Premierul Mihai Răzvan Ungureanu la televiziunea publică

Luni, 5 martie 2012, la emisiunea „Prim Plan”, într-un dialog cu doi ziarişti de calitate, am avut plăcerea să-l urmăresc pe actualul prim-ministru al Guvernului României. Răspunsurile acestuia, inclusiv modul cu nu a ocolit răspunsurile la întrebările mai delicate, m-a convins, şi din acest punct de vedere, că schimbarea Executivului nu a fost un lucru rău. În Guvernul României s-a adus mai multă rigoare, un spirit mai puţin partizan, iar rezultatele se vor vedea chiar înainte de toamna acestui an, când vor avea loc alegeri parlamentare, chiar dacă opoziţia are, în continuare, prima şansă.
Premierul a promis că, la 100 de zile de la instalarea lui la Palatul Victoria, va face un bilanţ. Mai mult, a subliniat apăsat că este un independent susţinut de o coaliţie de partide, dar că, după cum răspunderea actului de guvernare îi aparţine, tot la fel ultimul cuvânt îi revine domniei sale. Mutatis mutandis, poziţia adoptată de acesta îmi aduce aminte de cele spuse de Generalul De Gaulle în „Memoriile de război”. În acestea arată, referindu-se la şedinţele guvernului provizoriu, cu rezidenţă temporară la Alger, că asculta cu răbdare ceea ce îi spuneau miniştrii, îl interesa părerile acestora, dar, în final, cuvântul decisiv îi revenea Generalului. Nu cred că era o manieră excesivă de a conduce un guvern într-o situaţie excepţională de război, ci o soluţie pe care o impuneau circumstanţele externe şi personalitatea copleşitoare a conducătorului Franţei Libere. Şi România se confruntă cu o situaţie deloc uşoară.
Revenind la ideea că domnul Ungureanu este un independent, în dialogul la care mă refer, nu a exclus să rămână premier şi după eventuala schimbare a puterii de la sfârşitul acestui an, chiar dacă, personal, nu mi se pare probabilă o asemenea ipoteză. Planurile de guvernare le elaborează ca şi cum mandatul domniei sale nu este tranzitoriu pentru organizarea a două alegeri (locale şi parlamentare), ci unul pentru o perioadă mai lungă.
Ş-a văzut şi din maniera de exprimare că în fruntea executivului avem un adevărat intelectual şi un om hotărât, spre iritarea şi dezamăgirea ziariştilor de la canalele de dejecţie, care mai contabilizează telespectatori. Oare ce vor face la toamnă când dispare obiectul muncii lor? Revenind la premier, acesta are o cotă de încredere de 22,3%, mult mai bună decât a antecesorului.
Ideile enunţate mi se par concrete, fezabile, utile şi fără caracter propagandistic. Sistarea construcţiilor de bazine de înot la ţară nu e un lucru rău, sunt alte priorităţi, chiar dacă cele spuse de domnul Ungureanu au stârnit iritarea foştilor miniştri. O eventuală reducere a contribuţiei la fondul de asigurări sociale este – în dezideratul combaterii muncii la negru – mai eficiente decât sancţionarea patronilor care folosesc munca la negru.
În legătură cu noul Executiv, se observă o creştere a nivelului exigenţei în actul de guvernare. Cred că şi aici ar fi bine să nu se sară calul. Simţul măsurii trebuie luat în considerare în tot ceea ce se întreprinde.
Îi urez mult succes premierului Ungureanu. Aş dori să-l văd la Cluj, mai ales că atunci când şi-a lansat o carte la librăria Diverta, am ratat ocazia să-l întâlnesc.
Prim-planul evocat mi-a întărit convingerea că instituţiile publice mass media sunt cele mai credibile. Nu că TVR1 sau TVR Info ar fi instrumente mediatice fără reproş, dar în raport cu altele, cu siguranţă le sunt superioare. Cât priveşte emisiunea de la Radio România Actualităţi de la ora 22, mi se pare cea mai completă din spaţiul audio românesc. Atunci când am şi veşti care mi se par încurajatoare, nu am motive a ezita să le transmit cititorilor, aşteptând reacţia lor.

Adrian Man
8 martie 2012

P.S.: În numărul anterior al Gazetei, l-a „botezat” pe autorul cărţii despre Bădăcin şi Maniu, numindu-l Adrian în loc de Cristian. Îmi cer scuze, atât faţă de părintele Borz, cât şi faţă de cititori şi redacţia Gazetei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.