Deputatul clujean Petru Calian a initiat un proiect de lege privind protectia minorilor ai caror parinti sunt plecati  la munca în strainatate. Aceasta initiativa legislativa urmareste o mai mare responsabilizare a consiliilor locale, a persoanelor cu atributii de asistenta sociala din aparatul propriu al consiliilor din unitatea administrativ-teritoriala unde se afla acesti copii, a directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului de la nivelul sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si a celorlalte institutii care au contact direct cu minorii. Prevederea legislativa stabileste obligatii clare sub sanctiuni corespunzatoare, menite sa asigure o protectie efectiva a copiilor neglijati de proprii parinti.

La ora actuala, în România exista aproximativ  350. 000 de copii afectati de fenomenul  migratiei. Minorii abandonati acasa sufera tulburari psiho-afective, tulburari de comportament, carente în dezvoltarea biologica si emotionala. Legislatia actuala defineste institutiile cu atributii în domeniu însa nu traseaza obligatii clare si sanctiuni corespunzatoare pentru stoparea încalcarii drepturilor minorilor. Proiectul initiat de catre deputatul Calian militeaza pentru respectarea Conventiei ONU privind Drepturile Copilului, completând Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copiilor.

În baza initiativei, parintii care au copii minori în îngrijire si doresc obtinerea unui contract de munca  în strainatate au obligatia de a notifica autoritatilor intentia de a pleca din tara cu 40 de zile înainte de parasirea domiciliului stabil. Acestia au obligatia de a nominaliza persoana în întretinerea si îngrijirea careia vor ramâne copii. Persoana nominalizata trebuie sa faca parte din familia extinsa, acordul de îngrijire fiind concretizat printr-un act notarial. Initiativa legislativa responsabilizeaza autoritatile ca în timp de 30 de zile de la depunerea dosarelor sa verifice respectarea conditiilor de catre parintii care intentioneaza sa plece la munca în strainatate. Pe perioada încredintarii minorilor se vor întocmi lunar rapoarte de evaluare pentru o mai buna monitorizare a acestora. În cazul în care persoanele nominalizate nu respecta cerintele prevazute de lege, minorul va fi încredintat unui centru de plasament. Unitatile de învatamânt, prin intermediul profesorilor si a pishologilor scolari, contribuie la monitorizarea minorilor. Legea impune sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor acesteia. (A.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.