După trei licitaţii ratate pentru deszăpezire şi curăţenie stradală, Primăria Cluj-Napoca vrea să atribuie contract pe patru ani, prin negociere directă, pentru lotul I, de care se ocupă acum Rosal, pe baza unei prelungiri de contract. Lotul II a fost atribuit firmei Brantner, în decembrie 2016, după două trei licitaţii. Brantner a mai prins o felie grasă din bugetul local pentru următorii opt ani, după o luptă grea cu ”rechinii” salubrizării din ţară. Va reuşi să prindă şi Rosal contract pe opt ani sau va continua mult şi bine cu prelungiri şi contracte fracţionate? 

 

De patru ani, Primăria Cluj-Napoca prelungeşte periodic contractul de salubrizare stradală şi deszăpezire pentru sectorul de oraş care revine companiei Rosal. În paralel cu aceste prelungiri au fost organizate şi licitaţii pentru desemnarea unui câştigător şi implicit semnarea unui contract pe opt ani pentru acest sector de oraş. Din 2013, de când a avut loc prima licitaţie au apărut mereu contestaţii, aşa că nici măcar acum, nu există un câştigător şi un contract semnat.

 

Doar tarifele s-au modificat din 2005 până acum

La sfârşitul lunii septembrie, a avut loc ultima prelungire de contract cu Rosal. Consilierii locali au votat proiectul de hotărâre fără nicio dezbatere, de parcă lucrurile ar fi mers de la sine. Singura noutate a fost adaptarea tarifelor la nivelul anului 2017. Cu alte cuvinte, plătim la nivel de 2017 pentru servicii la nivel de 2005 (anul când a fost semnat contractul cu Rosal). Actul adiţional aprobat în septembrie expiră în ianuarie 2018 şi sunt şanse mari ca până atunci, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) să nu vină cu un răspuns în cazul contestaţiei la ultima licitaţie. Practic, ultima licitaţie pentru salubrizare şi deszăpezire este în blocaj din cauza contestaţiei care se află în analiză la CNSC. În această situaţie, există varianta ca Primăria să meargă tot pe prelungire de contract cu Rosal. Dar, se pare că conducerea administraţiei publice locale a găsit altă variantă, favorabilă firmei Rosal.

 

Cele mai mari şanse le are Rosal

Miercuri, la o emisiune radio a unui post local, city managerul Gheorghe Şurubaru a anunţat că se doreşte atribuirea unui contract pe patru ani prin negociere directă.

”Referitor la această licitaţie, încă suntem în aşteptare pentru un răspuns, sperăm noi clarificator de la CNSC, termenul este undeva până în 11 decembrie, dacă nu se cere o prelungire a acestui termen, dar în paralel, ţinând cont că în 11 ianuarie expiră acea prelungire care ne-a fost acordată cu firma care în acest moment este în activitate, în şedinţa de Consiliu Local s-a votat de către toţi consilierii procedura legală de a intra în negociere directă cu un operator sau cu mai mulţi operatori astfel încât să putem atribui acest serviciu prin negociere directă pe un interval de până la patru ani astfel încât să nu rămânem descoperiţi”, a afirmat Şurubaru.

Deşi participarea la negociere este deschisă pentru mai multe firme, cele mai mari şanse le-ar avea, în mod cert, Rosal, care se află în relaţie contractuală cu Primăria de mulţi ani. Astfel, după opt ani de contract, patru de prelungiri pe acte adiţionale, există posibilitatea ca Rosal să mai presteze servicii de deszăpezire şi salubrizare stradală încă patru ani. Întrebat dacă este posibil să fie tot Rosal pe următorii patru ani, city managerul a declarat la respectivul post de radio că deocamdată acest lucru nu este cert.

”Deocamdată nu se ştie, trebuie stabilit cu câţi operatori vom intra în negociere şi în funcţie de negociere vom stabili. Poate să vină orice societate pe care noi o vom invita la negociere”, a menţionat Gheorghe Şurubaru.

Brantner, compania care a câştigat licitaţia pentru lotul I va participa la negocierea directă.

”Am primit invitaţie să participăm, cel mai probabil vom participa, dar încă mai avem de lucru, să analizăm oferta”, a punctat Ioan Zlati, directorul Brantner.

 

Licitaţie după negocierea directă

Dacă se va merge pe atribuirea de contract prin negociere directă, după semnarea contractului, Primăria are în plan organizarea unei alte licitaţii pentru lotul care se află în sarcina Rosal.

”Desigur, nici această negociere directă nu exclude ca după ce facem această negociere să reîncepem procedura de licitare a acestui serviciu astfel încât dacă vom începe procedura de licitaţie şi vom avea un câştigător cel cu care am făcut negocierea îşi va întrerupe activitatea şi va intra câştigătorul licitaţiei pe perioada care se licitează”, a mai spus Şurubaru.

 

Trei licitaţii şi contestaţii pe bandă rulantă

Din 2013 încoace au avut loc trei licitaţii pentru deszăpezirea şi curăţenia stradală în oraş. Pe lângă cele două firme ”de casă” ale Primăriei, Rosal şi Brantner, la licitaţii au participat şi ”rechini” ai serviciilor de curăţenie din ţară – RER Service Ecologic Oradea, RER Service Ecologic Buzău în asociere cu RER Service Ecologic Bucureşti, Romprest Service SA, Supercom, Polaris M Holding. Niciuna dintre aceste firme nu a reuşit să intre pe piaţa gunoaielor din Cluj, deşi la licitaţia din 2013 a câştigat Supercom ambele sectoare de oraş, rezultatul fiind contestat şi licitaţia anulată ulterior.

Abia la sfârşitul lui 2016, sectorul de care se ocupa Brantner a fost atribuit tot companiei Brantner, după a treia licitaţie. A mai rămas sectorul Rosal, care acum este sub prelungire de contract.


Cum este împărţit oraşul

Cartierele aflate în sarcina Brantner Vereş: Someşeni, Bulgaria, Mărăşti, Gheorgheni, Andrei Mureşanu, Iris, Dâmbu Rotund şi zona centrală – parţial (lotul II).

Cartierele aflate în sarcina Rosal: Mănăştur, Zorilor, Plopilor, Gruia, Grigorescu şi zona centrală – parţial (lotul I).


Curăţenia stradală şi deszăpezirea, în ultimii 12 ani:

  • 2005: Primăria Cluj-Napoca a delegat serviciul de salubrizare stradală şi deszăpezire prin concesiune, în urma unei licitaţii deschise.
  • octombrie 2005 – octombrie 2013: Primăria a avut contract cu Rosal Grup (lotul I) şi Brantner Vereş (lotul II).
  • 2013: a fost organizată prima licitaţie pentru desemnarea altor firme pentru următorii opt ani
  • în perioada 2013-2016 au fost organizate trei licitaţii din cauza contestaţiilor firmelor participante
  • în decembrie 2016 contractul pentru lotul II, valabil până în 2024, a fost atribuit firmei Brantner; lotul I revine tot în sarcina Rosal, pe baza unor prelungiri de contracte aprobate periodic
  • septembrie 2017: ultima prelungire de contract cu Rosal, valabilă până în ianuarie 2018.
  • Primăria vrea contract pe patru ani pentru lotul I, prin negociere directă
  • valoarea contractului pentru ambele loturi este de aproximativ 30 milioane euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.