Boc a trecut peste eşecul Negoiu? Se conturează construirea de parkinguri noi

180

După ce timp de trei ani nu s-a mai construit niciun parking nou în Cluj-Napoca, anul acesta, conducerea Primăriei a început să se mişte. Conducerea Primăriei a început să facă studii pentru noi parkinguri. Să sperăm că aceste parcări supraterane noi nu vor avea soarta parkingului Negoiu, care nu este gata nici acum, deşi lucrările au început în 2013 sau a parkingului Haşdeu, care este construit doar pe hârtie, deşi primarul Emil Boc a anunţat proiectul încă din 2012. Mai rămâne de rezolvat problema miilor de garaje din tablă, care sunt tot în picioare.

 

În campania electorală, primarul Emil Boc a anunţat construirea de parkinguri noi pe bandă rulantă – unul privat pe Avram Iancu, cinci în cartiere (Primăverii, Azuga, Băiţa, Trotuşului, Mogoşoaia), unul pe strada Clinicilor, lângă Biblioteca Centrală Universitară, patru parkinguri în vecinătatea marilor bulevarde. În acest an, pentru unele dintre ele, au început demersurile – s-au găsit terenurile potrivite şi au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici. Este acesta un semn că Boc a trecut peste eşecul răsunător al parkingului Negoiu, care ar fi trebuit finalizat într-un an şi nu este gata nici acum, la trei ani de la depăşirea dead-line-ului?

Cu toate că mai trebuie rezolvate probleme restante, cum ar fi parkingul Negoiu sau blocajul proiectului parkingului Hasdeu, ca să nu mai vorbim despre garajele din tablă, este de apreciat faptul că totuşi conducerea administraţiei publice locale începe să construiască parkinguri noi, în cartiere.

 

Parking de 19,5 milioane lei, pe Mogoşoaia

Din din miile de garaje, vor fi demolate 99. Când? Data exactă este incertă. Dărâmarea acestora ţine de ritmul cu care se vor mişca lucrurile pentru construirea unuia dintre cele cinci parkinguri noi anunţate de Boc. La ultima şedinţă de Consiliu Local, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru un parking de cartier în Mănăştur, pe strada Mogoşoaia nr. 9  – strada Ion Meşter nr. 10. Parkingul urmează să fie construit pe un teren pe care se află 99 de garaje.

”Terenul are suprafaţa de 3.910 mp, se află în intravilan, în afara perimetrului de protecţie a valorilor istorice şi arhitectural urbanistice, în cartierul Mănăştur, delimitat de străzile Almaşului, Primăverii, Mogoşoaia şi Emil Cioran, într-un spaţiu nesistematizat, ocupat în prezent de 99 de garaje construite în sistem provizoriu (33 metalice şi 66 din betoane prefabricate). Toate garajele individuale, cele existente pe amplasament, inclusiv cele din arealul studiat se propun spre demolare. Construcţia propusă, de utilitate publică, cu denumirea de parking suprateran cu un regim de înălţime de 2S+P, are o capacitate de 292 de locuri, din care 8 sunt destinate persoanelor cu dizabilităţi deţinătoare de autoturisme, 11 pentru maşini mari; pentru motociclete, scutere, 30 de locuri şi pentru biciclete, 65 de locuri (din care 25, în sistem locker/dulap”, se arată în proiectul de hotărâre de Consiliu Local, privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Studiul de fezabilitate a fost întocmit de SC Marbo Construct Consult SRL Cluj-Napoca. Valoarea investiţiei este de 19,5 milioane lei, iar durata realizării parkingului este de 18 luni.

Un alt parking despre care se discută de ceva vreme şi este la etapele premergătoare construcţiei este cel de pe strada Primăverii – aleea Gârbău. În urmă cu câteva luni, se afla în faza de licitaţie pentru proiectare şi execuţie. Valoarea investiţiei este de aproximativ 36 milioane lei, fără TVA. Când va începe construcţia, vor fi demolate 60 de garaje.

 

Hasdeu, o promisiune electorală uitată

Sperăm că administraţia publică locală a învăţat ceva din eşecul cu parkingul Negoiu şi nu se va mai repeta istoria şi cu proiectele aflate acum în derulare. Negoiu nu este singurul eşec al Primăriei. Pe listă ar putea fi notat şi proiectul parkingului Hasdeu, de pe strada Păstorului. Despre acesta se discută din 2012, din campania electorală. De atunci au tot fost refăcute acorduri cu Universitatea Babeş-Bolyai, documente, studii, dar nu s-a concretizat această parcare supraterană, deşi au trecut cinci ani de la începerea demersurilor. Parkingul Hasdeu ar urma să aibă 400 de locuri şi ar rezolva problema lipsei locurilor de parcare din zona campusului studenţesc.

Negoiu este singurul parking la care s-a lucrat din 2012 până acum. S-a lucrat este mult spus deoarece proiectul a bătut pasul pe loc ani la rând din cauza constructorului falimentar Construdava – Icco Energ.

 

Negoiu, întârziere de trei ani

Iniţial, parkingul trebuia să fie gata în 2014, apoi au fost devansate termene peste termene, încât s-a pierdut şirul acestora. Cel mai nou deadline avansat de conducerea Primăriei este sfârşitul lunii noiembrie.

„Parkingul de pe Negoiu va fi gata până la sfârşitul lunii noiembrie. Cea care a preluat construcţia este o firmă care a fost în consorţiu cu cel care a intrat în insolvenţă. A preluat construcţia, merge bine, mai trebuie turnat un singur nivel şi se trece la partea de instalaţii. Lucrările acolo sunt în grafic şi la sfârşitul lunii  noiembrie putem să îl dăm în folosinţă şi cel puţin 400 de maşini vor putea parca în acel parking”, declara viceprimarul Dan Tarcea, în august, la un post de radio local.

 

Garajele nu vor fi demolate nici anul viitor

Cât despre garaje, acestea sunt un subiect sensibil pentru conducerea Primăriei. De nenumărate ori, primarul Emil Boc a declarat că garajele vor fi demolate pe măsură ce se construiesc parkinguri noi. Anul viitor este clar că nu se doreşte o acţiune amplă de demolare a garajelor, deoarece în toamnă, proprietarii acestor construcţii din tablă au fost anunţaţi să îşi reînnoiască abonamentele pentru 2018.

“Reamintim faptul că termenul de plată a abonamentelor şi contractelor pentru parcările, garajele şi copertinelor construite din fonduri private, pe bază de autorizaţie de construire, este 16 octombrie 2017, conform art.2.3 din HCL nr. 316/2015. Recomandăm pe această cale titularilor parcărilor, garajelor şi copertinelor în cauză să-şi prelungească abonamentele/contractele şi să achite contravaloarea acestora până la data amintită”, se arată într-un anunţ transmis de reprezentanţii Primăriei, în luna octombrie.

Până când vor fi gata parkingurile promise, poate vor dispărea şi garajele.

LĂSAȚI UN MESAJ