Într-o ediţie trecută, Alexandru Găvruş ne-a prezentat informaţii despre un ”Pod Roman” ce a rezistat cca. 1850 de ani, situat în perimetrul comunei Iara. Acesta doreşte să fie salvat de la dispariţie şi să fie arondat unei instituţii care să-i dovedească în mod legal originea şi vechimea şi să se îngrijească în mod oficial de minima întreţinere necesară. Clujeanul ne-a prezentat informaţii despre acest pod în speranţa că vor fi utile la un moment dat în elucidarea unor probleme de înţelegere a formării şi istoriei locale, a apariţiei şi evoluţiei poporului român şi pentru a păstra pentru viitor aceste construcţii cu adevărat păstrate în mod miraculos atâta amar de vreme fără nicio întreţinere intenţionată.

 

Directorul MNIT va ajuta la salvarea ”Podului Roman”

Arheologul Felix Marcu şi directorul Muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei (MNIT) este de părere că dacă acest pod se va dovedi a fi autentic în urma studiilor ce se vor face de către specialişti, podul ar trebui clasat (n.r. clasarea este procedura prin care se conferă regim de monument istoric unui bun imobil).

”Se ştia informativ despre acest pod, dar nimeni nu a fost în teren să cerceteze. Trebuie verificată autenticitatea, să vedem dacă e roman sau austriac. Vom face studii în viitorul apropiat prin Comisia Naţională LIMES, iar dacă specialiştii vor decide că e autentic, atunci vom începe procedura de clasare, adică de a fi înscris pe lista monumentelor”, ne-a declarat Felix Marcu.

 

Podul, construit în secolul II

Construcţia podului din judeţul Cluj dăinuieşte de cca. 1850 de ani. Ea a făcut parte din ”Drumul Aurului”, pe care l-au construit romanii în secolul II, al erei noastre, din Potaissa (Turda) până în zona auriferă situată în nordul Munţilor Apuseni, respectiv spre zona din amonte a râului Arieş. Acest drum a pornit din Turda, a urcat pe valea râului Hăşdate, a continuat aproximativ pe traseul actualului drum Cluj-Iara şi a intrat în depresiunea Iara prin N-E Depresiunii, pe lângă actuala comună Băişoara, a traversat râul Iara, a continuat pe malul drept al râului până la hotarul localităţii Făgetul Ierii, urcă până în actualul perimetru al carierei de nisip de care, de altfel este întrerupt şi coboară în bazinul hidrografic al râului Arieş, pe Valea Vadului, în localitatea Ocolişel.

Pe traseul acestui drum din Depresiunea Iara, s-a păstrat până în prezent un pod construit din piatră, pod ce făcut parte din ”Drumul Aurului”. Podul are caracteristicile unei construcţii în stil roman, liantul utilizat este varul, iar bolta arcadei este un semicerc, semn distinctiv al stilului roman în construcţii.

 

”Podul Roman”, într-o stare avansată de deteriorare

Alexandru Gărvruş ne-a povestit dezamăgit că ”Podul Roman” se află acum într-o stare avansată de deteriorare, bănuind că degradarea accelerată se datorează noului pod ce a fost construit în apropiere de primărie.

”Podul era într-o stare de conservare foarte bună, zidul era uscat, iar pe sub pod se scurgea un firicel de apă. Lucrând în zonă, de câte ori am avut ocazia, am mers la acest pod, ultima vizită când am văzut podul în starea descrisă a fost făcută în primăvara anului 1993, an în care activitatea mea aici a încetat.

După cca. 15 ani am mers să văd podul, am rămas surprins, acesta era într-o stare de deteriorare avansată şi foarte activă, apa care băltea pe cursul pârâului se ridicase până la 0.75 m de bolta construcţiei, zidul din piatră ce se găsea sub nivelul apei a devenit friabil, pietre din zid se puteau desprinde uşor cu mâna, fără a utiliza unelte, erau vizibile zone din care piatra acestuia a căzut.

Ultima vizită la acest obiectiv am făcut-o în anul 2015, însoţit de un cadru didactic al Facultăţii de Construcţii a Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, când am constatat dezastrul care a lovit această lucrare de interes istoric. Cu această ocazie cred că am reuşit şi să îmi dau seama de cauza care a generat deteriorarea într-un ritm alarmant a podului. La câteva sute de metrii în aval, a fost amenajată o trecere peste pârâu prin aşezarea pe firul apei a unui tub din beton cu diametrul de cca. 80 cm, iar peste aceasta s-a umplut cu piatră amestecată cu pământ.

Acest pod, făcut cu scopul de a scurta drumul spre Făgetul Ierii şi de acces spre terenurile agricole din zonă, acţionează ca un baraj, în amonte de el a început să se adune apa, care în prezent inundă fundaţia ”Podului Roman”. În situaţia prezentată, ”Podul Roman” existent în hotarul comunei Iara se va degrada până la surparea totală în câteva decenii”, spune Alexandru Găvruş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.