UNICEF, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Direcția de Asistența Socială și Medicală Cluj, și ALIAT au lansat modelul „Oportunități pentru Adolescenți” în municipiul Cluj-Napoca.

 

Deschiderea Centrului de resurse pentru adolescenți în acest an, în care Clujul este Capitala Europeană a Tineretului, ne oferă oportunitatea de a diversifica domeniile în care comunitatea noastră acordă atenție și servicii speciale tinerilor clujeni. Educația, informarea și prevenirea sunt elemente-cheie în a ajuta tinerii să lupte cu tentațiile și pericolele societății contemporane și,în acest sens este extraordinar să le putem pune adolescenților noștri la dispoziție un spațiu, specialiști și programe dedicate”, a declarat dl. Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca.

Modelul „Oportunități pentru Adolescenți” va fi implementat pe o perioada de trei ani și se adresează adolescenților, cu vârste între 10 – 18 ani, cu posibilități reduse de dezvoltare, din zone urbane dezavantajate din municipiul Cluj-Napoca.

Mă bucur că inaugurăm acest proiect demonstrativ la Cluj-Napoca, Capitala Europeană a Tineretului în 2015. Este un semnal că adolescenții sunt o prioritate atât pentru autoritățile de la nivel central și local din România, dar și de la nivel european. Totodată este o recunoaștere a faptului ca autoritățile din Cluj-Napoca au capacitatea și dorința de a oferi sprijin adolescenților aflați în situații de risc prin asigurarea accesului la serviciile integrate de care au nevoie pentru a se putea dezvolta la potențialul lor maxim”, a declarat dna. Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

 

Ministerul Tineretului și Sportului, susținător al acestui proiect 

Conform datelor Institutul Național de Statistică, în 2013, 1.723.244 de persoane aveau vârsta cuprinsă între 10-18 ani, reprezentând aproximativ 9% din volumul total al populației. Evidențele indică vulnerabilitățile multiple pe care adolescenții le întâmpină în această perioadă de dezvoltare. România se află în primele locuri din UE la numărul de nașteri înregistrate în această categorie de vârsta, unul din zece copii fiind născut de o adolescentă cu vârsta între 15 și 19 ani. Obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool și tutun de la vârste mici sunt în creștere, iar 10% din adolescenții aflați la vârsta de 16 ani au consumat cel puțin o data substanțe noi cu proprietăți psihoactive.

Anul acesta, domeniul de tineret are premizele unui bun debut. A fost aprobata Strategia Națională pentru Tineret, prima oara după 25 de ani, iar astăzi ne aflăm în Capitala Europeana a Tineretului alături de autorități locale, organizații de tineret, adolescenți și tineri pentru a inaugura un model de intervenție destinat adolescenților din mediul urban”, a declarat dl. Vlad Tone, Director de Cabinet în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului.

 

Centrul oferă consiliere și sprijin pentru dezvoltare 

Centru de Resurse pentru adolescenți aduce beneficii tinerilor, precum: consiliere de sprijin și de recuperare, intervenții în situații de criză, consiliere informațională și în vederea dezvoltării personale, orientare vocațională și profesională și evaluare psiho-sociala.

În primul an de implementare, Centrul de Resurse pentru tineri are ca targea informarea a peste 2.000 de adolescenți, 1.000 de adolescenți vor beneficia de oportunități de dezvoltare, iar peste 40 de profesioniști vor participa la cursuri de formare pe teme relevante.

 

Tinerii pot adresa problemele și online 

Platforma online www.adolescenteen.ro reprezintă un alt instrument pus la îndemâna adolescenților unde aceștia pot interacționa cu specialiști de la nivel național și local pe teme de interes și, de asemenea, pot accesa informații cu privire la oportunitățile de dezvoltare disponibile lor la nivel de Cluj-Napoca.

 

Componente ale modelului de funcționare a Centrului de Resurse Cluj-Napoca

  • Acordarea sprijinului adecvat  adolescenților, consiliere și informare cu privire la drepturi, mobilizarea resurselor comunitare, pregătirea și informarea membrilor comunității cu privire la sănătate, consiliere profesională, oportunități de voluntariat;
  • Schimburi de experiență, informare și formare în cadrul unor spații dedicate adolescenților;
  • Îmbunătățirea cunoștințelor, atitudinilor și practicilor despre și cu adolescenți, cu accent pe reducerea comportamentelor de risc;
  • Creșterea accesului la servicii sociale pentru adolescenți, inclusiv pentru cei cu mai putine oportunități;
  • Creșterea capacității de a aborda problemele sociale la nivel comunitar pentru un număr de cinci autorități locale, prin organizarea de sesiuni de informare și formare a profesioniștilor și beneficiarilor din comunități;
  • Susținerea unui numar de cinci centre de resurse pentru adolescenți;
  • Scăderea presiunii asupra sistemului de protecție socială prin adresarea la nivel local a problemelor și nevoilor adolescenților;
  • Consolidarea cooperarii între actorii locali prin organizarea de întâlniri de lucru cu asistenții sociali și medicali comunitari sau angajați ai serviciilor sociale ale primăriilor;

· Consolidarea strategiei naționale în domeniul adolescenților și tinerilor, dar și a altor strategii sectoriale (e.g. strategia națională de sănătate).

centru de resurse

1 COMENTARIU

  1. Un fel de sifon pentru bani, nu? Ce rahat de rezultate poa’ sa aiba „povestea asta” de adormit copiii prosti din filmele rusesti? Piticu atomic inca tre’ sa „cotizeze”? Cui si pentru ce?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.