Manifestaţiile de stradă care au urmat după tragedia de la Clubul Colectiv au dus la schimbarea guvernului. Era una din scandările, nu cea mai vocală, a celor care erau prezenţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti şi în ţară. Principala revendicare a românilor a fost şi este stârpirea corupţiei din rândul clasei politice. Cum se poate realiza? Un prim pas ar fi dispariţia din mediul public a politicienilor dovediţi corupţi, precum şi prin apariţia unor feţe noi în politică, înregimentate sau nu în formaţiuni politice noi (crearea de noi partide este mult mai uşoară acum). Din păcate, nu este de ajuns. Pentru ca aceşti oameni creditaţi ca fiind corecţi, precum şi noile partide asupra cărora nu planează blamul corupţiei să poată face o altfel de politică în România, este nevoie ca ei şi ele să ajungă în consiliile locale, în primării, în consiliile judeţene, în parlament. Să fie, deci, aleşi şi alese.

`Cum sistemul electoral actual face imposibil acest lucru, este nevoie de schimbarea lui. Este ceea ce românii au cerut explicit. Adică, schimbarea pragului electoral! Actualul prag de 5% va permite intrarea în Parlament a aceloraşi două partide (PSD şi PNL). Astfel, o treime din electoratul român nu va fi reprezentat, pentru că voturile lor, acordate noilor formaţiuni care nu vor îndeplini baremul, se vor redistribui celor două partide îmbătranite şi nereformate, situaţie pe care Partidul Puterii Umaniste o consideră total nedemocratică. (UDMR va obţine procentul necesar, ca întotdeauna.) Un prag de 2% ar fi încurajator pentru cei ce vor reformarea clasei politice româneşti !

Totodată, Partidul Puterii Umaniste susţine alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin.

Acestea, sunt doar două cerinţe imperative ale cetăţenilor români, fie ca au ieşit, fie că nu au ieşit in stradă. Ar mai putea intra în discuţie şi altele. Personal, ca şi co-preşedinte al Partidului Puterii Umaniste, nu am mari speranţe că actuala clasă politică, actualul Parlament le va îndeplini dorinţa de democratizare şi curăţire a clasei politice. Cred că sistemul electoral poate fi schimbat şi îmbunătăţit printr-o intervenţie energică, rapidă şi legală a preşedintelui ţării, Klaus Iohannis. Implicarea domniei sale în cel mai important proces de democratizare a României, cel electoral, este salutară` precizează,Şerban Rădulescu,co-preşedintele Partidului Puterii Umaniste.

 

1 COMENTARIU

  1. Va rog sa va sustineti proiectul prezentat, referitor la pragul electora de 2% si sa nu-i lasati pe acesti pungasi sa ne conduca pe mai departe.Alfel tot ei vor ramane acolo

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.