Primăria lui Boc dă bani pe un studiu despre aerul clujenilor cu date de acum cinci ani

78

La sfârşitul acestei săptămânii, Primăria Cluj Napoca a organizat o dezbatere publică despre aerul pe care îl respiră clujenii. Trebui menţionat că Boc a achiziţionat un studiu despre aerul din oraş de la Sergiu Mihuţ, o persoană condamnată penal şi care a fost acuzată în mai multe rânduri că face jocurile, mai mult pentru investitori, decât pentru protecţia naturii. Studiul face multe referinţe la anii 2012 – 2014, uitând faptul că suntem în anul 2017.


Primăria Cluj Napoca a organizat la sfârşitul acestei săptămâni o dezbatere publică despre aerul pe care îl respiră clujenii. Municipalitatea a cumpărat un studiu de la firma Unitatea de Suport pentru Integrare SRL, patronată de Sergiu Mihuţ, un expert în mediu care la activ o condamnare penală.

Studiul făcut de firma lui Mihuţ prezintă numeroase date despre aerul clujenilor care sunt din anii 2012 – 2015 şi concluziile arată că situaţia este departe de a ridica probleme de sănătate. Însă, datele din studiu nu reflectă situaţia reală din traficul clujean în care principalele artere rutiere care trec prin centrul municipiului sunt blocate de maşini cel puţin cinci ore pe zi.

”Din analiza valorilor totale se observă că noxelor este similară pentru întreaga perioadă 2012 – 2015”, arată studiul despre aerul clujenilor.

De asemenea, studiul arată o situaţie care nu se regăseşte în Cluj Napoca: el identifică poluatori industriali în situaţia în care producţia industrială în municipiu este aproape inexistentă.

”Industria metalurgică, rafinăriile de petrol, fabricile de acid sulfuric şi procesele de cocsificare a cărbunilor sunt cele mai importante surse de poluare. Centralele electrice pe cărbune deţin o pondere mare în poluarea locală cu aceste gaze, urmate de sursele mobile, respectiv, transporturi”, arată studiul.

La capitolul noxelor auto, studiul lui Mihuţ spune că ”pentru aglomerarea Cluj – Napoca şi zonele limitrofe acesteia, inventarul de emisii şi modelarea dispersiei poluanţilor relevă că traficul auto este principala categorie de activitate generatoare de emisii de NO2/NOx. În anul de proiecţie 2021 prin aplicarea minimă a măsurilor din plan şi a modelărilor realizate nu se vor înregistra depăşiri ale valorii limită anuale pentru sănătate umană (40 ug/m3 ) la nici o staţie de monitorizare a aerului, la fel şi pentru valoarea pragului de alertă (concentraţia 400 ug/m3 măsurată timp de 3 ore consecutiv). Valoarea limită orară pentru protecţia sănătăţii umane (200 ug/m3 ), nu va fi depăşită mai mult de 18 ori la nici o staţie”, arată studiul.

 

Condamnat la trei ani cu suspendare

Sergiu Ioan Nicolae Mihuţ este patronul firmei UNITATEA DE SUPORT PENTRU INTEGRARE SRL. El a fost implicat în dosarul Cuprumin, judecat în instanţele din Alba Iulia, unde a fost condamnat la trei ani cu suspendare, alături de fostul director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, Mihaiela Mih Dehelean, şi de fostul director al societăţii Cupru Min SA Abrud, Gheorghe Iordache, cei din urmă primind aceiaşi pedeapsă.

Potrivit sentinţei, ”În baza art. 404 alin.4 lit.c Cod procedură penală menţine măsura asiguratorie a sechestrului asigurător instituit prin încheierea nr.1/2016 pronunţată de Tribunalul Alba în dosar penal nr. 869/107/2015/a3, asupra sumei de 33.075,00 lei, echivalentul a 7500 euro, consemnată la CEC Bank de inculpatul Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae, prin recipisa de consemnare nr. 874590/1, reprezentând prejudiciul reţinut în dosarul penal nr. 869/107/2015. În baza art. 112 alin.1 lit. e Cod penal coroborat cu art. 245 alin. 3 Cod penal din 1969 şi art. 19 din Legea 78/2000 confiscă de la inculpata Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta suma de 5.102 lei. În baza art. 112 alin.1 lit. e Cod penal confiscă de la inculpaţii Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta, Iordache Gheorghe şi Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae suma de 33.075,00 lei, echivalentul a 7500 euro, respectiv suma de câte 11.025,00 lei de la fiecare inculpat. În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală obligă fiecare inculpat la plata sumei de 21.400 lei cu titlu cheltuieli judiciare în favoarea statului, iar suma de 7.310 lei reprezentând cheltuieli efectuate în cursul urmăririi penale, rămân în sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se afirmă în minuta deciziei de la Tribunalul Alba.

 

Contracte pe bandă rulantă

În vara anului 2015, când Mihuţ era judecat pentru fapte de corupţie în dosarul Cuprumin, DRDP Cluj i-a atribuit firmei lui Mihuţ un contract în valoare de aproximativ 37.000 de lei pentru avizul de mediu necesar pentru porţiunea de autostradă dintre Ogra şi Borş.

De asemenea, Mihuţ a mai câştigat de la Hidroelectrica un contractul ”Studiu de evaluare a impactului asupra mediului şi raport la studiu de evaluare a impactului asupra mediului” pentru CHEAP Tarniţa Lăpuşteşti. În condiţiile în care Hidroelectrica a estimat valoarea contractului la 55.000 de lei, fără TVA, firma lui Mihuţ a sublicitat cu 20.500 de lei şi a primit contractul.

Consiliul Judeţean Mehedinţi a atribuit firmei Unitatea de Suport pentru Integrare SRL contractul ”Revizuire Plan de Management al Geoparcului Platoul Mehedinţi” pentru suma de 482.670 de lei, fără TVA, în situaţia în care estimarea lucrărilor fusese de 790.200 de lei, fără TVA.

Legat de acest contract, Mihuţ a gafat când în studiul respectiv a inclus şi o fermă din judeţul Cluj fără ca aceasta să fi avut ceva în comun cu studiul pentru care el a fost plătit cu aproximativ jumătate de milion de lei. El a declarat pentru presa locală că nu a făcut nimic ilegal. Ba mai mult, el a comandat recoltarea unor noi probe din turbărie, ca să demonstreze că aria distrusă nu este una protejată.


A intrat cu studiul în Făget

Tot Mihuţ a fost implicat şi în scandalul în care firma pe care o patronează şi-a dat acordul în aspecte de mediu pentru realizarea unui întreg ansamblu de locuinţe în pădurea Făget de lângă Cluj. Potrivit ziuadecluj.ro, ”Asociaţia Transilvania Verde a contestat proiectul, argumentând că raportul care a stat la baza avizului conţine date false: ”se vorbeşte despre Făget ca despre Roşia Montană, nu este identificată corect zona, dar nici speciile de plante şi animale care trebuie protejate, având în vedere că proiectul include şi o arie protejată prin programul Natura 2000”.


Studiile lui Mihuţ au băgat România în infrigement

Firma lui Sergiu Mihuţ a realizat mai multe documentaţii pentru amplasarea de microhidrocentrale pe o serie de cursuri de râuri aflate în arii protejate. Printre ele se numără amenajarea râului Capra, din munţii Făgăraş, unde a fost realizată o microhidrocentrală. La un moment dat, pentru faptul că a fost aprobată construirea acestui proiect România a intrat în procedură de infringement.


Studiul lui Mihuţ arată top 10 poluatori din Cluj Napoca la nivelul anului 2014

 • 1 SC EUROIL SRL Cluj-Napoca Sibiu 1
 • 2 if tehnologii Cluj-Napoca Cluj 1
 • 3 MOL ROMANIA PETROLEUM PRODUCTS SRL Cluj-Napoca Cluj 5
 • 4 Holcim(Romania)SA Cluj-Napoca Bucureşti 1
 • 5 COMPANIA DE TRANSPORT PUBLIC CLUJ-NAPOCA S.A. Cluj-Napoca Cluj 4
 • 6 OMV PETROM MARKETING SRL Cluj-Napoca Bucureşti 9
 • 7 SELGROS CASH&CARRY S.R.L. Cluj-Napoca Braşov 1
 • 8 SC TOP CLEAN SRL Cluj-Napoca Bucureşti 1
 • 9 SC COMPANIA DE APA SOMES SA Cluj-Napoca Cluj 5
 • 10 SC TURISM VALCELE SRL Cluj-Napoca Cluj 1

2 COMENTARII

 1. O mare frectie pe bani… studii de 2 lei platite cu milioane. Intr-o tara cu o gramada de analfabeti, unii ajunsi politicieni si primari, suferim de mania asta a studiilor de toate felurile. Numai studii facem, de cele mai multe ori fara rost.

 2. Studiile astea fara finalitate reprezinta cea mai buna metoda de a te face ca lucrezi sifonand banii publici, pentru ca asa cum foarte adevarat graia Murphy „daca stii sa faci ceva, faci, daca nu stii sa faci, atunci ii inveti pe altii cum sa faca si daca nici nu faci si nici nu stii sa-i inveti pe altii cum sa faca, atunci conduci” (aplicabila intregii clase politice si adminstrative a tarii).
  Cat despre competentele lui Boc in a-si alege colaboratorii simptomatica este numirea noului arhitect sef (interimar) al Clujului pe urmatoarele considerente : „il duce capul” (citat atribuit lui Boc intr-un articol de ziar) si „este fiul unui angajat apreciat al primariei” (nb: la concursul pentru ocuparea postului, dl. actual numit arhitect sef interimar, a picat la proba scrisa).

LĂSAȚI UN MESAJ