Ioan Aurel-Pop

Istoricul și președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, este oaspetele Muzeului Britanic în acest an centenar și protagonistul unei discuții intitulate „Realizarea României unite: o călătorie de 100 de ani”, prezentată în parteneriat cu British Museum.

În anul 1918, la sfârșitul celei mai sângeroase istorii de război, românii și-au împlinit idealul politic cel mai prețuit – unificarea tuturor provinciilor în care aveau majoritate: Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, Basarabia și Bucovina – cu Vechiul Regat al României într-un stat democratic național.

În discursul său, Ioan-Aurel Pop va desemna acest an de pivot în istoria României, analizând evenimentele majore care au definit ultimul secol. Discuția va fi prezentată de HE Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra și dr. Jill Cook, curator și adjunct al Departamentului Britanic, Europa & Preistorie la Muzeul Britanic.

Ioan-Aurel Pop este președintele Academiei Române și rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A fost profesor la Pittsburgh University  (SUA), INALCO (Paris), la University of Trento și la Ca’ Foscari University din Veneția. Între anii 1994 și 1995 a fost directorul Centrului Cultural Român din New York, iar în perioada 2003-2007 a fost directorul Institutului Român de Cercetare al Culturii și Umanistice din Veneția. Este membru cu drepturi depline al Academiei Române, secția Științe istorice și arheologie, din anul 2010. Pop este autorul a peste 50 de cărți, ediții istorice, tratate și manuale universitare, inclusiv peste 300 de studii și articole. Printre distincțiile pe care le deține sunt Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler din partea Președintelui României, Ordinul „Palmes Academiques” în grad de Cavaler din partea Republicii Franceze (2016) Ordinul „Steaua Italiei”, în grad de Comandor din partea Republicii Italiene (2016).

Discuția va fi acompaniată, în atrium, de o expoziția ”Românii în Marele Război” care urmărește participarea României la Primul Război Mondial: anii neutralității (1914-1916), retragerea dureroasă în Moldova, victoriile din 1917 și marea victorie din 1918 care a îndeplinit idealul național de adunare într-un singur stat a tuturor provinciilor istorice românești.

Când: joi, 11 octombrie 2018, ora 22:00
Unde: Stevenson Lecture Theatre, British Museum, Great Russell St, Bloomsbury, Londra WC1B 3DG

Evenimentul este gratuit, dar este necesară rezervarea. Vă rugăm să confirmați participarea dvs. AICI .

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.