Controlul făcut de Curtea de Conturi a României la nivelul Primăriei municipiului Cluj-Napoca a scos la iveală o serie de nereguli privind activitatea instituţiei. Primăria acordat nelegal finanţări nerambursabile în valoare de câteva milioane de lei mai multor asociaţii şi fundaţii, potrivit raportului Curţii de Conturi finalizat în decembrie 2016.

 

Evenimente finanțate ilegal

Inspectorii Curții arată că bugetul local a fost prejudiciat cu peste 6.028.000 lei în anul 2015, după ce autorităţile au finanţat asociaţii şi fundaţii şi au dat bani pentru organizarea unor festivaluri care au avut profit, cum sunt Untold sau TIFF, în condiţiile în care acestea au realizat profit din vânzarea de bilete. Primăria Cluj-Napoca a făcut plăţi nelegale şi către Festivalul Colours of Cluj, Transilvania Music Event, Timaf sau pentru Festivalul Internaţional de Stand Up Comedy.

”Au fost acordate nelegal finanţări nerambursabile unor asociaţii şi fundaţii, în condiţiile în care acestea au desfăşurat şi realizat activităţi care au generat profit, fiind cauzat un prejudiciu bugetului municipiului Cluj-Napoca, în sumă de 6.028.000 lei. Federaţiei SHARE Cluj-Napoca i-a fost acordată nelegal suma de 3.402.000 lei, în vederea realizării proiectelor Rezervarea artiştilor internaţionali pentru programul 2015 şi Tineret@Cluj-Napoca 2015, ponderea activităţilor desfăşurate constând în organizarea de festivaluri şi concerte, precum Festivalul Untold. Au fost efectuate plăţi nelegale şi către Asociaţia Film şi Cultură Urbană pentru Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi Colours of Cluj Festival, plăţi nelegale în sumă de 1.023.000 lei, Consorţiul Studenţilor din România, suma de 214.000 lei, pentru Transilvania Music Event şi Festivalul Internaţional de Stand Up Comedy, Asociaţia Student Plus –TiMAF –Transylvania Internaţional Music and Arts Festival, suma de 180.000 lei, Fundaţia Armonia, pentru proiectul Berăria Culturală & Show Factory, suma de 120.000 lei”, se arată în raportul Camerei de Conturi Cluj pe anul 2015.

 

Primăria a acoperit cheltuielile UNTOLD în procent de 87,33%

Inspectorii Camerei de Conturi Cluj susţin că, potrivit contractului de finanţare şi regulamentului adoptat de către Consiliul Local Cluj-Napoca, finanţarea se acordă ”în completarea veniturilor proprii şi a celor primite sub formă de donaţii şi sponsorizări”.

”Primăria Cluj-Napoca a acoperit cheltuielile Federaţiei SHARE Cluj-Napoca, inclusiv Festivalul Untold, în procent de 87,33%, respectiv 3.402.000 lei, iar contribuţia proprie a beneficiarului a fost de 493.000 lei, reprezentând 12,67%. Din bugetul de venituri şi cheltuieli al evenimentelor a fost omisă finanţarea primită de la bugetul Consiliul Judeţean Cluj, în sumă de 70.000 lei, precum şi veniturile realizate din vânzarea biletelor în sumă de 9.284.000 lei, veniturile din activităţile comerciale şi publicitare, sponsorizările şi donaţiile. Elementul material al abaterii nu constă numai într-o acţiune comisivă, ci într-o inacţiune, respectiv omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri nerambursabile de către beneficiar, cât şi faptul că finanţatorul nu a efectuat nici o verificare cu privire la evidenţierea veniturilor şi fundamentarea bugetului acţiunilor nici la momentul încheierii contractului şi nici pe parcursul executării acestuia”, se mai arată în raport.

Potrivit reprezentanţilor Camerei de Conturi Cluj, în aceste condiţii, ”întrucât finanţările nerambursabile nu pot fi acordate şi utilizate pentru activităţi generatoare de profit, este nelegală finanţarea acordată Federaţiei SHARE Cluj-Napoca pentru organizarea Festivalului Untold şi a altor activităţi generatoare de profit”.

 

Bani nejustificați și pentru Eparhia Reformată din Ardeal

De asemenea, raportul mai susține că ”au fost acordate finanţări nerambursabile de la bugetul local la mai multe asociaţii sau fundaţii, care nu au prezentat documente justificative corespunzătoare, fiind cauzat un prejudiciu bugetului local în sumă de 545.000 lei (Asociaţia Plai Cluj-Napoca – cheltuieli de protocol, Asociaţia Studenţilor Arhitecţi, Asociaţia Young Team, Asociaţia Inventeam, Asociaţia Leaders Alliance). A fost acordată nejustificat din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca Eparhiei Reformate din Ardeal, suma de 160.000 lei pentru renovarea unei clădiri cu destinaţie economică care generează profit, neavând dreptul de a beneficia de astfel de sume”.

În raport se mai specifică şi acordarea nejustificată a sumei de 160 mii lei către Eparhia Reformată din Ardeal, pentru renovarea clădirii din Piaţa Mihai Viteazu, nr. 1, clădire cu destinaţie economică care generează profit, neavând dreptul de a beneficia de astfel de sume.

 

Salarii acordate nelegal la Primăria Cluj-Napoca

Potrivit aceluiași document, cu ocazia unei misiunii de audit financiar s-a constatat că Unitatea Administrativ-Teritorială a Municipiului Cluj-Napoca a efectuat în 2015 plăţi nelegale în sumă de 9.268 mii lei, reprezentând drepturi salariale acordate necuvenit tuturor angajaţilor din aparatul de specialitate al primarului, prin includerea în salariul de bază a unor sume prevăzute de art. 14 din Legea nr.285/2010 (stimulente), în condiţiile în care unii angajaţii ai entităţii nu aveau atribuţii şi nu au contribuit la administrarea creanţelor fiscale, aşa cum sunt definite de art. 1 din O.G. nr. 92/2003, privind Codul de procedură fiscal.

“Aceeaşi abatere a fost constatată şi la entităţile subordonate, respectiv la Centrul Bugetar de Administrare Creşe, Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală, Serviciu Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor, Serviciul Public pentru Administrare Obiective Culturale şi Cantina de Ajutor Social”, se mai arată în raport.

 

Reprezentanţii Primăriei Cluj a contestat în instanţă raportul Curţii

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat că raportul a fost contestat în instanţă.

”Primăria a contestat Raportul Camerei de Conturi Cluj la Curtea de Conturi Bucureşti, care a admis un punct, iar restul de şapte puncte au fost respinse. Punctele respinse, printre care finanţarea nerambursabilă a unor asociaţii şi fundaţii, fac obiectul unui dosar în instanţă, procesul fiind pe rol şi se judecă la Tribunalul Cluj”, a afirmat Oana Buzatu, pentru presă, potrivit Agerpres.

1 COMENTARIU

  1. AICI SE DUC BANII DUMNEAVOASTRA ,de unde pentru intretinerea si refatadizarea centrului istoric acestea trebuie sa le finantam noi fara nici un ajutor macar logistic din partea Primariei ,in cazul unor impuneri de plata o fac tot pe banii contribuabililor asa cum isi i au si salariile,tot ce este finantat din bani publici este bun de capusat si umflat pina la nesimtire,fac aceasta afirmatie urmarind si citind cu mare atentie toate articolele ZIARULUI SI GAZETEI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.