Plagiatorul Ioan Groza vrea şefia USAMV Cluj

2308

Profesorul USAMV Cluj, Ioan Groza, aşteaptă să fie ales în funcţia de rector al USAMV Cluj. El a mai candidat pentru acest post, dar nu a fost ales. Profesorul Groza, cunoscut şi pentru relaţiile pe care le are cu PSD-istul clujean Ioan Rus, este acuzat că a plagiat o lucrare de specialitate. De asemenea, el a fost implicat şi într-un scandal cu fonduri europene când a participat la o ”şedinţă” cu dansuri din buric, unde artistele au fost plătite din fonduri europene.

 

Ioan Groza este profesor la USAMV Cluj şi conduce unul dintre departamentele universităţii clujene. El s-a înscris în concursul pentru alegerea unui nou rector. De altfel, profesorul clujean a mai încercat să ajungă în această funcţie, dar nu a fost ales.

În 2013, senatorul clujean Nechita Adrian Oroş a cerut demiterea lui Groza din postul de consilier ministerial, funcţie pe care o cupa la data respectivă, acuzându-l pe profesorul clujean că a generat o situaţie de criză în cadrul USAMV Cluj.

”Un număr însemnat de studenţi, viitori absolvenţi în anul 2014, sunt în pericol de a nu li se recunoaşte calitatea de medic veterinar de către Colegiul Medicilor Veterinari.

Situaţia la care mă refer a fost generată de un control care a avut loc în perioada 5-7 februarie 2013 la Facultatea de Medicină Veterinară Cluj-Napoca de către Corpul de Control al Ministerului Educaţiei Naţionale, pe o tematică care a vizat Programul de studii Medicină Veterinară – documentele aferente activităţii didactice, planurile de învăţământ, activitatea structurilor de conducere şi respectarea legislaţiei cu privire la elaborarea şi modificarea planurilor de învăţământ etc. Controlul a fost efectuat la iniţiativa directorului general de atunci, actualmente consilier al ministrului, fost decan al Facultăţii de Medicină Veterinară şi candidat perdant la funcţia de rector al USAMV Cluj-Napoca, Ioan Ştefan Groza.

Din păcate, Comisia Corpului de Control, prin Raportul nr.568/DGJC din 2 august 2013, şi-a depăşit atribuţiile legale şi a trasat sarcini precise Facultăţii de Medicină Veterinară în ceea ce priveşte planul de învăţământ pentru anul universitar 2013-2014, solicitând expres revenirea la planul de învăţământ din 2011-2012.Prin această solicitare s-a încălcat grav autonomia universitară, deci Constituţia.

Extrem de grav este faptul că această solicitare a Comisiei Corpului de Control, şi anume revenirea la Planul de învăţământ 2011-2012 este contrară atât Directivei Europene 36/2005, cât şi Hotărârii Guvernului nr. 1477/2003 care stabilesc criteriile minime obligatorii pentru obţinerea titlului de medic veterinar. Toate acestea au avut drept consecinţă Hotărârea Senatului Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca din data de 12 septembrie 2013de a aproba pentru Facultatea de Medicină Veterinară planul de învăţământ 2013-2014 readus la forma din anul universitar 2011-2012. În acest moment s-a creat o situaţie de criză între Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară,pe de o parte, şi Facultatea de Medicină Veterinară, de cealaltă parte”, aprecia senatorul clujean.

 

S-a votat un document inexistent

Senatorul clujean spunea că ”Senatul Universităţii a votat un document care nu există,iar consecinţa fatală a acestei situaţii o reprezintă pericolul la care sunt supuşi viitorii absolvenţi ai Facultăţii de Medicină Veterinară Cluj-Napoca, actualii studenţi ai anului VI, şi anume acela de a nu li se recunoaşte diploma profesiei pentru care s-au pregătit timp de şase ani. Practic, se anulează viitorul a sute de studenţi, cu repercusiuni deosebit de grave atât în plan social, juridic, dar şi ca imagine a învăţământului superior. Inclusiv Colegiul Medicilor Veterinari a atras atenţia asupra riscurilor în ceea ce priveşte nerecunoaşterea diplomelor.

Există în mediul corpului profesoral al Facultăţii de Medicină Veterinară sentimentul că reprezentanţi de la vârful Ministerului Educaţiei Naţionale fac presiuni asupra Senatului Universităţii de a aproba ceva cea depăşit graniţa legalităţii.

Nu vreau să mă lansez în acuzaţii gratuite, dar este în joc viitorul studenţilor de la această facultate şi se atentează la imaginea şi credibilitatea Facultăţii de Medicină Veterinară şi a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. Cineva trebuie să răspundă, chiar şi politic, motiv pentru care se impune demiterea membrilor Comisiei Corpului de Control şi a consilierului Ioan Ştefan Groza care, prin presiunile repetate şi prin solicitarea făcută, a generat starea de criză şi a pus în pericol viitorul absolvenţilor de la Facultatea de Medicină Veterinară”, mai explica senatorul.

 

dans pentru ioan groza monitorul de cluj

Dans din buric pentru un candidat la şefia USAMV Cluj

De asemenea, numele lui Ioan Groza a apărut recent într-un scandal cu dansatoare din buric. La o întrunire a profesorilor de la patru universităţi din România, pe tema îmbunătăţirii învăţământului superior, desfăşurată la Predeal, şi-au făcut apariţia mai multe dansatoare exotice, mai mult goale. Momentul artistic a fost plătit din bani europeni, relatează cotidiantr.ro. Întâlnirea de peerlearning având ca tematică „Facilitarea inserţiei în piaţa forţei de muncă a absolvenţilor de învăţământ universitar” în cadrul proiectului POSDRU „Îmbunătăţirea calităţii sistemului naţional de învăţământ superior în conformitate cu schimbările societăţii bazate pe cunoaştere şi cu dinamica pieţei muncii” a avut loc în zilele de 23-25 ianuarie 2015 la Hotelul Piemonte din Predeal, cazarea şi masa fiind suportate din bugetul, în valoare de 11 milioane de lei, al proiectului 155/1.2/S/139950, al cărui manager este Ioan Groza. Acesta se apără spunând, potrivit Digi 24 că animatoarele ar fi intrat în sala de conferinţe după încheierea dezbaterilor. În plus, ar fi fost vorba de o „surpriză” din partea conducerii hotelului.

Dezbaterea – la care, potrivit cotidiantr.ro, nu prea s-a ţinut prelegeri ştiinţifice, lucru remarcat şi de secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Gigel Paraschiv – avea scopul de a dezvolta o relaţie mai bună între universităţi şi licee şi între elevi şi profesori. Numai elevii de liceu ar mai fi lipsit de la dansul erotic… Deşi nu a participat la eveniment, prorectorul USAMV Cluj-Napoca Adrian Oros şi-a dat demisia, în semn de dezaprobare faţă de colegul său de breaslă şi pentru a cere Ministerului Educaţiei să ia poziţie. Oros spune că şi Ioan Groza ar trebui să renunţe la funcţie pentru ca imaginea USAMV să nu aibă de suferit. Mai mulţi deputaţi liberali din comisia pentru învăţământ au cerut la rândul lor Ministerului Educaţiei să ia măsuri.

Referitor la acuzaţiile de plagiat, Ioan Groza a declarat că nu sunt reale. ”Nu este adevărat că sunt acuzat de plagiat. Sunt suspiciuni de plagiat, ceea ce este diferit”, a declarat Groza. Referitor la celelalte acuzaţii, Groza nu a dorit să comenteze telefonic, solicitând o întrevedere.

 

ioan groza usmav

Ioan Groza acuzat de plagiat

Groza este acuzat pe site-ul plagiate.ro că articolul „Observaţii asupra sistemului reproducător al ştiucilor în timpul unui ciclu sexual”, scris de Ioan Groza, Mihai Cenariu, Simona Ciupe, Alexandru Raul Pop, Emoke Pall, Laura Parlapan şi Lucica Geru (publicat în 2013, în Jurnalul de Medicină Veterinară al USAMV) reproduce părţi importante, în primul rând fotografii, dintr-o lucrare anterioară, „Morfologia ovariană a ştiucilor din Dunăre în timpul ovogenezei”, scrisă de Lucica Geru (Brăila), Angela Trofimov (Galaţi), Flavia Ruxanda, V. Rus, Alexandru Raul Pop, I.Radu (USAMV Cluj), V. Miclăuş (Galaţi), publicată în 2012, în Annals of the Romanian Society for Cell Biology.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ