Procurorii clujeni iau cu asalt evazioniştii. Nouă persoane, trimise în judecată

650

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au dispus trimiterea în judecată a nouă persoane acuzate de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de peste 8 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al PÎCCJ, procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a lui Alexandru Victor Paşca, Ioan Stoia, Anca Virginia Odăgescu, Maria Vălean, Irimie Pap, Cornelia Necula, Virgil Vântu, Brânduşa Elena Stănescu şi a lui Simion Armaş sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor.

Procurorii notează în rechizitoriul trimis pe masa judecătorilor că, în perioada 2010 – 2014, Alexandru Victor Paşca, în calitate de administrator al SC A.G. SRL şi SC T.A. SRL, ar fi procedat la achiziţia de bunuri fără plata TVA de la furnizori reali din România prin interpunerea unor societăţi comerciale din Ungaria, urmată de evidenţierea unui lanţ de operaţiuni de achiziţii şi livrări fictive, prin intermediul societăţilor controlate de complici, marfa ajungând, din punct de vedere al documentelor, la cele două societăţi comerciale ca şi achiziţie internă cu posibilitatea de deducere a TVA, în condiţiile în care obligaţia de plată a taxei era preluată de societăţile fantomă interpuse, fără a fi îndeplinită vreodată.

„Plata furnizorilor reali din România era asigurată din conturile celor două societăţi comerciale prin intermediul firmelor din România şi Ungaria controlate de complici. Practic, la furnizorii reali ajungea doar preţul fără TVA (ca urmare a presupusei livrări intracomunitare), în condiţiile în care sumele reprezentând TVA erau deturnate pe traseul transferurilor succesive între societăţile interpuse şi în final erau ridicate în numerar, fiind reintroduse în circuitul economic prin aşa-zise creditări ale celor două societăţi comerciale făcute de Alexandru Victor Paşca în nume propriu sau în numele unor membrii ai familiei”, se precizează în comunicat.

De asemenea, arată anchetatorii, Maria Vălean, în calitate de administrator de fapt al SC N.M.G. SRL (pe lângă ajutorul pe care i l-ar fi dat lui Alexandru Victor Paşca în cadrul mecanismului de fraudă menţionat), ar fi evidenţiat în actele contabile ale acestei societăţi şi alte operaţiuni fictive de achiziţii, sustrăgându-se de la plata TVA în sumă de 1.070.965 lei.

Sursa citată precizează că, prin infracţiunile săvârşite, aceştia au creat un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 8.015.102 lei (aproximativ 1.780.000 euro).

„În cauză au fost instituite sechestre asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor (terenuri, construcţii, apartamente, autoturisme, autocamioane), până la concurenţa valorii prejudiciului cauzat, prin rechizitoriu propunându-se valorificarea anticipată a bunurilor mobile sechestrate”, menţionează PÎCCJ.

Dosarul a fost înaintat, spre soluţionare, Tribunalului Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ