Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor intra in scandalul cu Legile Justitiei

72

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri seara, la tabăra de vară a Uniunii din localitatea Subcetate, că este de acord cu multe dintre principiile enunţate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, referitoare la modificarea Legilor Justiţiei, dar a subliniat că este nevoie să vadă textul, pentru că nuanţele sunt importante.

Referitor la prezenta preşedintelui în circuitul de numire a procurorilor, Kelemen a spus că UDMR nu are nicio opţiune, decizia urmând să fie luată de majoritate, scrie agerpres.ro.

„Nu există niciun proiect scris, există doar câteva principii enunţate. Cu câteva sunt de acord, cu câteva principii sunt şi nu sunt, pot fi discutate. De exemplu, cum se promovează de la o treaptă la alta, de la Judecătorie la Tribunal, sau în diferite poziţii în Justiţie, sunt de acord. Cu separarea atribuţiilor CSM pentru judecători şi procurori sunt de acord şi dacă rămâne preşedintele în circuitul de numire a procurorilor sau nu e mai puţin important. Aici avem o problemă şi de constituţionalitate. Preşedintele face parte din executiv, are atribuţii executive. Procurorii fac parte din executiv, ei reprezintă statul. Deci poate să-i numească şi preşedintele, poate şi fără preşedinte. Nu avem aici o opţiune, cum doreşte majoritatea. Dar multe lucruri sunt bune, cel puţin în ideile enunţate de dl Toader, dar trebuie să vedem textul. Nuanţele sunt importante, însă nimeni nu a văzut un text, cel puţin din colegii mei din UDMR (…), nimeni nu a văzut nicio propunere concretă”, a declarat Kelemen Hunor.