Scandalul generat de auto-denunţul lui Sebastian Ghiţă prin care recunoştea că a pus umărul la muşamalizare raportului cu privire la autenticitatea tezei de doctorat a şefei DNA, Laura Codruţa Covesi a luat amploare cu o viteză incredibilă.

Cu toate că şefa anticorupţie susţină că este vorba doar de un atac la persoana ei şi că acuzaţiile sunt nefondate, Gazeta de Cluj a stat de vorbă cu profesorul de la Universitatea Tehnică şi totodată preşedintele Graur, domnul dr. ing. Dorin Isoc, cel care a verificat teza Laurei Kovesi şi care aduce dovezi că aceasta  este un plagiat.

 

Dorin Isoc i-a verificat lucrarea în 2012

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR), din Cluj Napoca „confirmă” că procurorul şef al DNA a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Preşedintele GRAUR, dr. ing. Dorin Isoc, profesor la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, declară, că au fost analizate documentele publicate în anul 2012, de Grupul de Investigaţii Politice, condus de Mugur Ciuvică (fost politician, consilier al preşedintelui Emil Constantinescu, actualmente invitat permanent la Antena 3).

„ Asociaţia noastră, adică Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) are una din direcţiile de majore de acţiune orientată spre promovarea integrităţii în mediul universitar. Din 2006 am abordat plagiatul şi am dezvoltat o serie de mijloace şi principii care pot sta la baza combaterii plagiatului.

Rezultatul concret al preocupărilor noastre a fost apariţia în 2012 a Indexului Operelor Plagiate în România. Acest index este o formă nouă de instrument social, absolut original în lume şi deosebit de modern, destinat combaterii unui flagel social. Principiul are la bază generarea şi publicarea unei baze de date permanente cu privire la plagiate identificate. Acestea sunt publicate la adresa electronică  www.plagiate.ro. Publicarea se face după ce este confirmată existenţa celor două lucrări, una autentică şi una plagiată, adică o lucrare în care se regăsesc pasaje, para­frazări sau  rezumate preluate din opera autentică fără a se indica sursa.

Lucrarea dnei Kövesi a demarat pe la începutul anului 2016, în momentul în care un număr semnificativ de cititori ne-au întrebat de ce evităm să analizăm documentele aflate în mediul public.

Cum numărul de plagiate semnalate şi aflate în curs de publicare pe site a fost în 2015 şi 2106 unul semnificativ, am planificat publicarea concluziilor pentru lucrarea menţionată pentru luna octombrie 2016. In acest fel autodenunţul dlui Ghiţă ne-a prins cu câteva zile înaintea publicării probelor. Cu alte cuvinte aveam dovada plagiatului multiplu, dar nu aveam încă publicarea în Index. A fost raţiunea pentru care ne-am pronunţat cu fermitate când am confirmat plagiatul” susţine dr. ing. Dorin Isoc.

Întrebat de Gazeta de Cluj care au fost procedurile prin care au depistat plagiatul, Isoc precizează că nu a fost nevoie de un efort prea mare pentru demonstraţie

„ Procedurile de lucru au fost cele standard şi deja menţionate: identificarea lucrărilor autentice şi regăsirea de pasaje, para­frazări sau  rezumate preluate din opera autentică fără a se indica sursa. Procedura de lucru este construită de noi şi publicată într-o primă carte de doctrina plagiatului apărută în 2012 în România”,mai adaugă acesta.

laura-kovesi

Kovesi, copy-paste din 11 lucrări autentice

Teza de doctorat a primului procuror al României, Laura Codruţa Kovesi conţine texte ilegal însuşite din cel puţin 11 lucrări autentice. Cu toate că la nivel de imagine, şefa DNA este considerată o luptătoare împotriva corupţiei, reputaţia acesteia este zdruncinată de faptul că apelativul ”om-integru” nu i se mai aplică.

„Experienţa noastră, materializată prin mai bine de 300 de plagiate identificate şi pu­blicate care au determinat mai bine de 100,000 de vizite ale site-ului nostru www.plagiate.ro ne face să afirmăm cu certitudine că teza de doctorat este plagiată şi că este vorba despre un plagiat multiplu care are la bază cel puţin 11 lucrări autentice. Singurul lucru de care ne îndoim, dar acest lucru este mai puţin interesant şi relevant,  este că ar fi vorba numai de 11 lucrări autentice!

Consecinţa ar trebui să fie cea firească: în toate cazurile când se depune o teză care se dovedeşte plagiată şi apoi se obţine titlul ştiinţific de doctor, în orice ţară civilizată a lumii sancţiunea este aceea a retragerii titlului” dezvăluie preşedintele GRAUR.

„S-a făcut o sesizare la adresa tezei doamnei Kovesi, dar incompletă”

Unul dintre subiectele zilei vizează suspiciunile care planează asupra tezei de doctorat a doamnei Laura Codruţa Kovesi. Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru susţine că la UEFISCDI, sursa de finanţare a CVNATDCU nu există sesizări.

„Sunt voci care afirmă că ar fi necesară verificarea nu doar a acestei teze, ci a tuturor celor în cazul cărora aceeaşi comisie din CNE s-a pronunţat; două dintre ele sunt cele ale lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea, în privinţa cărora CNATDCU a stabilit că sunt plagiate. E, deci, posibilă reverificarea tuturor acestor lucrări?

Sigur că e posibil. Poate e chiar de dorit, pentru a avea o imagine clară şi pentru ca aceste alegaţii şi suspiciuni, cum spuneaţi dvs, care planează asupra corectitudinii unor teze de doctorat ale unor persoane cu funcţii publice foarte importante, să poată fi lămurite până la capăt: fie să se dovedească faptul că lucrările au fost corect elaborate, fie, dacă e vorba despre un plagiat dovedit, să se facă retragerea titlului de doctor, aşa cum s-a procedat şi în celelalte cazuri pe care le cunoaştem.

Problema este că, în momentul de faţă, potrivit regulamentului CNATDCU, se poate face o astfel de evaluare numai dacă există o sesizare, o plângere venită din partea unei persoane fizice sau instituţii, iar această plângere trebuie să fie însoţită de un minimum de justificare, de probe sau de dovezi care să ducă spre ideea că e vorba despre un plagiat. Or, pentru moment nu avem înregistrată la UEFISCDI nicio astfel de sesizare.

S-a făcut, mi s-a spus în această dimineaţă (luni, 3 octombrie – n.r.), o încercare de sesizare din partea unei persoane sau instituţii din SUA, dar această sesizare nu a fost completă pentru că acele dovezi de care era nevoie erau anexate, dar link-ul nu putea fi tehnic pus în funcţiune. În momentul în care plângerea va fi completă, se va transmite CNATDCU sarcina de a face evaluarea până la capăt”, declară Ministrul Educaţiei, Dumitru Mircea.

 

Demersuri pentru re-evaluarea lucrării

„Activitatea de combatere a plagiatului în România este şi a fost construită exclusiv sub egida GRAUR. GRAUR a formulat deja o solicitare de anchetare a probelor fur­ni­zate de noi şi de retragere a titlului ştiinţific acordat în condiţii de necinste. Solicitarea a fost îndreptată spre Universitatea de vest unde a fost primită pe poşta rapidă la ora 13:41 a zilei de 4 octombrie 2016 şi spre ştiinţă ministrului educaţiei. Procedura legală a soluţionării unei petiţii îşi va urma cursul iar noi nu vom admite nici un fel de politizare a actului de decizie.

În conexiunea realizată între activitatea noastră şi declaraţiile ministrului este bine să se sesizeze că România are în acest moment un număr de cel puţin 10,000 de lucrări plagiate şi acestea nu au fost produse decât parţial în şcolile doctorale. Cauza principală a plagiatelor este nivelul de calitate al învăţământului superior iar principalii autori de plagiate sunt cei care fac ca învăţământul superior să fie de calitate îndoielnică” încheie profesorul Isoc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.