Judecătorul clujean Gabriel Năsui a fost trimis în judecată pentru luare de mită, alături de mituitor, afaceristul clujean Cristian Baboş. ”Valoarea” judecătorului care acum prezidează şedinţe la Curtea de Apel Cluj a fost, potrivit DNA Cluj de 3.740 de euro. În 2008, judecătorul clujean a fost deconspirat de CNSAS că a fost recrutat de Securitatea comunistă sub pseudonimul de ”Cotabiţă”, însă Consiliul a decis că lui Năsui nu i se poate atribui calitatea de colaborator pentru că nu au fost găsite şi turnătoriile magistratului.

 

La începutul acestei săptămâni, DNA Cluj l-a trimis în judecată pe magistratul Curţii de Apel Cluj Gabriel Năsui pentru luare de mită. Potrivit anunţului făcut de procurori, Năsui a primit de la afaceristul Cristian Baboş suma de 3.740 de euro. ”În cursul anului 2008, inculpatul Năsui Gabriel Adrian, în calitate de judecător în cadrul Judecătoriei Cluj Napoca, a acceptat şi primit cu titlu de mită de la inculpatul Baboş Cristian Ioan foloase necuvenite în valoare totală de 3.740 euro. Aceste foloase au fost primite de magistrat pentru a emite o sentinţă favorabilă într-o cauză civilă în care inculpatul Baboş Cristian Ioan avea calitatea de reclamant.

În perioada 30.05 – 03.06.2013, pentru a induce în eroare organele de anchetă, cei doi inculpaţi au întocmit în fals, în dublu exemplar, un înscris sub semnătură privată, antedatat 19 decembrie 2008, în care se făcea, în mod nereal, dovada că magistratul „a achitat” suma de 3.740 euro inculpatului Baboş Cristian Ioan.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra sumei de 3.740 euro depusă de inculpatul Năsui Gabriel Adrian, la o unitate bancară şi indisponibilizarea acesteia la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau a instanţei de judecată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Târgu Mureş, cu propunere de a se menţine măsura asiguratorie dispusă în cauză”, arată DNA.

În cursul anului 2008, numele judecătorului clujean apare într-o notă a CNSAS potrivit căreia Năsui a fost recrutat ca şi colaborator al Securităţii sub pseudonimul de ”Cotabiţă”, însă Consiliul nu îi poate atribui calitatea de colaborator pentru că nu au fost găsite şi turnătoriile semnate de el.

Astfel se creionează portretul unuia dintre judecătorii care împarte dreptatea la Curtea de Apel Cluj: mită şi Securitate.

După trimiterea în judecată, magistratul a fost suspendat din funcţie. Interpelat de reporterii Gazeta de Cluj, Năsui a declarat că… nu vrea să declare nimic. ”Nu vreau să spun nimic. O să mă exprim mai încolo, vă mulţumesc”, a declarat Năsui.

 

Năsui a practicat mişcarea ”du-te vino” prin instanţe

Despre relaţiile lui Gabriel Năsui cu afaceristul Cristian Baboş, Gazeta de Cluj a prezentat o serie de aspecte încă de acum trei ani. La data respectivă, Inspecţia judiciară din cadrul CSM s-a autosesizat şi a declanşat o cercetare disciplinară referitoare la Năsui. La data respectivă, Năsui nu a fost exclus din magistratură, ci a fost mutat disciplinar pentru o perioadă de câteva luni la instanţele din Alba Iulia, însă după expirarea sancţiunii magistratul s-a reîntors la Curtea de Apel Cluj.

Un alt aspect evidenţiază şi mai bine caracterul magistratului. Chiar dacă asupra lui au planat de mai mulţi ani anumite suspiciuni privitoare la probitatea lui, în primăvara acestui an Gabriel Năsui a deschis un proces împotriva instanţei la care lucrează, Curtea de Apel Cluj şi a Consiliului Naţional pentru combaterea Discriminării. În cadrul acestui proces, care va avea primul termen la începutul lunii septembrie, Năsui îşi cere o serie de drepturi salariale!

Magistratul acuzat de corupţie a apărut în fotografii împreună cu omul de afaceri Cristian Baboş într-un hotel de cinci stele din Saint Moritz. Presa a scris că vacanţa în renumita staţiune din Elveţia ar fi avut loc în ianuarie 2009, iar peste o lună şi jumătate, pe 2 martie, judecătorul Gabriel Năsui a dat o sentinţă în baza căreia Cristian Baboş urma să primească peste 746.000 de euro în urma unui litigiu comercial. Magistratul clujean a negat că l-ar cunoaşte pe Baboş şi că a fost cu el în Elveţia

Aceasta nu este prima abatere a judecătorului clujean. El a judecat un proces în care era parte societatea comercială SC Bogdi la care soţia lui, Bogdana, are acţiuni împreună cu familia ei, Adriana (mama), Dragoş (fratele) şi Petru Tomoioagă (tatăl). Socrul judecătorului clujean este un politician şi om de afaceri din Baia Mare. Este implicat în afaceri cu lemn şi a candidat la postul de primar al municipiului Baia Mare din partea Partidului Verde. Petru Tomoioagă este cunoscut în Baia Mare pentru o afacere “cu cântec” în urma căreia Alin Bădiceanu (fiul senatorului băimărean Nistor Bădiceanu) a rămas păgubit. Tomoioagă a apelat la Bădiceanu pentru obţinerea unei finanţări căruia i-a promis 25% din valoarea afacerii. Drept garanţie, Tomoioagă i-a dat lui Bădiceanu cu cinci file C.E.C (seria BK303 nr. 00080311 – 00080315) în valoare de aproximativ 250.000 mărci germane la data respectivă. Însă, când Bădiceanu a vrut să încaseze suma de bani, banca l-a refuzat pentru că Tomoioagă declarase filele CEC pierdute.

nasui si babos

Pe vremea Securităţii lui Năsui i se spunea Cotabiţă

Judecătorul Gabriel Adrian Năsui a avut legături cu Securitatea în tinereţe, conform dosarelor studiate de către CNSAS. Misiunea sa era de a-l ţine sub observaţie pe un profesor de la Liceul “Gheorghe Şincai” din Cluj Napoca, aşa cum reiese din Adeverinţa CNSAS 540/29.05.2008.

“În baza notei de constatare nr. S/DI/I438 din data de 12.05.2008, întocmită de către direcţia de specialitate, din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în care se regăsesc următoarele elemente: domnul Năsui Gabriel a fost recrutat în calitate de colaborator al Securităţii în perioada 1989 – 1991, pentru supravegherea informativă a unui profesor din cadrul Liceului “Gheorghe Şincai”, având numele conspirativ “Cotabiţă” […] Deşi domnia sa a semnat la data de 18.05.1989 – “Angajament”, nu se regăsesc documente care să ateste transmiterea de informaţii securităţii de către domul Năsui Gabriel, astfel încât să se poată circumscrie noţiunii de colaborator al Securităţii aşa cum este aceasta definită în art. 2. Lit. b şi c din O.U.G. nr. 24/2008.” Pe baza documentelor studiate, CNSAS consideră că lui Năsui Gabriel nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii.


 

Norocos în imobiliare, ghinionist în altele

După ce a judecat procesele în care apare prietenul lui, pentru Năsui a urmat o perioadă de “boom” imobiliar. În 2007, judecătorul era posesorul unui apartament cumpărat, apoi în 2009 şi-a mai cumpărat un apartament, în 2010 o casă iar în 2011 a avut bani pentru a renova şi extinde casa. El spune că cumpărarea casei a fost posibilă prin “forţe proprii” şi cu ajutorul unui împrumut (de 85.000 de euro) la bancă, care de altfel şi apare în declaraţia de avere.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.