Începând din anul 1988, această distincţie îi recompensează în fiecare an pe cei care s-au remarcat în apărarea drepturilor omului şi a democraţiei. La ediţia de anul trecut premiul a fost acordat iranienilor Nasrin Sotoudeh şi Jafar Panahi.

Numele celor trei finalişti vor fi dezvăluite pe 30 septembrie, iar pe 10 octombrie şefii grupurilor politice din PE vor alege câştigătorul. Premiul Saharov pentru libertatea de gândire va fi decernat pe data de 20 noiembrie la Strasbourg.

 

Fostul consultant CIA, Edward Snowden, cel care a deconspirat un vast program de spionaj al serviciilor secrete americane şi a primit azil temporar în Rusia, a fost înscris pe lista celor propuşi de Parlamentul European (PE) pentru Premiul Saharov, printre aceştia mai regăsindu-se şi opozantul rus Mihail Hodorkovski, transmite marţi AFP, citată de AGERPRES.

Snowden este susţinut de grupul ecologist şi de cel al extremei stângi din forul legislativ european.

Un candidat notabil mai este pakistaneza Malala Yousafzai, care în anul 2012 a fost ţinta unui atentat al talibanilor pentru că a militat în favoarea dreptului fetelor la educaţie, el fiind sprijinit de grupurile conservator, socialist şi liberal din PE.

Mihail Hodorkovski, fostul magnat rus al petrolului, opozant al preşedintelui Vladimir Putin şi care în prezent este încarcerat, este un alt candidat la Premiul Saharov.

Printre cei propuşi se mai regăsesc militanţii belaruşi deţinuţi Ales Bialaţki, Eduard Lobau şi Mykola Statchevici, ‘oamenii statuie’, care s-au remarcat în timpul manifestaţiilor din piaţa Taksim din Istanbul, doi ziarişti etiopieni, Reeyot Alemu şi Eskinder Nega, dar şi campania ‘CNN freedom project’ împotriva sclaviei moderne lansată de postul american de televiziune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.