Este un principiu general acceptat al comunicării științifice care spune că, editorul unei reviste științifice este singurul și responsabil în mod independent pentru a decide care din articole prezentate la revistă vor fi publicate. În luarea acestei decizii editorul este ghidat de politicile consiliului editorial al revistei și limitată de astfel de cerințe legale în vigoare cu privire la defăimare, încălcarea drepturilor de autor și plagiat. Un rezultat al acestui principiu este importanța de a avea o arhivă științifică cu înregistrare permanentă. Articole care au fost publicate rămân în arhivă, în forma exactă și nemodificate pe cât posibil. Cu toate acestea, ocazional, pot apărea situații în care un articol publicat, trebuie să fie ulterior retras sau chiar eliminat. Astfel de acțiuni nu trebuie să fie abordate superficial și pot avea loc numai în situații excepționale, cum ar fi RETRAGEREA ARTICOLULUI, metodă utilizată numai pentru articolele din categoria ARTICELS IN PRESS care reprezinta primele versiuni de articole și conțin uneori erori sau poate au fost accidental prezentat de două ori. Ocazional, articolele retrase pot reprezenta încălcări ale codurilor etice profesionale, cum ar fi transmiterea de mai multe cereri false de autor, plagiat, utilizarea frauduloasă a datelor sau altele asemenea. (www.elsevier.com)

Profesorului Ionel Chirică i-au fost retrase, nu unul, ci trei articole științifice

Situația ar fi fost doar neplacută dacă Ionel Chirică se reprezenta doar pe sine. Însă, acesta, reprezintă UDJ Galați, din poziția de director al Școlii Doctorale de Inginerie și ar trebui să se afle mai presus de orice suspiciune de fraudă. Dar să lăsăm faptele să vorbească și să trageți dumneavoastră, cititorii, concluziile. Primul articol WITHDRAWN (RETRAS): Torsion dynamic behavior of the ship hull made of composite material”  (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0927025612002285) ar putea fi considerat un accident nefericit și nu se pune. Al doilea articol WITHDRAWN (RETRAS): „Macroelement model used for torsion dynamic behavior of the composite ship hull” (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1359836812006397) începe să ridice suspiciuni de fraudă și conturează indicii privind un adevarat mod de operare. Și, când speram ca totul să fi fost, doar, un foc de paie în care suflă, cu îndărjire, unii colegi invidioși pe cariera științifică imaculată a profesorului Ionel Chirică, apare cireașa de pe tort, adică, al treilea articol RETRACTED (ÎNLĂTURAT): „A numerical model for torsion analisys of composite ship hulls” (http://www.hindawi.com/journals/mpe/2012/212346/abs/). Motivele înlăturării sunt indicii clare de autoplagiat și plagiat (fapte prevăzute și pedepsite de Legea nr. 206 din 27 mai 2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare) și este argumentat, elegant, de către editor: Acest articol a fost înlăturat deoarece a fost găsit să conțină o cantitate substanțială de materiale din documentele publicate anterior de acelși autor și alți autori și urmează o listă de alți autori. Judecați, și dumneavoastră, dacă este un exemplu de etică profesorul Ionel Chirică?

Comisia didactică şi de calitate a Facultăţii de Mecanică a constatat că profesorul Ionel Chirică şi-a adăugat fraudulos peste 2.600 de puncte la fişa de autevaluare

Am mai fost sesizaţi că, domnul director al Şcolii Doctorale de Inginerie, profesor Ionel Chirică, procedează în mod sistematic incorect la completarea fişelor de autoevaluare anuale. În 2013, Comisia didactică şi de calitate a Facultăţii de Mecanică a constatat că acesta şi-a adăugat nejustificat peste 2.600 de puncte la fişă de autoevaluare pentru a obţine punctajul cel mai mare din facultate și l-a obligat pe onor don` profesor să-și scadă punctajul din fișa de autoevaluare pe 2012, cu, nici mai mult, nici mai puțin, 2.658,741 de puncte. Spre comparație un profesor universitar poate acumula, în medie, circa 2.500 de puncte. Deşi, a fost depistat în mod flagrant cu această fraudă, conducerea Facultăţii de Mecanică nu a luat absolut nici o măsură şi nici măcar nu a sesizat Comisia de Etică.

Rectorul UDJ Galați, Iulian Bîrsan ce părere are?

Lista abuzurilor profesorului Ionel Chirică este mult mai lungă şi singura mea nedumerire este că domnul rector Iulian Gabriel Bîrsan nu a reuşit să sesizeze absolut nimic din ceea ce se întâmplă în propriul Departament de Inginerie Mecanică (www.im.ugal.ro/CadreDidactice.htm), fiindcă îmi este imposibil să cred că poate tolera astfel de încălcări ale legii și eticii. Faţă de cele arătate şi prin prisma faptului că ȋn anul 2014 va începe procesul de acreditare a Şcolilor Doctorale, vă rugăm, domnule rector, să ne comunicați măsurile ce le veți lua.

Silviu VASILACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.