Deputatul clujean, Mircea Irimie este prim-inițiatorul unui proiect de lege care poate schimba radical situația defrișării pădurilor din România. Împreună cu alți deputați din ALDE, Irimie propune interzicerea exportului de lemn brut din România.

 

Stop exportului de lemn, pentru cinci ani

Alături de încă 11 deputați din ALDE, Mircea Irimie a depus la Camera Deputaților propunerea legislativă cu numărul 335, spre sfârșitul lunii mai. Astfel,  Andrei Tănăsescu, Cătălin Drăgușan, Cornelia Negruț, Constantin Găian, Ioan Moldovan, Bogdan Ciucă, Ceza Cioată și Damian Florea au aderat la propunerea lui Irimie și au semnat documentul prin care se propune o pauză de la exploatarea lemnului în pădurile din România.

„Prezenta inițiativă legislativă îți propune stoparea exportului de materiale lemnoase sub formă de bușteni, cherestea și lemn de foc pe o perioadă de cinci ani. Acest termen se calculează începând de la data publicării în Monitorul Oficial. Important de știut este faptul că prin susținerea necontrolată a exportului cu materiale lemnoase se încurajează tăierile ilegale de păduri.(…) conservarea biodiversității, în momentul de față reprezintă una dintre cele mai importante probleme la nivel internațional ”, se precizează în propunerea legislativă.

 

5200 de firme exploatează pădurile românești

Potrivit datelor obținute de la deputatul inițiator al legii, în România există 5200 de firme ce se ocupă cu exploatarea pădurilor, iar 8,8 milioane de metri cub au fost exploatați ilegal între anii 2008 și 2014.

„Am depus legea de câteva luni. Am fost în trei comisii și m-am întâlnit cu mai mulți reprezentanți. Eu sunt primul inițiator și alături de mine mai exista încă 11 colegi. Eu am dorit o perioadă de grație în care să putem implementa o măsură forestieră. E adevărat că această lege va afecta economia într-o oarecare măsură. Dar nu putem să nu luăm în considerare faptul că exportul de buștean, lemn de foc și cherestea anual ajunge la suma de 667 de milioane de euro. Dar ce pierderi avem prin faptul că noi nu luăm măsuri de replantare ajung la catastrofe naturale. România este semnatară în 224 de convenții și se angajează la asigurarea dreptului fiecărui cetățean la un aer curat, nepoluat. Noi contaminăm și nu respectăm deciziile și angajamentele necesare. Peste jumătate din tăierile de lemne sunt ilegale. În Austria trebuie  să replantezi  pădurile pe care le defrișezi, de 7 ori. Schweighofer sau Procon sunt giganți ce exportă lemnul brut din pădurile românești. Noi propunem să se exporte doar produse de lemn finit: mobilă sau parchet laminat, dar nu lemnul brut. Așa se creează și locuri de muncă! Doar anumite ONG-uri mai luptă cu aceasta problemă. În lume s-au mai luat astfel de hotărâri, mai ales când e vorba de mediu și climă .

 

O luptă greu de câștigat

Deși inițiativa legislativă ar fi benefică, adoptarea legii nu va fi facilă. Procedura de transformare a acestei propuneri în lege presupune dezbateri în mai multe comisii înainte de plen.

Astfel, potrivit reprezentanților de la Externe, ”măsura de interzicere a exportării de lemn brut din România  ar supăra Uniunea Europeană”.

„Ministerul de externe susține că vom fi puși într-o poziție defavorabilă și că se va supăra uniunea europeană pe noi. S-a văzut ce s-a întâmplat în Covasna și Harghita cu defrișările în masă? Urmează Clujul și Alba. Cei de la Schweighofer au peste 100 de puncte de colectare a lemnului tăiat. Drept consecință, tot mai des apar alunecări de teren și inundații. Când faci defrișare în UE ți dă de sus până jos, un vârf de munte. Doar pădure bătrână și bolnavă. Ori la noi nu se ia în considerare acest aspect. O pădure ca să fie aptă de defrișare trebuie să ajungă la o anumită vârstă. Mă cunosc cu Grațiela Gavrilescu (Ministrul Mediului) și am vorbit cu ea. I-am spus că vreau un program național prin care să repopulăm suprafețele tăiate, măcar atât. A apărut radarul pădurilor. E un pas bun că se verifică aceste defrișări. Din păcate nici de la comisia de mediu nu am răspuns, iar în comisia de industrie și economie s-a rămas în pronunțare ”,  adaugă deputatul Irimie.

 

Un milion de cazuri de tăieri ilegale, doar anul trecut

Legea ar interzice exportul de lemn pentru o perioada de 5 ani. Mai exact orice formă de material lemnos: buștean , cherestea sau lemn de foc .
Exportul de material lemnos de anul trecut depășește cifra de 660 milioane de euro, iar dupa Covasna și Harghita au urmat la rând județele Cluj , Alba și Maramureș. Doar în 2014 au fost depistate 45.509 cazuri de tăieri ilegale, iar la nivelul întregii țari autoritățile au depistat 1.011.892 de astfel de cazuri.

Această lege încurajează în schimb exportul de mobilă , paleți , ambalaje sau produse finite din lemn, fără a da posibilitatea firmelor să transporte efectiv pădurile din România, pentru a le valorifica în alte state.

În articolul 35 din Constituție statul recunoaște dreptul fiecărui cetățean la un mediu înconjurător sănătos și echilibrat ecologic. Ministerul de Externe , Ministerul Economiei , Ministerul Mediului , cu toții invocă faptul că se vor supăra investitorii și că vor avea venituri mult diminuate. Un alt motiv invocat este acela că la aderarea României la UE s-au acceptat anumite condiții și, in noul context, ar putea fi activată procedura de infrigement, deoarece ar scădea sumele încasate la stat.


 

„Articolul (1)- În scopul refacerii suprafeței forestiere și pentru respectarea dreptului oricărei persoane la un mediu ecologic și sănătos, este interzis exportul de materiale lemnoase sub formă de bușteni, cherestea și lemn de foc pe o perioadă de 5 ani.

Articolul (2) Termenul de 5 ani, prevăzut de alin. (1) se calculează începând cu data publicării în Monitorul Oficial a prezentei legi.


 

 

Având în vedere necesitatea luării de măsuri urgente în domeniul vizat de prezenta propunere legislativă, inițiatorii proiectului de lege solicită, în conformitate cu art.115. alin (1) din Regulamentul Camerei Deputaților, adoptarea în procedură de urgență a acestui act normativ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.