Procurorii au cerut 30 de ani de închisoare pentru fostul preşedinte al Coreei de Sud. Care sunt acuzaţiile care i se aduc

113

Procurorii din Coreea de Sud au cerut o pedeapsă cu închisoarea de 30 de ani pentru fosta președintă a țării Park Geun-Hye, demisă anul trecut pe fondul unor acuzații de luare de mită și abuz de putere, relatează Yonhap. Procurorii au cerut și plata unei despăgubiri în valoare de 110,4 milioane de dolari.

 

Park, în vârstă de 66 de ani, a fost destituită de Curtea Constituțională în martie 2017, iar printre cele 18 capete de acuzare se regăsesc fapte de corupție, luare de mită, abuz de putere și divulgarea unor secrete de stat.

Conform procurorilor, fostul președinte și-a depășit atribuțiile și a conspirat cu o veche prietenă, Choi Soon-Sil, pentru extorcarea a 55,2 milioane de dolari de la companii mari precum Samsung, Lotte și SK, oferind la schimb beneficii comerciale.

Totodată, Park Geun-Hye este suspectată că i-a permis lui Choi Soon-Sil să se implice în afaceri de stat, chiar dacă nu deținea nicio funcție oficială.

Fosta președintă a pledat nevinovat pentru toate capetele de acuzare și a ridicat semne de întrebare în privința corectitudinii actului de justiție, refuzând să participe la audierile preliminare de la Tribunalul din Seul.

Instanța urmează să anunțe un verdict la sfârșitul lunii martie sau la începutul lunii aprilie.

Acum două săptămâni, Choi Soon-Sil a fost condamnată la 20 de ani de închisoare în același dosar. Decizia a fost în primă instanță, iar inculpata a formulat apel.

În august anul trecut, moștenitorul companiei Samsung, Lee Jae-Yong, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, fiind găsit vinovat că i-a dat mită lui Choi Soon-Sil și a deturnat fonduri în valoare de 5 milioane de dolari. Lee ar fi oferit sau promis 38 de milioane de dolari pentru a obține acordul guvernului sud-coreean în privința unei fuziuni între două filiale ale companiei Samsung, mutare care i-ar fi sporit controlul asupra întregului imperiu Samsung.

1 COMENTARIU

  1. Aici in Romania judecatorii sunt milosi si le este si frica sa dea inchisoare cu multi ani de detentie pentru asemenea fapte ! Mai bine sa se duca o seama la ciobanie,dar nici acolo nu ar fi in stare sa faca treaba.

LĂSAȚI UN MESAJ