Pop Puscas, patronul PP Protect, are lac moka

Lacurile de pescuit din comuna Martinesti (judetul Cluj) apartin unor clujeni controversati: fostului sef al Politiei Cluj, chestorul ( r ) si pesedistul Teodor Pop Puscas, si afaceristului din domeniul imobiliarelor, Nicolae Capusan. Ei detin, prin SC Euro Hunter, aproape 150 de hectare de luciu de apa, iar aceasta afacere le-a picat in “minciog” fara sa “mulineze” câtusi de putin. Printre cei care au “curentat” se numara fostii sefi de la Administratia Domeniilor Statului (ADS),  de la Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP) si, bineinteles, “jupânii” lacurilor din judet, cei de la Piscicola SA.

Fostul sef al Politiei clujene, PSD-istul Teodor Pop Puscas a devenit in urma cu sapte ani actionar la SC Euro Hunter, alaturi de omul de afaceri clujean din domeniul restaurantelor si imobiliarelor, Nicolae Capusan. Miza acestei societati o reprezinta lacurile din Martinesti care ocupa o suprafata totala de 176,42 de hectare de teren, din care 142,57 de hectare de luciu de apa, suprafete pe care, in momentul de fata, actionarii Euro Hunter nu au nici un contract de mostenire, de vânzare-cumparare si nu platesc nici chirie. Pentru ca lacurile au fost acolo, inainte de infiintarea acestei societati, se pune intrebarea fireasca cum au ajuns cei mentionati anterior sa administreze aceste lacuri. Ca intr-o “scrisoare pierduta”. Societatea Piscicola, care incepuse sa acapareze lacurile din judet, a intrat in posesia fermelor piscicole de la Martinesti. Aceste puneri in posesie au fost facute cu sprijinul guvernului care dorea privatizarea lacurilor.
In anul 2003, aceste lacuri au fost trecute din patrimoniul Piscicola in cel al Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP), iar trecerea s-a facut cu titlu gratuit. La acea data, directorul Piscicola era Mircea Tripon (PSD), care ulterior a devenit seful Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, filiala Cluj, iar directorul general al CNAFP era Valentin Buksz. Urmatoarea miscare facuta a fost ca CNAFP sa concesioneze aceste lacuri firmei Euro Hunter. La scurt timp, CNAFP a intrat in subordinea Agentiei Domeniilor Statului (ADS) si dupa aceea, agentia respectiva s-a desfiintat. Astfel, fara a fi facut vreun transfer al concesiunii, cei de la Euro Hunter au ramas cu lacurile in administrare.
Teodor Pop Puscas, fost sef al Politiei Clujene, are o firma de paza si protectie, PP Protect, si este in momentul de fata consilier judetean. De asemenea, el face parte dintr-o comisie a CJ Cluj care investigheaza licitatiile organizate de administratia judeteana din 2000 pâna in 2010, fiind unul dintre cei care contesta administratia judeteana condusa de Alin Tise.

“Pestii” din jurul Euro Hunter

Dupa ce Mircea Tripon nu a mai ocupat functia de sef al SC Piscicola, el a fost “mutat” la Agentia Domeniilor Statului, unde in momentul de fata ocupa functia de “expert”. Apoi, traseul SC Piscicola Cluj a inceput sa cocheteze din ce in ce mai des cu “falimentul”, firma fiind implicata intr-o serie nesfârsita de procese. Actionariatul este format din SC Titan Piscicola SRL si Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol. De câtiva ani, Ioan Catana si Dorin Marginean, actionarii majoritari la SC Titan Piscicola, se judeca pentru a se exclude reciproc din societate. Catana il acuza pe Marginean ca ar face afaceri necurate cu banii firmei, iar Marginean spune ca nu poate fi vorba de asa ceva. Cert este ca primul a fost implicat in contabilitatea fondurilor Caritas, iar cel de-al doilea a facut puscarie. In judetul Cluj, cea mai mare parte a fondului piscicol (peste 600 de hectare de luciu de apa) apartine societatii Piscicola Cluj SA, controlata de societatea comerciala Titan Piscicola. Firma a fost infiintat in 1991 si are ca obiect de activitate piscicultura. De la infiintare si pâna in momentul de fata, periodic, modul in care aceasta societate a fost administrata a fost extrem de contestat.
In jurul administratiei la SC Piscicola a gravitat mereu câte un scandal. Din anii ‘90, când consiliul de administratie era format, in mare parte, din membrii Partidului National Liberal Cluj, trecând prin administrarea omului de afaceri Cornel Revnic si pâna la cea gestionata de Ioan Catana si Dorin Marginean, procesele si plângerile penale au fost constante intre administratorii lacurilor clujene.
Cealalta persoana implicata in instrainarea acestor lacuri, Valentin Buksz fostul sef al Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol, este cunoscut pentru modul discretionar in care a concesionat discretionar alte lacuri pe care aceasta companie de stat le-a detinut la un moment dat. Spre exemplu, el este vestit pentru faptul ca, in timp ce era directorul acestei institutii de stat, a semnat cu propria lui firma, Compania de Management Constanta, un contract de “cercetare stiintifica”. De fapt, firma respectiva retinea sturionii din Dunare pe care ii “cerceta” la icre.

Asociatul Capusan  are clienti procurori

Asociatul lui Teodor Pop Puscas din cadrul firmei Euro Hunter, este afaceristul imobiliar Nicolae Capusan. El a vândut o parte din terenurile care apartineau Asociatiei Fiii Vechiului Manastur unui investitor francez care dorea sa ridice un ansamblu de locuinte in Faget, o zona verde protejata.
De asemenea, el este si patronul firmei Chicago Tour, o firma care detine cinematografele Victoria din Cluj-Napoca, Pacea Gherla, Fox Turda, Dacia Baia-Mare si cinematograful din Oradea.
Printre clientii lui Capusan se numara persoane influente din Cluj Spre exemplu, procurorul Faian Gyula, de la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Cluj. In 2004, conducerea Asociatiei Fiii Vechiului Manastur i-a vândut lui Capusan o buna parte din terenul detinut cu doar 8 euro/mp. Pentru ca ceilalti membri au fost nemultumiti de tranzactia facuta la un pret sub-evaluat, ei au cerut rezilierea contractului respectiv, dar intre timp, Capusan vându-se o buna parte din teren. Printre clientii lui se numara si procurorul clujean. Astfel, chiar daca respectivul contract a fost anulat in urma deciziei instantelor, clientii lui Capusan au ramas cu terenurile respective.

Patrimoniul Piscicola

Patrimoniul SC Piscicola Cluj SA Cluj este format din patru ferme si trei spatii comerciale. Ferma Geaca administreaza iazurile Catina (65 ha), Tau Popii (44 ha), Geaca I si Roseni (42 ha), Geaca II (24 ha), Geaca III (28 ha), Sucutard I (42 ha), Sucutard II (45 ha) – care, in prezent, este gol, iar pepiniera Sucutard este compromisa, fiind nepopulata si invadata de vegetatie. Ferma Taga administreaza iazul Taga Mare (11 ha), elesteul Taga Mica (24 ha), iazurile Nasal (24 ha) si Sintejute Vale (37 ha). Ferma Ciurila are in administratie iazurile Padureni (42 ha), Sutu (36 ha), Filea (32 ha). Ferma Suatu administreaza iazurile Suatu (38 ha), Berches (27 ha), elesteele Suatu (7 ha) si Berches (6 ha). Spatiile comerciale din Cluj-Napoca au un vad comercial foarte bun: in Piata Mihai Viteazu (202 mp), str. Fabricii (102 mp) si la Union (76 mp).

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.