Mihai Lucan a fost dus de către procurorii DIICOT în fața magistraților Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă după ce a fost acuzat că a folosit Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj ca instrument prin care să-și mărească cifra de afaceri a clinicii sale private, dar magistraţii au respins propunerea procurorilor. Povestea cutremurătoare a început de la înființarea clinicii Lukmed, prin intermediul căreia a reușit să ducă în regres Institutul.

 

Înființarea clinicii Lukmed

În anul 1999 medicul urolog Mihai Lucan a înființat în Cluj-Napoca o clinică a cărui manager director a fost Valerian Ciprian Lucan, fiul medicului și acționar, soția acestuia, Maria Lucan care a condus până în anul 2011 Curtea de Conturi a județului Cluj.

Cu o lună înainte de validarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din 2004, în care Emil Boc avea să câștige primul mandat de primar, clinicii Lukmed i-a fost acordat printr-o hotărâre a Consiliului Local un teren cu o suprafață de 1000 de metri pătrați, pe strada Republicii din Cluj-Napoca. Asocierea s-a făcut pe o perioadă de 45 de ani pentru suma de 70.000 de euro, deși valoarea de pe piață pentru teren era de cel puțin de trei ori mai mare.

 

Resursele Institutului folosite în beneficiul clinicii

În 2004, foștii angajați de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj, l-au acuzat pe Lucan că a achiziționat în 2001 un aparat pentru depistarea și eliminarea pietrelor la rinichi, care s-a defectat, dar medicul nu s-a grăbit să achiziționeze altul. Motivul pentru care acesta a amânat achiziționarea se datorează faptului că în acest fel pacienții erau nevoiți să meargă la clinica lui privată. Mai exact, Lucan a profitat de serviciile ICUTR în favoarea încasărilor de bani pentru clinica Lukmed.

Deşi clinica privată dispunea de o secție de terapie intensivă şi de o secţie de monitorizare după externare, Lucan a jonglat de-a lungul timpului cu CJAS Cluj, direcţionând pacienţii de la institut la clinică pentru operaţie şi de la clinică la institut pentru recuperare. Totodată, acesta ținea pacienții ore întregi până ce reuşea să negocieze cu ei şi să îi convingă să se opereze la Lukmed.

Lucan a reușit să treacă în sarcina institutului atribuția de a se ocupa de analizele anatomo-patologice pentru clinica sa, dar pentru acest lucru nu a efectuat decontări, astfel aducându-se prejudicii institutului.

În data de 13 noiembrie, într-o conferință de presă, noul manager al ICUTR, doctorul Silviu Moga, povestea că pacienții erau internați inițial la ICUTR iar după operație, erau trimiși la Lukmed. Li se motiva că sistemul de stat este finanțat prost și că nu deține aparatura necesară pentru realizarea intervenției. Apoi, după operație, erau aduși și îngrijiți tot la Institut.

Dosarul DIICOT a arătat că cel puțin 150 de pacienți au fost tratați în acest fel, fiindu-le percepute sume între 3.000 și 6.700 de euro per intervenție.

ICUTR a realizat unui grafic referitor la transplanturile renale realizate începând din 1992. Astfel s-a descoperit că după ce s-a atins un record de 167 de cazuri în 2013, numărul pacienților operați a scăzut și astfel s-a ajuns ca în anul 2017 să fie un număr de doar 42 de bolnavi operați. Potrivit noii conduceri a ICUTR, această scădere s-a datorat din cauza reducerii bugetului.

 

Aparat transferat ilegal de la Institul la clinica Lukmed

În 2007 Lucan a transferat ilegal un aparat medical, utilizat pentru tratarea diferitelor forme de cancer de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca la clinica privată, unde a fost utilizat timp de şase ani.

Reprezentanții institutului şi ai clinicii au dispus acest transfer, fără a întocmi niciun fel de contract în acest sens. În perioada 2007 – 2013, atât aparatul utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia ţesuturilor afectate, precum şi consumabilele aferente achiziţionate din bugetul institutului au fost utilizate exclusiv în beneficiul clinicii private.

 

Dan Sânpetrean, complice

Deputatul USR a atras de nenumărate ori atenția asupra faptului că în timp de ICUTR se cufunda în datorii, clinica Lukmed prospera, iar de această situație este responsabil și fostul manager Dan Sânpetrean.

„Vechea conducere a ICUTR, din care au făcut parte fostul manager Dan Sânpetrean şi profesorul Mihai Lucan, în calitate de şef de secţie transplant renal până la data de 30.12.2016, se face responsabilă de cheltuirea unor sume importante din programul de transplant renal pentru îngrijirea unor pacienţi cu alte afecţiuni urologice care au fost internaţi în institut”, arăta Ungureanu.

 

Actorul Alexandru Arșinel favorizat

Medicul urolog a devenit celebru din 2013, după ce a efectuat un transplant actorului Alexandru Arşinel, deşi acesta nu era pe lista de aşteptare. După ce transplantul de rinichi suferit de Arşinel un raport al Ministerului Sănătăţii a arătat că organele pentru pacienţii care aveau nevoie de transplant erau împărţite în funcţie de decizia medicului şi nu în baza unor prevederi medicale. Astfel, Lucan era cel care decidea cine intra în sala de operaţie şi cine nu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.