Migrant farm workers harvesting yellow bell peppers near Gilroy, California. Crews like this may include illegal immigrant workers as well as members of the United Farm Workers Union founded by Cesar Chavez.

Astăzi, la Curtea de Apel Cluj se judecă contestația făcută de Mureșan Ioana Nicoleta, o femeie din Sălaj care a fost trimisă în judecată de DIICOT pentru acuzația de exploatare prin muncă în cadrul unei filiere albaneze.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2011, Petre Nicu si Muresan Ioana Nicoleta au racolat 34 de salajeni in vederea exploatarii prin munca in sudul Italiei, zona Calabria. Potrivit graiulsalajului.ro, procurorul care instrumenteaza dosarul, Dan Bubuiug, a povestit cum functiona afacerea de racolare si plasare a salajenilor in Italia. „De aproape un an, la Politie s-au prezentat mai multe persoane care reclamau ca, pe raza judetului Salaj, doua persoane recruteaza oameni pentru munca in agricultura in Italia, zona Calabria. Astfel, oamenii ii plateau lui Petre Nicu si Szabo (fosta Muresan) Ioana sume cuprinse intre 200 si 300 de euro comision pentru transportul in Italia, cazarea, masa si gasirea unui loc de munca”, a declarat Dan Bubuiug. Transportul se facea cu microbuzul de opt persoane al lui Nicu. „De multe ori, pentru ca erau prea multe persoane in microbuz, Petre Nicu i-a pus pe oameni sa treaca frontiera pe jos, iar daca acest lucru nu era posibil, se intorcea din Ungaria dupa cei ramasi la granita”, adauga Bubuiug. Au fost cazuri in care transportul s-a realizat cu ajutorul feribotului, prin Bulgaria.
Odata ajunsi in Calabria, salajenii erau intampinati de cetateni albanezi, care ii cazau in spatii improprii, in care oamenii nu aveau conditii minime de trai. Unii au ajuns ca timp de o luna sa se spele in Marea Adriatica si sa manance doar coji de paine. „Cei transportati in Italia erau obligati sa munceasca pe sume mizere ca sa isi adune bani de transport catre casa. Au fost cazuri in care albanezii luau actele de identitate pentru a-i constrange pe salajeni sa-si plateasca chiria din spatiile insalubre”, spune procurorul. Ajunsi in pragul disperarii, unii aveau in gand chiar sinuciderea. „Femeile se plangeau ca albanezii cereau intretinerea de relatii sexuale, motivand ca acesta a fost scopul pentru care au fost duse in Italia. Sau, un barbat a fost nevoit sa-si vanda lantisorul de aur ca sa cumpere un unguient dupa ce s-a lovit la tras lemne din padure”, povesteste procurorul Dan Bubuiug. In opinia acestuia, „ce s-a intamplat cu romanii in zona Calabria este sclavagism curat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.