Postul France 2 critică Universitatea de Medicină din Cluj. Studenții care învață în România, acuzați că ar fi slab pregătiți

596

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Cluj este în mijlocul unui scandal, în urma unui reportaj difuzat recent de televiziunea publică France 2.

Potrivit jurnalistilor straini, studentii francezi care invata la noi ar fi slab pregatiti si odata intorsi in tara lor nu ar face fata. ”Este o stire total eronata”, spun cei vizati, care considera ca sistemul de invatamant de aici este destul greu, cu profesori cu experienta si foarte bine pregatiti. In acelasi timp sunt o multime de medici romani care lucreaza in clinicile si spitalele din Franta, scrie stirileprotv.ro.

1.200 de tineri francezi invata la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj, descrisa de jurnalistii straini drept un ”El Dorado” pentru viitori doctori si dentisti.

Studentii francezi vad Romania ca pe o a doua sansa. Examenul din tara lor este foarte dur si numai 10% dintre candidati reusesc. Aici insa sunt admisi doar cu un dosar imediat dupa ce si-au luat Bacalaureatul. Un an ii costa 5.000 de euro.

Problema ridicata de jurnalistii francezi este cea a pregatirii. In 2016, intr-un spital de langa Paris, 8 absolventi de Medicina au fost suspendati pentru incompetenta.

6 dintre ei veneau de la Cluj: 3 stagiari romani si 3 francezi. Atunci coordonatorul regional al diplomelor de medicina generala tragea un semnal de alarma.

„Nu stiau sa citeasca un EKG. E totusi inacceptabil sa nu pot interpreta o analzia de sange elementara. Si mai ales unii diintre ei nu avusesera niciodata ocazia sa examineze un pacient.”

La un alt spital, o sefa de sectie a refuzat sa valideze practica a patru licentiati francezi care au studiat in Romania.

Marie-Odille Lemaitre: „Nu identificau o anemie si alte lucuri simple in cazul varstnicilor. Chestiuni de baza nu le erau cunoscute.”

Aceste lucruri sunt insa contrazise de profesorii de la Universitatea de Medicina din Cluj, care vorbesc despre un paradox daca stam sa ne uitam la numarul mare de medici care lucreaza cu succes in strainatate.

Prof. Alexandru Georgescu, sef Clinica de Chirurgie Plastica la Spitalul de Recuperare Cluj: „Ca sa putem judeca trebuie sa punem in cantar nu numai ce le-am oferit noi, ci ce au fost ei dispusi sa asimileze din ce le-am oferit noi. Pentru ca atata timp un roman care s-a format sa fie educat in sistemul clujean, sau romanesc, ajunge in strainatate si este primit cu bratele deschise si mai apoi laudat.”

Un tanar francez, medic rezident la Spitalul de Recuperare din Cluj, spune ca a incercat sa faca stagii de pregatire in Franta, dar a fost respins pe motiv ca ar fi invatat in Romania.

Decker Joschka, medic rezident: „De exemplu, personal, pentru stagiul de vara, in anul doi, mi-a fost refuzat in Franta pentru ca am facut pregatire la Cluj. Au impresia ca am ocolit sistemul din Franta, care este foarte selectiv.”

Cei din conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj au declarat ca abia marti se vor reuni si vor stabili de masuri ar trebui luate.

1 COMENTARIU

  1. Nu e nimic eronat din ceea ce au scris jurnaliștii francezi .

    Am prieteni studenți francezi , zilnic ma văd cu ei , și pot sa afirm cu sinceritate și sa-mi asum ceea ce spun ca încă din primele zile ale acestora in orașul nostru , încep sa se intereseze de ,,cât ar costa carnetul de conducere ” , dacă cunosti pe profa sau profu de ….,multe chestii auzite de la colegii mai mari . Întotdeauna i-am îndemnat sa dea examen cinstit , sa nu caute pile și relații . Pana și pt o firma înființata ei cauta ,,pe cineva ” care sa -i rezolve rapid . La început sunt respectuoși , bine educați , dar pleacă de aici ,ROMANIZAȚI.
    Ma așteptăm mult mai devreme sa se spargă buboiul , credeți-ma , nu au avut cu ce sa rămână mare lucru de aici , știu personal oameni care termina medicina la Cluj ,dar nu-i angajează nimeni , culmea , nici la ei , dar nici aici . Și spunem ca nu exista personal , va dau acum câțiva care sunt liberi .

LĂSAȚI UN MESAJ