22 decembrie 2008, la Facultatea de Drept din Universitatea Bucureşti, fiind laureata cu distincţia "Suma cum laude".
In 1994, Mona Pivniceru a devenit membru al Asociaţiei Magistraţilor din Romania şi al Asociaţiei Magistraţilor din Iaşi, in 2005 a devenit vicepreşedintele asociaţiei şi din 2008 pana in 2011, cand a fost desemnata in CSM, a fost preşedinte al forului.

Pivniceru şi libralii
Modul in care noul ministru al Justiţiei vrea sa lupte pentru independenţa magistraţilor este extrem de susceptibil pentru ca Pivniceru. In primul rand, locuinţa lui Pivniceru este “cazata” la una dintre casele lui Mihai Vlasov unul dintre cei mai mari finanţatori ai PNL, preşedintele Camerei de Comerţ de Industrie a Romaniei şi, socrul lui Cristian David, fost ministru liberal al Internelor..

Averea noului ministru
Mona Pivniceru deţine din 2001 un apartament in Iaşi, in suprafaţa de 65,66 metri patraţi, o casa de vacanţa de 400 de metri patraţi şi un teren intravilan de 7.100 de metri patraţi in comuna Tulgheş, cumparate in 2007, potrivit ultimei declaraţii de avere, din 14 iunie 2012.
Pivniceru are un autoturism Volkswagen cumparat in 2007 şi un ATV Linhai "supus inmatricularii".
Ministrul propus pentru Justiţie are aproape 78.000 de lei in conturi şi depozite bancare, nu a facut investiţii şi nu are datorii. Din salariul de judecator la Inalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, Mona Pivniceru a avut venituri in anul fiscal precedent de 96.036 de lei, iar de la Consiliul Superior al Magistraturii a incasat un salariu de 57.422 de lei. In declaraţia de avere, Mona Pivniceru a notat şi venituri de 4.500 de lei din drepturi de autor, primite de la Editura "Hamangiu", precum şi 13.103 lei diurna detaşare, 381,59 lei transport, 9.327,68 lei decontare pentru chirie, 96,60 euro diurna delegaţie externa şi 5.062,50 lei diurna delegaţie interna.

Razvan Robu

1 COMENTARIU

  1. ar trebui nu indepartati ci executati toti securistii si progeniturile lor gen Morar,Pivniceru, Kovesi, Iliescu, Basescu,… sa nu uitam ca toate structurile criminale romanesti-justitie,securisti, militie, armata,etc..- sint controlate de structurile criminale occidentale.Sa nu uitam ca aceste structuri pina mai ieri erau slugarnice KGB-ului.Asa ca s-o lase mai moale tov. Basescu cu apararea ,,justitiei” mai ales cind are la ,,rever” o criminala-betiva-securisto-comunista numita Macovei ,care peste noapte a devenit o mare aparatoare a democratiei, haida deee….Basescu are aceleasi apucaturi criminale ca si Dej, Ceausu si Ilici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.