Primăria Cluj-Napoca este obligată, printr-o sentință judecătorească încă nedefinitivă, să amplaseze plăcuţe bilingve româno-maghiare la intrările în oraş. Asta în condițiile în care legea românească prevede obligativitatea inscripțiilor în limbile minorităților conlocuitoare doar dacă minoritatea respectivă depășește 20 de procente din populația totală. O studentă la Drept, în vârstă de 22 de ani, a cerut și a câștigat în instanță, în numele unei organizații neguvernamentale, amplasarea de plăcuțe bilingve, pornind de la legislația europeană. 

Tribunalul Cluj a obligat autoritățile locale să amplaseze plăcuţe bilingve în română şi maghiară la intrările în oraş. Plângerea a fost formulată de fundația olandeză European Committee Human Rights Hungarians Central Europe. Sentinţa este executorie, dar nu și definitivă. Argumentarea care a câștigat procesul a fost întocmită de o studentă în anul III la Drept, Izabella Szocs. Ea este consilier juridic al fundaţiei care a primit câștig de cauză în instanță. Studenta explică de ce a ales Clujul pentru acest proces și cum anume a câștigat.

Izabella Szocs a aratat care sunt criteriile care stau la baza analizei de oportunitate, prevăzute atât de legea românească în vigoare, cât și de norma europeană, si anume: numărul substanţial de locuitori, populaţie tradiţională şi cerinţă suficientă.

Așa se face că, deşi Clujul are sub 20% populație de etnie maghiară, ar urma să aibă plăcuțe bilingve, româno-maghiare. Primarul Emil Boc a anunțat că va contesta decizia instanţei, după ce va primi motivarea instanței.

Clujul nu este singura localitate pentru care fundația olandeză a cerut amplasarea de plăcuțe bilingve. Alte 30 de procese au fost deschise pentru respectarea Legii Administrației Publice Locale, acolo unde procentul de populație minoritară era chiar peste 20%.

European Committee Human Rights Hungarians Central Europe, fundația care a obținut în instanță ceea ce politicienii maghiari nu au reușit timp de peste 20 de ani, este o organizație condusă de un olandez de origine maghiară,  Gabor Landman. Membrii fundației spun că nu au nicio afiliere politică și că militează independent pentru drepturile minorității maghiare.

În Cluj-Napoca au existat, de-a lungul anilor, mai multe tentative de amplasare a plăcuțelor române-maghiare la intrările în oraș. Cel mai vehement opozant al acestei inițiative este fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.