După ce a dat chix cu dosarul magistraţilor orădeni ”dizolvat” de Curtea de Apel Cluj, procurorul Ciprian Man, unul dintre ”atleţii” şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, se întoarce la parchetul orădean, după un scurt ”periplu” prin structura centrală a DNA. Înainte de a fi înrolat în structura centrală a Direcţiei Anticorupţie, procurorul Man a reuşit extravaganţa de a trimite în judecată un dosar, în care îi incrimina pe judecătorii pe care îi considera incomozi, dosar care a fost clasat chiar de către DNA!

 

După ce a dat câteva rateuri cu dosarele pe care le-a trimis în justiţie, procurorul Ciprian Man a fost făcut şef la 33 de ani al DNA Oradea şi, la scurt timp, a fost chemat la structura centrală a DNA. Aici, după ce a ”jonglat” cu câteva ouă fierbinţi, Kovesi l-a trimis acasă.


Cam aşa arată profilul unui angajat cu simţ de răspundere al DNA.


Pentru evoluţia spectaculoasă a carierei pe care a cunoscut-o procurorul orădean el a dat câteva rateuri spectaculoase cu dosarele pe care le-a trimis în instanţă şi a reuşit cu greu să absolve Facultatea de Drept şi Institutul Naţional al Magistraturii.

Spre exemplu, este de notorietate faptul că procurorul Man a fost surprins la un braconaj în timp ce alerga cu maşina o căprioară pe un câmp. Gheorghe Sava, fost şef al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, i-a transmis procurorului că ar face bine să înceteze cu vânătorile de acest gen. După acest avertisment, există unele indicii conform cărora procurorul Man i-ar fi fabricat un dosar penal (dosarul nr. 133/P/2012) lui Sava în care l-a acuzat pe poliţist de cinci pretinse infracţiuni de abuz în serviciu şi o infracţiune de fals intelectual. După ce dosarul a ajuns pe masa judecătorilor, Tribunalul Bihor a dispus achitarea pentru toate faptele, cu motivarea că faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală. După câţiva ani, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost făcut un denunţ penal pentru braconaj împotriva procurorului Man, dar instanţa a dispus clasarea cauzei, printr-o ordonanţă emisă în data de 27 iunie 2016, în dosarul nr. 635/P/2015, cu motivarea că s-a împlinit prescripţia răspunderii penale.

 

Cazul o lădiţă cu cireşe

După acest dosar, Man le-a făcut un dosar penal (37/P/2013) la patru judecători orădeni: Florica Roman, pentru trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului, Denisa Vidican şi Raluca Cuc, pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului,  şi pe Ovidiu Galea, pentru participaţie improprie la fals intelectual. Dosarul a fost judecat la Curtea de Apel Cluj, care a restituit cauza la DNA, pentru că, în linii mari, dosarul a fost făcut prost. Decizia instanţei clujene a fost menţinută de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a respins recursul DNA. Dosarul a fost preluat ulterior de structura centrală a DNA, care a dispus clasarea cauzei, cu motivarea că faptele nu există. Ordonanţa de clasare a fost emisă de procurorul-şef serviciu Florentina Mirică de la Secţia de combatere a corupţiei din DNA, cunoscută drept o apropiată a procurorului-şef Laura Codruţa Kovesi. Şi în acest dosar există indicii că ar fi fost instrumentat cu rea-credinţă. Motivele lui Man ar fi fost faptul că trei dintre judecătorii inculpaţi, Denisa Vidican, Raluca Cuc şi Ovidiu Galea au fost implicaţi în schimbarea de preşedinte al Secţiei Penale a Tribunalului Bihor a judecătoarei Crina Muntean, iubita procurorului Ciprian Man.

Man l-a trimis în judecată pe Ioan Gligor Sabău, procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, împotriva căruia a  reţinut aproape 20 de infracţiuni (dosar 145/P/2015). Printre acuzaţiile pe care Procurorul Man i le aducea procurorului Sabău se numără faptul că procurorul Sabău a primit o lădiţă cu cireşe, un bidonaş cu vin, etc.

Curtea de Apel Oradea a dispus achitarea procurorului cu motivarea că fapta nu există, iar pentru altă parte, cu motivarea că fapta nu este prevăzută de legea penală, apreciindu-se că unele dintre acestea ar constitui abateri disciplinare de competenţa Consiliului Superior al Magistraturii. În acelaşi dosar, au fost achitaţi, cu motivarea că fapta nu există, procurorul Adriana Ardelean de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, trimis în judecată pentru o infracţiune de abuz în serviciu, şi inculpatul Dinu Lupaş, cumnatul procurorului Sabău, pentru o infracţiune de şantaj.

Problema cu acest dosar constă în faptul că procurorul Sabău a stat două luni în arest preventiv.

Procurorul Man îl cunoştea pe procurorul Sabău din perioada 2006 – 2007, când Man era procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş iar şeful lui era procurorul Sabău. Ghinionul a fost că, potrivit unor surse judiciare, Sabău i-a atras atenţia de câteva ori lui Man să nu se mai implice în dosarele colegilor săi, să nu mai frecventeze anturaje dubioase, etc.

ioan sava avocat

Cazul Crinuţa

Un alt caz al procurorului Ciprian Man i-a vizat pe soţii Sava, Daniela şi Ioan, de profesie avocaţi. În acest caz trebuiesc menţionate două aspecte: în primul rând, Ioan Sava a avut o relaţie cu judecătoarea Crina Muntean, în al doilea rând, soţii Sava l-au primit pe Ciprian Man ca avocat stagiar în cabinetul lor de avocatură după ce a ieşit din băncile facultăţii de Drept. Potrivit surselor menţionate anterior, soţii Sava care sunt prieteni de familie cu tatăl procurorului Ciprian Man, ar şti câteva lucruri sensibile despre evoluţia profesională a procurorului.

În rechizitoriul întocmit de Ciprian Man, avocatul Ioan Sava şi soţia lui sunt acuzaţi că ar fi contribuit la apariţia într-o publicaţie locală a unor articole defăimătoare la adresa judecătoarei Crina Muntean. Cei doi ar fi postat comentarii ameninţătoare la adresa magistratului şi a familiei sale, susţin anchetatorii. Procurorii DNA au considerat că printr-un astfel de comentariu s-a urmărit de fapt intimidarea magistratului, pentru ca acesta să nu-şi mai poată exercita atribuţiile. Avocatul Ioan Sava a respins acuzaţiile şi consideră că totul a fost o înscenare pusă la cale de şeful DNA Oradea, procurorul Ciprian Man. Iniţial Ion Sava a primit trei ani de închisoare cu executare, iar soţia lui o pedeapsă cu suspendare.

După cum era de aşteptat, soţii Sava au fost achitaţi de acuzaţiile aduse de procurorul Ciprian Man.


Oamenii sistemului

Într-un punct de vedere exprimat de preşedinta Uniuni Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan, se exprima ideea de a se înfiinţa o direcţie de anchetare a magistraţilor în cadrul Parchetului General. În cadrul opiniei respective, judecătorul clujean dădea şi un exemplu pentru care susţine această idee: acela al unui procuror DNA care a deschis dosare penale pe numele a patru judecători din oraşul în care activa, din motive mai degrabă de duşmănii locale, decât legale. Dosarul a fost trimis înapoi de Înalta Curte la procurori şi mai apoi clasat de structura centrală a DNA, pe motiv că fapta nu există. Ceea ce îi îngrijora pe cei din UNJR era că, pe lângă faptul că procurorul care a fabricat dosarul nu a fost penalizat, el a fost promovat în structura centrală a DNA, se arăta în opinia respectivă.

Chiar dacă numele procurorului Ciprian Man nu era menţionat în comunicat, cei din sistem ştiu că era vorba de el.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.