O licitație de aproape două milioane de lei merge la SC Viarom Construct, firma care a prins și lucrările de refacere a străzilor din centrul Clujului. Acționarii firmei respective fac parte dintr-o rețea de relații care dezvăluie ”coabitarea” PSD, reprezentat de Ponta, cu PDL, reprezentat de Emil Boc. Soția unui acționar din cadrul Viarom a ținut contabilitatea la SC Exfin 2000 SRL, firma familiei Ponta. De pe celălalt mal al bălții ne fac cu mâna Michael Stanciu&friend, amici buni cu Emil Boc.

 

Licitația pentru realizarea infrastructurii turistice din zona Belișului a fost atribuită firmei Viarom Construct SA pentru suma de 1.917.951 de lei. Această firmă a câștigat și lucrările pentru refacerea străzilor din centrul Clujului, un proiect intitulat ”Orașul Comoară”. Dacă municipalitatea clujeană estimase lucrările la 24,2 milioane de lei, cei de la Viarom au câștigat licitația cu aproape 17 milioane de lei. În Beliș, potrivit primarului Viorel Crainic, cei de la Viarom ”au câștigat un proiect pe fonduri europene și vor efectua lucrări la drumuri forestiere”.

SC Viarom Construct este deținută de firma franceză Eurovia SA (acționar majoritar) și de MARIUS DANIEL BADINA, OVIDIU DAN BOICU și DRAGOS BOGDAN PREDA. Administratorii acestei societăți sunt MARIUS DANIEL BADINA, DOMINIQUE MAURICE SIMON COLLOMP, GREGOIRE FRANCOIS JEAN PINASSEAU, OVIDIU DAN BOICU și NICOLAS DEPRET.

Această firmă a absorbit, în 2008, firma VESTA CONSTRUCT deținută de Spirea Andrei Radu Ştefan şi Spirea Andrei Camelia Ileana. Primul dintre acționarii de la Vesta a făcut, pentru o bună perioadă timp, afaceri cu Michael Stanciu, patronul de la Search Corporation. Stanciu a fost pentru o bună perioadă de timp ”abonat” la lucrările municipalității clujene și face parte din cercul de apropiați al lui Emil Boc.

 

Prietenii vechi la contracte noi

De partea cealaltă, lucrurile sunt mult mai evidente. Gabriela Bădină, soția lui Marius Bădină, acționar și administrator la Viarom Construct, a încheiat diferite contracte cu Exfin 2000 SRL, firma familiei Ponta.

De asemenea, Gabriela Bădilă a fost administrator, până în 2010, la TransAtlantic Worldwide Romania SRL ”Ca urmare a revocării mandatului de administrator al dnei Gabriela Badina şi a numirii dlui Petru Buzescu şi dl Scott C. Larsen ca administratori ai societăţii pentru o perioadă de un an”, se arată în statutul companiei. Firma aceasta s-a asociat cu cei de Sterling Resources care avea în România un proiect de exploatare a gazului metan. “Forajul primei sonde din programul de trei sonde va începe la mijlocul lunii noiembrie, în concesiunea on-shore EIII-7 Sud Craiova din România. Începerea acestui program urmează aprobării date de Agenția Națională pentru Resurse Minerale din România (ANRM) privind cesionarea a 50% din cota de participare Midia Resources SRL (filială română a Sterling Resources Ltd) către filiala din România a companiei TransAtlantic (TransAtlantic Worldwide Romania SRL) şi obținerea tuturor autorizațiilor şi certificatelor locale şi guvernamentale. După cum am anunțat anterior, compania TransAtlantic va fi integral responsabilă pentru costurile acestor trei sonde, pentru a câştiga 50% din cota de participare. Aceste foraje vor fi făcute pentru a stabili nivelul de gaze la adâncime mică şi caracteristicile pungilor de gaz din stratul neogen. Acest perimetru a fost recunoscut  atât de Sterling, cât şi de TransAtlantic ca având un potențial ridicat”, arată o prezentare de pe site-ul celor de la Sterling. Peste toate aceste relații de afaceri, Marius Bădină este un ”client fidel” al afacerilor cu statul, în special când vine vorba de contracte de lucrări la drumuri, asocierile lui Bădină ajungând până la Euroconstruct Trading, o altă firmă de casă a PDL-ului.

 

Ce era în neregulă cu oferta Viarom 

CNSC consideră că argumentele Diferit legate de salariile mici prevăzute în oferta Viarom sunt întemeiate. ”În Anexa nr. 15 a adresei Viarom Construct (…) ce constituie răspunsul la solicitarea de clarificări adresată de autoritatea contractantă (…) pentru toate utilajele și mijloacele de transport, în analiza de preț stabilită în lei/oră nu s-au luat în calcul decât consumul de motorină, cheltuieli de întreținere, amortizare și 5,5 lei/oră pentru personalul deservent al utilajelor și mijloacelor de transport, ori acest tarif nu acoperă totalul costului orar al unui astfel de salariat căruia în afară de salariul minim pe economie de 5,059 lei/oră (5,357/oră în perioada concretă de executare), stabilit prin HG nr. 871/2006, i se adaugă contribuțiile angajatorului către diverse fonduri obligatorii (CAS, CASS, șomaj etc.) și nu există precizare la plata acestor contribuții cum greșit indică autoritatea contractantă. Nici susținerea autorității contractante referitoare la faptul că tariful orar de 5,5 lei/oră pentru personalul deservent al utilajelor și mijloacelor de transport, înseamnă un salariu lunar de 924 lei/lună, superior celui minim pe economie, nu pot fi primite pentru că în acest calcul se au în vedere cheltuielile cu salariile care cuprind, pe lângă tariful orar, cele mai sus arătate și care nu pot fi cuprinse în totalul de 924 lei/lună”, se arată în motivarea CNSC.

 

Acces spre centrul istoric

Pe 4 iunie, Primăria Cluj-Napoca anunța că a adjudecat licitaţia pentru execuţia lucrărilor proiectului „Refacerea infrastructurii Oraşului Comoară,  modernizare căi de acces spre centru istoric” societății SC Viarom Construct SA, desemnată câştigătoare cu o ofertă financiară de 16.953.107,12 lei fără TVA, faţă de 24.291.200,72 lei fără TVA , cât reprezenta valoarea estimată.

„Căile de acces spre centrul istoric vor fi modernizate de la trotuare la partea carosabilă, de la partea de iluminat la cablurile aeriene care vor fi introduse în subteran acolo unde mai este nevoie”, a declarat edilul Emil Boc.

Pentru această licitaţie au fost depuse cinci oferte, din partea Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj SA, Diferit SRL – Kiat Group Construct, SCC Napoca- Imob Lux Construct, SC Viarom Construct SA și SC Construct Perom SRL.

”A fost respinsă ca fiind inacceptabilă oferta celor de la SCC Napoca- Imob Lux Construct din cauza nerespectării prevederilor HG nr. 925/2006 (garanţia de participare a fost emisă pentru ofertantul “SCC Napoca SA” fără a reflecta faptul că ofertant este asocierea SCC Napoca SA cu ImobLux Construct). Ofertele firmelor SC ARL Cluj SA şi SC Construct Perom SRL au fost respinse, de asemenea, din cauza nerespectării cerinţelor caietelor de sarcini. Criteriul de atribuire ”preţul cel mai scăzut” a fost aplicat doar asupra ofertelor admisibile – cea a firmei Diferit SRL – Kiat Group Construct (19.772.290,60 lei fără TVA) şi a firmei SC Viarom Construct SA (16.953.107,12 lei fără TVA)”, anunța Primăria Cluj-Napoca.

4 COMENTARII

  1. „ORASU COMOARA” comoara cui??? comoara acestor nesimtit care nu se vor oprii niciodata din a fura! aceasta comoara era inainte de a se naste ei si e comoara cetatenilor acestui frumos oras asa ca nu au nici un drept ca ei sa si-o atribuie si sa faca ce vor cu ia. dar daca stam cu minile in san ei nu se vor oprii!

  2. e clar ca toti sunt in acelasi „cerc de prieteni”, se ajuta intre ei astefel incat toti banii alocati pt aceste lucruri sa le ajunga in buzunare!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.