Procurorul Mircea Negulescu audiat in dosarul lui Sebastian Ghita

133
Procurorul Mircea Negulescu, audiat ca martor în dosarul în care foşti şefi de poliţie şi Parchet sunt acuzaţi că i-au furnizat lui Sebastian Ghiţă date dintr-un dosar al unor apropiaţi ai fostului preşedinte CJ Prahova,a făcut dezvăluiri incendiare. Negulescu le-a spus judecătorilor că a avut „discuţii particulare pe whatsapp” cu fiica lui Mircea Cosma, Andreea, scriu cei de la Mediafax.

Întrebat de magistraţi de ce a formulat o cerere de abţinere într-o cauză care o privea pe Andreea Cosma, deputat, fiica fostului preşedinte CJ Prahova Mircea Cosma, procurorul Mircea Negulescu a răspuns: „Am apreciat că am intrat în nişte discuţii în afara cadrului profesional. Au fost discuţii particulare pe whatsapp. Interesul meu profesional era să aflu dacă Răzvan Alexe a ascuns banii undeva. Cererea e scrisă de mine, nu ştiu daca mi-a solicitat cineva să o depun. Dosarul mi-a fost luat ca urmare a cererii, iar procurorul următor a dat clasare. ”

În faţa instanţei, Negulescu a oferit o amplă declaraţie, el fiind audiat aproximativ trei ore. Acesta a explicat cum a ajuns să investigheze un dosar privind apropiaţi ai fostului preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, unul dintre aceştia fiind omul de afaceri Răzvan Alexe, o persoană influentă în judeţ. Negulescu a precizat că ideea deschiderii unei anchete i-a venit în urma unei emisiuni TV. Ar fi vorbit despre demararea cercetărilor cu adjunctul lui Mihai Tudose, Aurelian Mihăilă.

„Am mers la procurorul general adjunct, i-am comunicat că intenţionez să demarez o anchetă pe subiectul precizat iar acesta a spus că „nu ştiu cine este Alexe Răzvan”, precizându-mi de asemenea că este omul de casă al lui Cosma Mircea, acesta fiind preşedintele CJ Prahova, un om cu f multă influenţa politică. Arăt că Mihăilă nu a solicitat în mod expres să nu demarez o anchetă pe temă precizată însă eu am dedus din atitudinea acestuia care era evidentă, că nu doreşte demararea unei anchete”, le-a spus Mircea Negulescu judecătorilor, potrivit Mediafax.

Negulescu a fost audiat în dosarul în care Sebastian Ghiţă este judecat pentru dare de mită, folosire, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şantaj, cumpărare de influenţă, dar şi de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, procurorii acuzându-l că ar fi coordonat o adevărată reţea în judeţul Prahova, oferind o „bucăţică de putere” publică într-o zonă de interes în schimbul asigurării protecţiei.

În aceeaşi cauză sunt judecaţi şi Aurelian Mihăilă, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti la data comiterii faptelor, Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, fostul şef IPJ Prahova, Viorel Dosaru şi fostul şef al DGA, Constantin Ispas.

Procurorul suspendat Mircea Negulescu a stârnit mai multe controverse după ce Inspecţia Judiciară a demarat trei cercetări disciplinare în cazul său, pentru că, printre altele, ar fi cerut unui alt procuror informaţii cu privire la unele interceptări dintr-un dosar.

Totodată, procurorul, conform Inspecţiei Judiciare, a solicitat unui alt procuror, în prezenţa unui martor, a unui avocat şi a unui jurnalist, informaţii cu privire la conţinutul unor interceptări dintr-un dosar pe care acesta din urmă îl instrumenta.

Acţiunea disciplinară se află, în prezent, la Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistratului în cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ