Deşi deputatul clujean Steluţa Gustica Cătăniciu a fost condamnată de instanţele din România pentru incompatibilitate, aceasta a ignorat principiile unei politici de minimă decenţă şi şi-a croit drumul prin politică dincolo de sfera legală, reuşind să obţină din nou imunitate de deputat. Numai că, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) nu se lasă şi o vrea pe Gustica cu orice preţ afară din Parlament.

ANI vrea să o zboare pe Steluţa Gustica Cătăniciu din Parlament

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut în 6 martie 2017 Legislativului vacantarea a trei mandate de parlamentari. Doi dintre aceştia au fost salvaţi, recent, de colegi devenind parlamentari în ciuda verdictelor de incompatibilitate.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a trimis o scrisoare Camerei Deputaţilor prin care cere vacantarea locurilor de deputaţi ocupate de Steluţa Cătăniciu (ALDE) şi Ioan Sorin Roman (PSD). Cei doi au pierdut procesele cu ANI, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi au decizii definitive de incompatibilitate.

Astfel, în cazul Steluţa Cătăniciu raportul de evaluare întocmit de ANI a rămas defintiv prin decizia luată de instanţa supremă pe 24.11.2015.

Potrivit legii, cei aflaţi în această situaţie, nu mai pot ocupa o funcţie publică, aleasă sau numită timp de trei ani de la aplicarea sancţiunii principale. Scrisoarea trimisă de ANI a fost repartizată de Biroul Permanent Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

O solicitare similară a fost adresată de ANI şi la începutul legislaturii parlamentare, în 21 decembrie 2016. La momentul respectiv, deputaţii majorităţii au validat, însă, mandatele colegilor lor, pretextând că scrisoarea ANI ar fi sosit după ce lucrările comisiei de validare s-au încheiat.

Preşedintele Comisiei de validare, Florin Iordache (PSD), a dirijat, la vremea respectivă, operaţiunea de salvare a colegilor. „Comisia de validare când şi-a încheiat activitatea nu avea de unde să ştie că la un moment dat ne va scrie ANI. Deci comisia de validare nu poate sta pentru că o instituţie a statului la un moment dat ne va sesiza. În momentul în care a ajuns de dimineaţă (miercuri), am discutat-o şi am respins-o”, a fost explicaţia furnizată de Florin Iordache. În consecinţă, atât Cătăniciu cât şi Roman au depus jurământul ca deputaţi.

Contestaţia în anulare, respinsă

Curtea Supremă a respins în 9 martie 2017 contestaţia în anulare făcută de deputata Steluţa Gustica Cătăniciu împotriva sentinţei definitive care a stabilit că parlamentara a fost în conflict de interese. Potrivit leii, deputata nu mai poate ocupa funcţii publice timp de trei ani.
”Respinge ca nefondată contestaţia în anulare”, este decizia Curţii Supreme.
Sfidare de politician

Chiar dacă Steluţa Gustica Cătăniciu figura pe ”lista neagră” a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) ca având interdicţia de a mai candida la alegerile parlamentare, aceasta a candidat pe un loc eligibil din partea formaţiunii ALDE Cluj şi a obţinut, ca prin minune, validarea unui nou mandat de deputat pentru următorii trei ani.

Când parlamentari au fost convocaţi la Parlamentul României pentru a le fi validate mandatele, clujeanca Steluţa Cătăniciu şi alţi doi politicieni aflaţi în aceeaşi situaţie au rămas codaşi. Însă, în următoarea zi, cei din Camera Deputaţilor au ignorat raportul ANI ce preciza că cei trei politicieni nu trebuie validaţi ca parlamentari, astfel Gustica a reuşit să depună jurământul şi să obţină din nou imunitate de deputat.

Cătăniciu s-a ţinut cu dinţii de funcţie

În ciuda faptului că ANI a declarat-o pe Steluţa Cătăniciu incompatibilă, iar pentru acest lucru, instanţele din România au condamnat-o, definitiv şi irevocabil, în cadrul unei conferinţe de presă, Cătăniciu a declarat că ea nu se consideră vinovată de incompatibilitate şi nu a văzut ca o problemă candidatura sa la alegerile parlamentare.

Potrivit reprezentanţilor ANI, ”Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercită o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezenţei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoană a ocupat o funcţie eligibila, nu mai poate ocupă aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoană nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”, arată ANI.

Tactica PSD-ALDE care a stârnit confuzii

Singura formaţiune care a votat împotriva validării mandatului clujencei Cătăniciu, au fost cei de la Uniţi Salvăm România (USR). Liderul USR, Nicuşor Dan a ţinut să explice public de ce formaţiunea a votat împotriva anumitor politicieni.

”Primul motiv este validarea domnului Dragnea. Art. 7 alin. 3 spune: Comisia de validare nu validează persoane care au hotărâre judecătorească de condamnare rămasa definitiva pentru infracţiuni legate de desfăşurarea procesului electoral. De asemenea, exista trei persoane – domnul Roman, doamna Cătăniciu si doamna Furtuna – pentru care exista chestiuni legate de incompatibilitate”, a spus Nicuşor Dan de la tribuna.

Un alt coleg de-al lui Nicuşor Dan acuză administraţia parlamentară de încălcare a legii. Cristian Ghinea, susţine că raportul comisiei de validare nu menţiona nimic despre documentul ANI ce preciza că Steluţa Cătăniciu are interdicţie la un nou mandat, deşi acesta(documentul ANI) avea data de intrare anterioară întrunirii comisiei, prin urmare trebuia prezentat.

“Ulterior, miercuri, spre finalul şedinţei când s-a depus jurământul, preşedintele comisiei de validare a venit şi a spus că e un raport suplimentar care privea pe reprezentantul minorităţii slovace şi ni s-a cerut să-l votăm în plen. Nu s-a spus că raportul suplimentar privea şi respingerea documentului ANI. Am aflat asta după ce s-a votat, oricum USR s-a abţinut. Este o tactică premeditată de a stârni confuzie, adică amestecarea subiectului ANI. Deci PSD a folosit tertipuri ruşinoase pentru a valida mandatele celor doi şi sper că ANI să atace în instanţă decizia”, a explicat Cristian Ghinea.

Validarea Steluţei Cătăniciu a stârnit reacţii şi din partea deputatului PNL Tinel Gheorghe, care la rândul său a precizat că Gustica a fost privilegiată şi că toată acţiunea de validare a fost o strategie ca aceasta să îşi obţină imunitatea pe ascuns. Contactat de Gazeta de Cluj, liberalul Tinel Gheorghe a menţionat că atât PSD cât şi ALDE au ascuns raportul ANI.

A venit raportul de la Agenţia Naţională de Integritate în care se cerea nevalidarea mandatului Steluţei Cătăniciu cu o zi înainte ca aceştia să fie validaţi. Acea hârtie a fost dosită şi ascunsă până la inevitabil. S-a efectuat întâlnirea grupurilor de lucru pentru rapoarte de validare, unde nu a fost prezentat acest document de la ANI.

Steluţa, în incompatibilitate

Steluţa Cătăniciu a fost cercetată de inspectorii ANI pentru o situaţie de incompatibilitate. După ce a făcut parte din cadrul administraţiilor judeţene şi locale din Cluj, Cătăniciu este acum deputat liberal şi vicepreşedintele comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

Ea a fost declarată incompatibilă de inspectorii de Integritate în urma unei sesizări de incompatibilitate care i s-a făcut în perioada în care ea era consilier local în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

“S-a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, întrucât, în calitate de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca. Ulterior adoptării acestei hotărâri, la data de 05.05.2009, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a încheiat cu SOCIETATEA COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţă a intereselor societăţii în litigiul avut cu”, arată raportul inspectorilor ANI. Conform inspectorilor ANI, au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al conflictului de interese, deoarece, conform dispoziţiilor art. 46 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, „Nu pot lua parte la deliberarea şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.