PNL depune prima moțiune de cenzură împotriva guvernului Tudose

47

Liberalii depun, vineri, la ora 12, moțiunea de cenzură intitulată „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, demers inițiat după ce guvernul Tudose a adoptat ordonanța de modificare a Codului Fiscal și sprijinit de către grupurile parlamentare ale USR și PMP.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat, pe 8 noiembrie, că va propune Biroului Executiv al partidului depunerea unei moţiuni de cezură împotriva guvernului Tudose, afirmând că liberalii vor sesiza Avocatul Poporului pentru a ataca la CCR ordonanţa de modificare a Codului Fiscal. “Văzând calamitatea fiscal bugetară care riscă să lovească România, calamitate provocată de guvernul de habarnişti economici conduşi de Terente, PNL anunţă următoarele decizii: vom sesiza Avocatul Poporului în vederea atacului la CCR pentru neconstiuţionalitatea ordonanţei, în cazul în care va fi emisă; voi propune Biroului Politic Executiv care se întruneşte luni depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului”, declara preşedintele PNL, Ludovic Orban, potrivit cotidianul.ro.

Decizia a fost luată oficial, cu unanimitate de voturi, luni, într-o ședință a Biroului Politic Executiv la care au fost invitați și membrii grupurilor parlamentare ale PNL.

”Ordonanța care a răvășit sistemul fiscal din România, care pune în pericol dezvoltarea economică a României, care creează un haos în toate domeniile, care reprezintă un atac împotriva mediului de afaceri și angajaților, atât din sectorul privat, cât și din sectorul public, alături de înrăutațirea dramatică a tuturor indicatorilor economici stau la baza acestei decizii”, a motivat președintele PNL, Ludovic Orban.

Liberalii au luat, totodată, decizia de a constitui trei grupuri de lucru. Primul este un grup politic, format din Raluca Turcan, liderul deputaţilor PNL, Iulian Popescu, liderul grupului de la Senat şi din prim-vicepreşedintele PNL Ilie Bolojan, mandatul său fiind de a purta discuţii cu toate grupurile parlamentare şi politice, mai puţin PSD, pentru a negocia şi pentru a obţine sprijin pentru moţiunea de cenzură.

”PNL a decis şi formarea grupului pentru dialog cu societatea civilă şi unul organizatoric care să vină în sprijinul demersului liberalilor şi pentru a crea o presiune asupra parlamentarilor pentru susţinerea acestei moţiuni de cenzură”, a adăugat Orban.

Prima întâlnire a liderilor de grup liberali a avut loc marți, cu conducerea USR, acest partid fiind cooptat la redactarea moțiunii. „Am decis să iniţiem împreună această moţiune de cenzură şi, de asemenea, să ne adresăm celorlalte formaţiuni de opoziţie să susţină această moţiune de cenzură. Este în interesul românilor să scăpăm de această guvernare falimentară”, a declarat liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan, la Parlament, după întâlnirea cu reprezentanţii USR.

La rândul său, președintele USR, Dan Barna, a declarat că USR şi PNL lucrează la un text comun al moţiunii de cenzură.

„Susţinem această moţiune de cenzură. (…) Timp de un an de zile această guvernare coruptă şi toxică nu a făcut altceva decât să încerce să strâmbe legile României, pentru că în situaţia aceasta suntem şi am văzut mesajul cetăţenilor, pentru a rezolva probleme punctuale, probleme de clică ale actualei majorităţi PSD-ALDE şi atunci o moţiune de cenzură este în mod evident instrumentul democratic şi instrumentul parlamentar pe care îl avem la dispoziţie şi pe care îl susţinem cu toată tăria pentru a oferi cetăţenilor alternativa unei guvernări normale care să se refere la ceea ce înseamnă guvernarea unui stat”, a declarat Dan Barna.

PNL a reușit să obțină și susținerea PMP, chiar dacă partidul condus de Traian Băsescu a criticat faptul că liberalii nu vin cu o alternativă la actualul guvern.

„În mod categoric vom susține orice demers împotriva PSD, însă îmi pun două întrebări: unu – atunci când un partid de opoziție serios vrea să dărâme un Guvern, trebuie să vină și cu un plan de rezervă bine definit. Îmi primul rând vrem să știm, dacă îl dăm jos pe Tudose, pe cine punem în loc?”, a spus, marți, președintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a precizat, în replică la solicitarea PMP de a avansa o propunere de premier a opoziţiei, concomitent cu depunerea moţiunii de cenzură împotriva PSD, că nu este de acord cu ideea de a vinde blana ursului din pădure. ”Vreți să vindem blana ursului din pădure, acum, și să vă spunem ce Guvern va propune PNL? Nu. Trebuie să vedem care sunt forțele de opoziție și parlamentare dispuse să valorifice acest moment extraordinar de important pentru România, și anume de a opri această guvernare”, a spus Turcan.

În pofida acestui schimb de replici, Raluca Turcan a fost în măsură să anunțe, miercuri, că partidul lui Traian Băsescu strânge semnături pentru moțiunea de cenzură. „Am avut discuţii cu reprezentanţi ai PMP. Se strâng semnături pentru moţiune”, a precizat Turcan.

Însă șirul succeselor PNL s-a oprit aici. Întâlnirea cu grupul minorităților naționale din Camera Deputaților nu a adus decât promisiunea că membrii grupului vor analiza textul moțiunii, text pe baza căruia vor lua o decizie. „A fost o discuţie, nu o negociere (…) Am să le transmit colegilor mei textul moţiunii şi vom avea o şedinţă luni în care vom analiza acest text. Dincolo de chestiunea punctuală a moţiunii a fost o discuţie foarte bună pe teme foarte diverse”, a declarat deputatul Varujan Pambuccian, liderul de grup al minorităților.

Convorbirile de marți cu conducerea UDMR s-au dovedit fără rezultat pentru liberali, în pofida argumentelor lor „Indiferent de etnie este în interesul cetăţenilor acestei ţări să facem ca prosperitatea să ajungă mai repede şi mai mult la nivelul cetăţeanului de rând. Şi românii şi maghiarii îşi doresc exact exact acelaşi lucru.

Discuţia cu dl Hunor Kelemen a fost ca în urma consultării cu colegii din UDMR să se poziţioneze faţă de acest demers al Opoziţiei (…) Vor discuta cu colegii din UDMR pentru că domniile lor consideră că sunt şi unele măsuri bune care s-au luat în actuala guvernare. Probabil că vor face o analiză temeinică şi vor decide în consecinţă”, a spus Raluca Turcan.

A doua zi însă, președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a anunțat că parlamentarii UDMR nu vor semna textul moțiunii de cenzură, invocând deschis declarații ale lideri ai PNL percepute ca ostile față de minoritatea maghiară.

„Relația UDMR-PNL e o relație care în acest moment e destul de încărcată de niște declarații din partea colegilor de la PNL. Nu poți să chemi moții și să spui să fie pregătiți la Țebea că vor fi chemați iarăși în luptă împotriva maghiarilor, nu poți spune ca șef de partid așa ceva, iar apoi să ceri voturile noastre”, a spus Hunor pentru MEDIAFAX.

Totodată, liderul UDMR a precizat că, matematic, nu există suficiente voturi în opoziție pentru a trece moțiunea de cenzură, chiar dacă se iau în calcul și membrii Uniunii. „Pe noi ne interesează cine va fi premierul, cu ce program de guvernare vin și în ce direcție vor să ducă țara. Cu noi, fără noi, deci eu nu discut portofoliul, nu discut intrarea la guvernare, nu asta este important, dar vreau să știu în ce direcție vor să meargă. Ei au spus că asta după vot, le-am spus: măi, nu merge așa, după vot, ci discutăm înainte”, a susținut Kelemen Hunor.

De asemenea, liderul maghiar a precizat că PNL a refuzat să le prezinte aceste aspecte. „Ei nu au spus sau nu o să spună despre aceste aspecte și le-am spus că în acest moment nu există condițiile pentru a ne pregăti o acțiune politică comună. Dar eu nu am nimic împotriva moțiunii de cenzură. Cum vom vota, vom vedea. În acest moment, e o altă discuție, dar nu vom semna și nu vom fi alături de PNL în această inițiativă”, a conchis Kelemen.

Nici la discuția cu deputații neafiliați nu s-a obținut o promsiune fermă de susținere din partea acestora, însă ulterior Daniel Constantin (Partidul Pro România) a anunțat că el va vota moțiunea. În schimb, cei din Pro România au asigurat PNL că vor susține demersurile de revocare a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților și au susținut că aceeași procedură ar trebuie inițiată și la Senat, vizându-l pe Călin Popescu-Tăriceanu.

LĂSAȚI UN MESAJ