Procesul omului de afaceri Ioan Codreanu: Judecători ai Curții de Apel Cluj au pus la plată un copil abuzat sexual și au iertat abuzatorul

214

Abuzatorul a scăpat și de închisoare – pentru că e „onorabil”, bătrân și bolnav, și de plata cheltuielilor de judecată. În schimb victima plătește la pătrat: Completul de judecată al Curții de Apel Cluj a pus de două ori la plată familia fetiței abuzate prin sentința dată în procesul în care a fost judecat omul de afaceri clujean Ioan Codreanu pentru infracțiunea de act sexual cu un minor: 5.000 de lei cheltuieli de judecată pentru copila în vârstă de 15 ani, 5.000 de lei cheltuieli de judecată pentru mamă. Familia încearcă cu disperare să găsească o soluție, deoarece veniturile părinților abia le permit să își crească cei patru copii.

”Obligă părțile vătămate C. VM și C. AM  prin reprezentatul legal C. (P) VM la câte 5.000 de lei cheltuieli judiciare către stat, iar restul cheltuielilor avansate de stat rămân în sarcina acestuia”, se arată în sentința semnată de judecătoarele Curții de Apel Cluj, Maria Boer, Adina Daria Lupea și Monica Rodina.

Cum C. AM este minoră și este în grija părinților, întreaga sumă de 10.000 de lei (adică 2.000 de euro) revine practic, spre plată, mamei, Popean (fostă Cândea) Victoria.

Am încercat să înțelegem legalitatea și moralitatea felului în care s-a decis plata cheltuielilor de judecată și câteva lămuriri ne-au venit din partea unui reputat avocat clujean, care a dorit să rămână anonim.

Acesta a explicat pentru Gazeta de Cluj că cel care decade din pretențiile de drept,  trebuie să suporte cheltuielile de judecată. Aceasta înseamnă că din momentul în care Curtea a admis recursul lui Codreanu și a casat sentința instanței de fond, Codreanu nu mai este pasibil la plata cheltuielilor de judecată. Pe de altă parte, deoarece a respins ca nefondate recursurile declarate de părțile vătămate, le va obliga pe astea la plata cheltuielilor de judecată. Din punctul lui de vedere, cheltuielile de judecată sunt, în general, abuziv stabilite. Nu știe dacă există undeva o grilă orientativă pentru stabilirea acestora, dar impresia lui este ca sunt arbitrare. Procesul de față a avut la Curtea de Apel doar patru termene, nu s-au efectuat expertize, reconstituiri etc. Cu toate acestea cheltuielile de judecată au fost apreciate la peste 10.000 de lei.

 

Mama acuză: nu poate fi pus la plată un copil

Popean Victoria, mama fetelor abuzate de Ioan Codreanu, a declarat pentru Gazeta de Cluj că din cei 5.000 de euro stabiliți cu titlu de daune morale, un procent este alocat avocatului, drept onorariu de succes. Dacă din acești bani ar plăti cei 2.000 de euro impuși drept cheltuieli de judecată , ar însemna că fetei i-ar rămâne sub 2.000 de euro. Cum mama ar vrea să lase banii din cont pentru copilul care a trecut prin toată suferința, se gândește cu disperare de unde va face rost  de bani să plătească cheltuielile impuse de completul de judecată al Curții de Apel. De asemenea, ea se întreabă dacă este legal să fie pus la plata cheltuielilor de judecată un copil, care clar nu are niciun venit și este victimă în proces.

 

Codreanu voia să plătească doar fetei

Mama fetelor ne-a spus că a fost o istorie întreagă și cu plata daunelor morale, deoarece Codreanu cerea să dea banii, în numerar, direct în mână, copilei pe care o abuzase. Doar la insistențele mamei banii au fost depuși până la urmă într-un cont deschis pe numele fetei. Am încercat să aflăm amănunte de la avocatul lui Ioan Codreanu, Radu Chiriță, care ne-a spus că sigurul lucru pe care îl poate face public este faptul că plata daunelor morale s-a făcut la scurt timp după ce s-a dat sentința.

 

Codreanu a cerut strămutarea, dar ceva l-a făcut să se răzgândească

Popean Victoria, mama celor două minore, este hotărâtă să meargă la CEDO. Ea spune că a avut încredere în justiție și a sperat că suferința prin care a trecut ea și întreaga familie va fi compensată de o judecată dreaptă, pe care a întâlnit-o la instanța de fond și la cea din apel, căci  Tribunalul Cluj a menținut sentința dată de judecătorul Lucian Marian. Victoria Popean dezvăluie că după ce a fost pronunțată sentința Tribunalului Cluj, Ioan Codreanu a făcut la Înalta Curte de Casație și Justiție, cerere de strămutarea a dosarului.  După ce a aflat componența completului de judecată  de la Curtea de Apel, Codreanu și-a retras cererea de strămutare, ceea ce arată clar încrederea că procesul va decurge bine pentru el. Am verificat și noi pe site-ul Înaltei Curți, și într-adevăr, pe 3 octombrie 2013, Înalta Curte respinge cererea de suspendare a procesului înaintată de Ioan Codreanu, iar pe 10 decembrie 2013 ”ia act de retragerea cererii formulată de petentul Codreanu Ioan pentru strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 29659/211/2012 al Curții de Apel Cluj. Obligă petentul la plata sumei de 50 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. ” Primul termen al procesului de la Curtea de Apel Cluj a fost în 24 octombrie 2013.

 

Suferințe pe care nimeni nu le-a mai contabilizat

Referitor la urmările pe care abuzul sexual le-a avut asupra fetelor sale, Victoria Popean povestește că fata cea mare a rămas însărcinată la 15 ani cu Ioan Codreanu. Copilul născut a rămas în grija ei, fata fiind prea mică pentru a-l putea crește. Este o fetiță pe care o iubește ca pe ochii din cap și care îi spune ”mami”. Ar fi vrut să facă un test de paternitate, pentru a avea dovada clară că abuzatorul este tatăl copilului, dar avocata i-a spus că, în caz că se dovedește că Ioan Codreanu este tatăl, acesta poate avea pretenții asupra copilului. Victoria Popean spune că i-ar fi teamă că, într-o lume cu o justiție absurdă, ar putea pierde fetița.

 

Fata cea mică are acum 15 ani. De când cu povestea cu Codreanu a avut grave tulburări de comportament. Un copil poate face greu față unor astfel de încercări. Copila, care urma cursurile unei școli normale până la întâlnirea cu Codreanu – la Școala nr. 10 din cartierul Zorilor, și care se descurca chiar bine cu învățătura, este acum la Școala Ajutătoare ”Samus„. Ar fi trebuit să fie acum în clasa a opta, dar este încă în clasa a cincea. Abia acum, spune mama, pare să își revină, să se poată concentra pe carte și are din nou note bune.

 

 

Cele două sentințe din procesul Codreanu

Pe 25 iunie 2013, Judecătoria Cluj a dat sentinţa finală în procesul în care era judecat Codreanu Ioan pentru infracţiunea de act sexual cu un minor, condamnându-l la 5 ani închisoare în regim de detenţie  şi obligându-l la plata sumei de 25.000 de euro cu titlu de daune morale către una dintre victimele sale, C. A-M şi încă 10.000 de euro pentru mama sa, C. V-M. Completul de judecată al Curții de Apel a redus pedeapsa la doi ani închisoare cu suspendare condiționată, motivând că face parte dintr-o familie onorabilă, este bolnav și nu are antecedente penale. Pe 9 ianuarie 2014, magistraţii Curţii de Apel Cluj Maria Boer, Monica Rodina şi Adina Lupea au redus pedeapsa primită de Ioan Codreanu de la 5 ani cu executare, la numai doi ani cu suspendare condiţionată. Judecătorii au micşorat şi despăgubirile pe care inculpatul trebuie să le achite familiei victimelor, de la 35.000 de euro la 5.000 de euro.

 

 

Crina Crainic

LĂSAȚI UN MESAJ