Procurorii şi judecătorii clujeni au ţinut cu dinţii pentru ca o mână de medici, acuzaţi de malpraxis de soţul unei femei care a murit la scurt timp după o operaţie de rutină, să nu fie judecaţi. Ioan Irimie, unul dintre cei mai cunoscuţi procurori clujeni de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, a clasat plângerea făcută de Valeriu Burlacu împotriva medicilor Adămuţiu Mariana (UPU Alba Iulia), Gligor Oniţor Florin şi Recean Elica Ioana, de la Clinica de Maxilofacială din Cluj Napoca, în pofida dovezilor de la dosar.

 

Valeriu Burlacu, un bărbat din Alba Iulia se luptă de câţiva ani cu justiţia din Cluj pentru a îi trage la răspundere pe medicii despre care el consideră că se fac vinovaţi de moartea soţiei lui, Maria Burlacu.

Burlacu povesteşte simplu cum şi-a pierdut soţia la scurt timp după ce a suferit o intervenţie chirurgicală de rutină.

”În data de 12.03.2014, soţia mea, Burlacu Maria, s-a prezentat la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba pentru simptome tipice pentru o afecţiune cardiovasculară: durere toracică, dispnee, sincopă, hipertensiune arterială. În urma unei greşeli de diagnostic, dr. Adămuţiu Mariana, neglijând total simptomatologia cardiovasculară, a îndrumat-o către Clinica BMF I Cluj pentru a-i fi tratată o afecţiune mandibulară veche care nu ridica probleme deosebite la momentul respectiv. La Clinica BMF I Cluj, în urma unor consulturi superficiale, dr. Onişor Gligor Florin şi dr. Recean Elica Ioana au decis efectuarea unei intervenţii chirurgicale aşa-zis urgente care a avut însă loc abia la 8 ore după internare, în anestezie generală intravenoasă. La scurt timp după intervenţie starea de sănătate s-a degradat sever, pe fondul unui infarct miocardic în desfăşurare, până la instalarea stopului cardiorespirator care nu a răspuns la manevrele de resuscitare, soţia mea decedând în data de 13.03.2014”.

 

A murit după o operaţie de rutină la mandibulă

Absolut toţi procurorii care au avut de-a face cu acest dosar au fost incapabil să transpună acuzaţiile făcute de Burlacu într-o soluţie de trimitere în judecată a medicilor incriminaţi.

Ultimul dintre ei, procurorul Ioan Irimie de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a trecut cu vederea faptul că Maria Burlacu a fost diagnosticată incomplet şi că femeia a murit la scurt timp după o operaţie la mandibulă în situaţia în care ea apelase la serviciile de urgenţă pentru că o durea inima. Mai mult, în timpul manevrelor de resuscitare, personalul medical de la Clinica de Maxilofacială din Cluj Napoca i-au rupt femeii oasele, un medic legist indicând că ea ar fi putut muri din această cauză. De asemenea, medicii acuzaţi de Burlacu au fost sancţionaţi de comisiile de medicină, însă procurorul Irimie nu a fost capabil să vadă nici o legătură între aceste date şi culpa medicilor.

”Leziunile traumatice periorale – fractură de stern în treimea superioară la nivelul spaţiului intercostal II, fractura coastelor II – IV pe linia medioclaviculară, partea stângă şi fractura coastelor  II – IV pe linia medioclaviculară, pe partea dreaptă, constatate cu ocazia autopsiei medicolegale, s-au produs în cursul manoperelor de intubaţie oro-traheală realizate în cadrul Compartimentului de Chirurgie Orală şi Maxilofacială Cluj Napoca, iar fracturile costale, în cursul manoperelor de resuscitare cardio-pulmonară realizate tot în cadrul Compartimentului (deci după intrarea în şoc cardio-respirator a lui Burlacu Maria consemnat 13 martie 2014 ora 13.05), iar medicul legist a concluzionat că acesta nu a avut rol în tanatogeneză”, arată Irimie în rezoluţia de clasare a dosarului.

 

Au resuscitat-o până i-au rupt gâtul

Florin Lesnic, expertul medico-legal recomandat de Burlacu Valeriu, a concluzionat că moartea lui Burlacu Maria a fost cauzată de insuficienţa cardio-respiratorie acută urmare a unui infarct supra-acut de miocard, nediagnosticat şi netratat şi că există o legătură directă şi necondiţionată de cauzalitate între existenţa afecţiunii cardiace, lipsa unui diagnostic corect stabilit la cele două unităţi spitaliceşti unde Burlacu Maria a fost prezentă şi tratată în perioada 12/13 martie 2014, urmat de un tratament adecvat şi la timp administrat şi decesul din cauză cardiacă a acestuia.

Cu toate acestea, Irimie ia în seamă ”raportul de nouă expertiză medico-legală a concluzionat că între conduita personalului medical din cele două unităţi sanitare – UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia şi compartimentul de chirurgie Orală şi Maxilofacială I Cluj Napoca din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, şi decesul lui Burlacu Maria, nu există legătură de cauzalitate”.

Acest verdict a putut fi emis din cauza faptului că IML Cluj a întocmit o nouă expertiză medico-legală, la care obiecţiile lui Burlacu şi a medicului legist propus de el nu au mai fost luate în considerare. Expertiza respectivă cu nr 6684/VI/f/6/2015 din 10 aprilie 2015 a fost avizată de Comisia Superioară Medico Legală din cadrul Institutului de Medicină Legală Mina Minovici Bucureşti, comisie care nu a fost de acord cu opinia expertului Lesnic Florin Flaviu, propus de Burlacu, potrivit căreia ”osul hioid fracturat ar fi putut ridica suspiciunea unei morţi violente a lui Burlacu Maria”.

Procurorul Irimie mai menţionează că avizul ştiinţific emis de Comisia Superioară de Medicină Legală a fost dat şi în baza materialului de urmărire penală administrat până la data de 25 octombrie 2016 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, material în care procurorii au făcut aproape orice le-a stat în putinţă să evite tragerea la răspundere a celor incriminaţi de Burlacu Valeriu că i-au omorât soţia (suspecţii Adămuţiu Mariana, Gligor Oniţor Florin şi Recean Elica Ioana).

Procurorul Irimie nu poate reţine aspecte neglijenţă în serviciu, imprudenţă sau ignoranţă în numele celor trei medici enumeraţi mai sus.

 

Procurorul i-a spălat pe medici ca la Nufărul

Potrivit procurorului Ioan Irimie ”nu există presupunerea rezonabilă că Adămuţiu Mariana, medic specialist în medicina de urgenţă, trebuia şi putea să prevadă că acuzele dureroase toracice, dispneea şi tensiunea arterială de 170/90 mmHg prezentate de pacienta Burlacu Maria la sosirea UPU Alba Iulia ridicau suspiciunea unei afecţiuni cardiace severe, pentru a exista culpă, sub forma neglijenţei, din partea lui Adămuţiu Mariana în stabilirea diagnosticului doar de de durere mandibulară pentru pacientă”.

Dacă procurorul Irimie ar fi consultat, cel puţin, Dicţionarul Ortografic Ortoepic si Morfologic al limbii române ar fi constat că dispnee înseamnă chiar probleme cu inima (dispnee – greutate în respiraţie cauzată mai ales de unele boli cardiace sau respiratorii), ca să nu mai vorbim de valorile tensiunii arteriale prezentate de Burlacu Maria.

După ce a fost adusă la Cluj, procurorul Irimie consideră că ”în sarcina medicului chirurg BMF – Onişor Gliga Florin, nu intra, conform normelor în vigoare, evaluarea preanestezică a pacientei Burlacu Maria”, procurorul menţionând şi faptul că de la internarea în clinica clujeană, Burlacu Maria nu a mai acuzat dureri toracice sau dispnee, care să fi impus investigaţii suplimentare ale funcţiei cardiace din partea medicului specialist anestezist şi terapie intensivă Recean Elica Ioana.

După operaţie, starea pacientei s-a deteriorat brusc iar medicul anestezist Recean Elica Ioana şi personalul medical au iniţiat resuscitarea care nu a avut nici un efect.


Parchetele au ajuns instituţii de emis soluţii pe bandă rulantă

În 3 iulie 2017, prin documentul nr 57/II/2/2017, Procurorul General de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, Florin Magyar, a respins plângerea făcută de Valeriu Burlacu împotriva ordonanţei de clasare a cazului 52/P/2017 dată de procurorul Ioan Irimie.

De asemenea, Burlacu a făcut o plângere penală şi împotriva medicilor legişti clujeni Perju-Dumbravă Dan, Gherman Cristian şi Pop Mugur. În iulie 2017, procurorul Paşca Radu Mihai, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, a clasat cauza din dosarul 159/P/2017.

În dosarele respective există rapoartele de la IML Cluj semnate de Costel Siserman, la vremea respectivă şeful instituţiei, şi de cei trei medici legişti enumeraţi mai sus. De asemenea, Burlacu a făcut plângeri la DNA şi cereri de strămutare a dosarului, dar niciuna nu a avut succes.


Colegiile medicilor i-au sancţionat pe medici, dar procurorii nu văd nici o legătură

Procurorul Ioan Irimie mai menţionează şi faptul că sancţionarea disciplinară a medicilor Adămuţiu Mariana şi Recean Elica Ioana de către Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Alba şi respectiv, Comisia Superioară de Disciplină Bucureşti, din punct de vedere disciplinar, reţinându-se că s-a realizat un consult superficial al pacientei Burlacu Maria fără un examen cardiologic de specialitate şi corecturi vizibile în fişa UPU (în cazul lui Adămuţiu Mariana) şi neefectuarea unui consult competent referitor la investigarea funcţiei cardiace a pacientei Burlacu Maria având în vedere motivul prezentării sale la UPU Alba (în cazul lui Recean Elica Ioana), au vizat sfera disciplinară a conduitei cadrelor medicale de specialitate, care nu echivalează cu răspunderea penală a acestora.

Cu alte cuvinte, procurorul Irimie nu a putut vedea o legătură între sancţiunea dată de Colegiul Medicilor şi culpa penală.

Plângerea lui Valeriu Burlacu împotriva soluției de clasare date de procurorul Ioan Irimie poate fi accesată mai jos:

Plangere clasare Valeriu Burlacu

4 COMENTARII

  1. Caracatita e ffff mare…la fel „a rezolvat” procurorul Irimie si dosarul fetitei mele…clasare….sunt convins ca sufletele celor dragi noua si plecati dintre noi o sa aiba grija de acesti „mari justitiari si profesionisti…. cel putin zei”(autoproclamati)…foarte dureros pentru noi, cei implicati…trist…pentru restul….mai putin pentru „marii justitiari….”….doar niste cazuri pt. statistica
    Pentru mai multe detalii pot fi contactat

  2. O vorba ardeleneasca spune „Dumnezo nu culca-te”. Il vad pe Irimie cum umbla, probabil coxatroza sau cine stie ce, poate mai grav, ceva boala degenerativa. Si o merita, pe deplin!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.