Jim Yong Kim şi-a prezentat demisia din funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale, au anunţat luni seară surse citate de publicaţiile The Guardian şi Financial Times.

Conform surselor citate, Jim Yong Kim a luat decizia de a demisiona pentru a se angaja în sectorul privat. „Este vorba de o decizie de natură personală”, a declarat un oficial, sub protecţia anonimatului.

Demisia va deveni efectivă din 1 februarie, scrie mediafax.ro.

Banca Mondială a confirmat demisia, relatează agenţia de presă Reuters. „A fost o mare onoare să deţin funcţia de preşedinte al acestei instituţii remarcabile, plină de oameni pasionaţi dedicaţi misiunii de oprire a sărăciei extreme din vremurile noastre”, a transmis Jim Yong Kim, în vârstă de 59 de ani.

În mod normal, cel de al doilea mandat de cinci ani al lui Jim Yong Kim în postul de preşedinte al Băncii Mondiale urma să expire în anul 2022.

Banca Mondială a confirmat luni că preşedintele Jim Yong Kim, 59 de ani, a decis să demisioneze din funcţie urmând a se alătura imediat unei firme unde va lucra în domeniul creşterii infrastucturii în ţările în curs de dezvoltare. Instituţia a adăugat că directorul general, Kristalina Georgieva, va prelua, interimar, şi postul de preşedinte, începând cu data de 1 februarie.

Născut la Seul, Jim Yong Kim este de profesie medic şi începând cu data de 1 iulie 2012 a devenit cel de al 12-lea preşedinte al Băncii Mondiale, primul său mandat expirând în data de 30 iunie 2017. Înainte de a se alătura Băncii Mondiale, Jim Yong Kim a fost preşedinte al Universităţii Dartmouth, una din cele mai prestigioase instituţii academice din SUA.

Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea Băncii Mondiale a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la şefia Fondului Monetar Internaţional. Cel mai mare acţionar al Băncii Mondiale sunt Statele Unite ale Americii.

Banca Mondială, cu sediul la Washington, este cel mai mare investitor în ţările aflate în dezvoltare, iar unele politici ale instituţiei au devenit controversate. În prezent, Banca Mondială are în derulare proiecte masive de infrastructură în naţiuni din Asia, Africa şi America de Sud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.