Proiectul legii vaccinării a stârnit mari controverse doar la o zi dupa ce a fost pus in dezbatere. Legea privind organizarea şi finanţarea activităţii de vaccinare a populaţiei în România a stârnit de-a lungul timpului controverse între cei care sunt pro şi cei care sunt contra vaccinării obligatorii. Un număr mare de ONG-uri dar şi de părinţi au criticat dur această lege deoarece susţin că aceasta ar încălca anumite drepturi ale omului. Ideea vaccinării obligatorii nu a fost primită foarte bine de o parte din populaţia României care a încercat să pună presiune pe guvern în scopul revizuirii unor amendamente.

 

În proiectul legii vaccinării obligatorii se prevede că, în momentul în care un copil este înscris la grădiniţă sau la şcoală, instituţiile de învăţământ trebuie să ceară o adeverinţă medicală care să ateste că acesta are vaccinurile obligatorii făcute. Totodată unitatea de învăţământ are obligaţia să anunţe Comisia judeţeană de vaccinare şi pe cei din cadrul direcţiei de sănătate publică judeţeană cu privire la copiii care nu au fost vaccinaţi conform calendarului naţional de vaccinare. Astfel părinţii sunt condiţionaţi să îşi vaccineze copiii, în cazul în care vor ca aceştia să participe la activităţile din învăţământ.

Potrivit legii, părintele sau persoana responsabilă, în cazul copilului minor, este scutit de obligaţia prezentării acestuia la vaccinare, dacă acesta are o contraindicaţie definitivă la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, în situaţia în care prezintă medicului care are în evidenţa sa minorul o certificare a situaţiei invocate.

În cazul în care părinţii refuză să își vaccineze copiii, aceştia riscă să primească amenzi care ajung până la suma de 10.000 de lei sau chiar să fie închişi.

Aceste prevederi au fost criticate în special de părinţi şi numeroase ONG-urile care susţin că impunerea forţată a vaccinării încalcă drepturile omului, mai ales că în prospectele acestora apar riscuri majore. Totodată au apărut şi numeroase petiţii din partea ONG-urilor sau chiar proteste ce presupun punerea presiunii pe autorităţi de a îşi schimba decizia de a promulga o lege  care impune obligativitatea vaccinării, atât a adulţilor cât şi a copiilor.

În data de 05 octombrie 2017 în Cluj-Napoca, a avut loc o dezbatere pe tema acestei legi, unde parlamentarii, medicii, părinţii, membrii de la Comisia pentru Drepturile Omului, dar şi cei de la Direcţia de Sănătate Publică şi-au exprimat părerile atât pro cât şi contra asupra acestui subiect. Scopul acestei dezbateri a fost de a se ajunge la o soluţie de mijloc, astfel încât să mulţumească ambele părţi.

 

Unii atacă, alţii vor să rezolve

Pe când unii s-au opus categoric implementării acestei legi, alţii au încercat să găsească soluţii de modificare a legii, astfel încât toată lumea să fie mulţumită.

Gazeta de Cluj a luat legătura cu unii dintre oamenii care doresc să găsească o soluţie de mijloc, pentru ca respectiva lege să fie acceptată de toată lumea.

„Important de reţinut este faptul că niciodată o lege nu a mai primit 21 de pagini de observaţii de la Consiliul Legislativ. Având în vedere că este un subiect sensibil şi nu toată lumea este receptivă la această idee, textul de lege ar trebui să fie mai nuanţabil, astfel încât să estompeze controversele create de-a lungul timpului.  Datoria parlamentarilor este să facă legea să fie cât mai bună, astfel încât toată lumea să fie mulţumită,” a declarat Marius Nicoară, senator PNL Cluj.

Totodată acesta a ţinut să îşi exprime nemultumirea pentru faptul că nu au fost prezenţi toţi parlamentarii din Cluj la respectiva dezbatere, acest lucru arătând lipsa de interes din partea lor pentru un subiect care este foarte important pentru societate.

 

Nu ne place cuvântul „obligativitate”

Florin Stamatian a explicat de ce lumea a început să se revolte cu privire la o lege care vorbeşte totuşi despre sănătatea oamenilor.

„Treaba cu cuvântul „obligativitate” reprezintă o problemă. Acest cuvânt ne duce cu gândul la faptul că: libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea ta. Nu asta este ideea respectivei legi.

Dacă un val de imigranţi din Africa aduce un virus în Europa, noi trebuie să fim pregătiţi din timp pentru a preveni o anumită contaminare. Au apărut unele aberaţii din partea ONG-urilor cum ar fi: „copil cu autism din cauza vaccinului sau dureri de picior după nu ştiu cât timp de la vaccin, când de fapt nu există diagnostice care să ateste acest lucru.

Trebuie să înţelegem că nu există nimic fără riscuri, chiar şi pe fişa de acceptare înaintea unei anestezii, trebuie să semnezi că ai luat la cunoştinţă faptul că există posibilitatea apariţiei unor riscuri de pe urma acesteia,” a spus deputatul Florin Stamatian.

În cele din urmă proiectului de lege menit să aducă schimbări pozitive în ceea ce priveşte sănătatea populaţiei , a ajuns să fie înţeleasă ca şi o ameninţare pentru o parte din români. Revoltele ONG-urilor activitiste pentru drepturile omului nu fac decât să stârnească şi mai multe controverse în ceea ce priveşte vaccinul. Separarea populaţiei României în două se datorează tocmai faptului că au apărut grupuri pro şi contra legii, ambele susţinându-şi cu tărie poziţia. Ideea de vaccin controlat pentru îmbunătăţirea sănătăţii nu a fost privit ca un lucru pozitiv pentru oameni, ci din contra o privare la drepturile omului.

Respectiva lege urmează a fi revizuită în sensul modificării textului de lege în scopul unei nuanţări a unor prevederi ce ar putea estompa controversele apărute de-a lungul timpului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.