O familie din Cluj Napoca a făcut plângeri penale împotriva unui constructor de locuințe pentru că apartamentul cumpărat s-au dovedit de proastă calitate. Cu toate acestea, procurorii au decis să claseze ancheta, iar judecătorii au respins plângerea ca fiind nefondată. Este vorba de familia Moshkowitz care a cumpărat un apartament pe strada Tăuţiului nr.19 din Floreşti de la firma Rodesi Construct, aflată acum în faliment. Lichidatorul firmei a scos la vânzare un teren pe care patronii Rodesi, RUS ROMULUS MIRON şi RUS EDUARD ROMULUS l-au cumpărat de la Claudiu Sugar care, la rândul lui, îl cumpărase de la Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul șef al DGIPI.

 

În 2007, Angela și Zvi Moshkowitz, împreună cu fiica lor, Laura Miron, au achiziționat un apartament în Florești de la firma Rodesi, patronată de RUS ROMULUS MIRON şi RUS EDUARD ROMULUS.

După o perioadă de timp de la primirea apartamentului au apărut să apară fisuri în pereți și infiltrații de apă, iar în 2013 cumpărătorii au făcut o plângere penală împotriva firmei Rodesi. Anul trecut, procurorii au clasat dosarul, însă soții Moshkowitz au contestat decizia la Tribunalul Cluj. În decembrie anul trecut, judecătorii au respins plângerea ca fiind nefondată. ”În temeiul 341 alin. 6 lit. a) C.proc.pen., respinge, ca nefondată, plângerea formulată de petenţii MOSHKOWITZ ANGELA LUCIA şi MOSHKOWITZ ZVI împotriva Ordonanței de clasare din data de 16.05.2016, emisă în dosarul de urmărire penală nr. 1139/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj. În baza art. 275 alin 2 Cod Procedură Penală, obligă pe fiecare dintre petenţi la plata sumei de 100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului. Definitivă”, arată soluția pe scurt a sentinței.

După terminarea blocului, potrivit Inspectoratului teritorial în construcții Cluj, firma Rodesi nu a anunţat, potrivit legii, finalizarea lucrărilor de execuţie şi nu a prezentat documentaţia în vederea efectuării recepţiei. Cu toate acestea, blocul respectiv are o recepție făcută de reprezentanții, de atunci ai primăriei din Florești, în speță Ioachim Vancea, şeful Serviciului Urbanism, Alexandru Lădariu, inginerii Marius Manu şi Bogdan Gînscă.

Inițial, în 2010 soții Moshkowitz au făcut o plângere la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, iar patronii firmei Rodesi și-au asumat atunci răspunderea să remedieze problemele

Potrivit procesului verbal, ei și-au asumat refacerea lucrărilor de „schimbare a acoperişului ce prezintă risc de infiltraţii, din ţiglă ceramică în ţiglă metalică, şi repararea etanşărilor foliei autocondens de sub învelitoare; remedierea tuturor deficienţelor survenite în urma infiltraţiilor de apă prin acoperiş (tavane, pereţi); schimbarea supapei de cap coloana aerisire din baia de mansardă din supapă diametru 50 în supapă diametru 110”. Cu toate acestea, lucrările nu au mai avut loc.

Cei de la Rodesi au contractat firma de proiectare  Helvconstruct SRL în cadrul căreia a lucrat Bogdan Gânscă, inginer în cadrul primăriei din Florești, care se numără printre semnatarii recepției blocului.

 

Paternitatea unui teren de la fiul Vulpii la o firmă falimentară

Extrem de interesante sunt contractele câștigate de  RUS ROMULUS MIRON şi RUS EDUARD ROMULUS, patronii Rodesi Construct. Înainte de a intra în faliment, firma a încheiat două contracte cu Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Privat (RAADPP) Cluj, ”patronată” de Mircea Avram, în valoare de aproximativ 150.000 de lei. De asemenea, ei sunt și patronii la firma SC Australis, din Dezmir, care are ca obiect de activitate ”Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor” și a încheiat un contract cu Regia clujeană.

Acum, bunurile firmei Rodesi Construct sunt scoase la licitație în cadrul procedurii de faliment.

Potrivit unui anunț de licitație, ”SC RODESI CONSTRUCT SRL, prin lichidator judiciar, vinde prin licitație teren cu suprafața de 1.200 mp și o construcție nefinalizată la stadiul de D+P+E, situate în Cluj-Napoca, str. Pădurii, FN, județ Cluj, la prețul de 274.230 euro, (pentru TVA se vor aplica reglementările legale în vigoare la data vânzării)”.

Terenul respectiv are o istorie legată de Alin Ardelean, fiul fostului șef DGIPI, Virgil Ardelean.

Terenul a fost, inițial, cumpărat de Alin Ardelean pe când acesta avea aproximativ 20 de ani, adică în 1997. După circa 10 ani, potrivit unor surse, Ardelean i-ar fi cedat terenul lui Claudiu Sugar în ideea dezvoltării unui proiect imobiliar, însă planul de afaceri nu a stat în picioare deoarece, la vremea respectivă, zona era reglementată doar pentru construcții de maxim patru etaje. Astfel că, Sugar a vândut terenul firmei Rodesi.

 

Afaceri de familie cu imobiliare și tehnică de filaj

Chiar dacă, inițial, lui Alin Ardelean nu i-a mers afacerea imobiliară, în urmă cu doi ani, la primăria clujeană a fost depus, pentru informarea publicului, un anunț potrivit căruia Virgil Ardelean și fiul lui, împreună cu SCM Solidaritatea, Drăgan Valentin şi soţia Amelia Maria, Pop Simion şi soţia Anicuţa, mandatați prin societatea DUNCAN REAL ESTATE SRL, una dintre afacerile omului de afaceri Dan Dunca, vor să edifice un proiect imobiliar mixt în cartierul Gheorgheni.

După pensionare, Virgil Ardelean și-a deschis împreună cu Alin, fiul lui, două societăți: una de detectivi ArviFox și una de asigurare de pază și protecție. Sc Arviprot Security. În paralel, Alin Ardelean este asociat în cadrul  SECTAG EASTERN EUROPE, care se ocupă de “comerț cu ridicata de componente și echipamente electronice și de telecomunicații”, iar prin această societate este asigurată tehnica necesară filajului. În această firmă mai este asociat și Vasile Staicu, din Timișoara, care în 1989 era căpitan în Miliția Timiș și a luat parte la evenimentele Revoluției, fiind descoperit cu urme de praf de pușcă pe mâini. Ulterior, Staicu a fost șef al SIPA din cadrul Poliției Timiș, dar a ieșit la pensie.

 

 

De la Caritas la detectivi

Prima rampă de lansare a lui Virgil Ardelean după 1989 a fost afacerea Caritas, care l-a prins pe acest personaj în timp ce ocupa funcţia de conducere a poliţiei clujene. Jocul piramidal desfăşurat între 1991-1994 şi care a păgubit peste 250 de mii de români, dar i-a potenţat şi pe cei din sferele poliţiei, SRI-ului sau Armatei a fost destructurat de Ardelean. În urma controlului, au dispărut dischetele cu evidenţele plăţilor făcute oamenilor politici. Cu toate acestea, Ardelean a contestat mereu existenţa unor documente care să conţină informaţii despre deponenţii Caritas. “Subalternii mei au ridicat conform regulilor procedurale, pe bază de proces-verbal, documentele şi dischetele de la firmă şi, în baza lor, au constituit dosarul penal. Toate acestea sunt la dosarul cauzei. Nu a existat o dischetă aparte, cu nume importante, cum se vehiculează”, a declarat în trecut Ardelean. Peste patru ani de la acest incident, Virgil Ardelean a ajuns şef la serviciul secret al MAI.

În anul lui 2004, Virgil Ardelean a fost acuzat de fraţii Nuţu şi Sile Cămătaru că le-a înscenat întregul dosar, deoarece au refuzat să plătească pe adjuncţii chestorului Ardelean. Dosarul Cămătaru a fost gestionat de Ardelean, care ocupa la vremea respectivă şefia DGIPI.

Tot de numele lui Ardelean se leagă şi fuga din ţară a lui Omar Hayssam, acesta fiind şi motivul celei de-a doua demisii a fostului şef al DGIPI.

 

“Vulpea” prinsă la “smotocit” telefoane de ziariști

În septembrie 2003, Virgil Ardelean a fost învinuit că a cerut lui Ioan Amarie, procurorul general al PNA, să dispună ascultarea telefoanelor agenţiilor de presă MEDIAFAX şi AM PRESS, pe motiv că aceste interceptări l-ar ajuta să depisteze o presupusă activitate subversivă a inspectorului principal de poliţie, Constantin Duvac, din IGP.

Sebastian Albescu

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.