Conducerea Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca cere Ministerului Educaţiei corectarea unor „mecanisme aberante” privind angajarea şi promovarea personalului, astfel încât să poată fi aduşi în universităţi cercetători de top.

Prorectorul pe cercetare al UBB, Daniel David, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă că autorităţile doresc crearea unor universităţi de talie internaţională, dar acest lucru este imposibil de realizat din cauza blocajelor interne.

„La nivel guvernamental şi la cel al Ministerului Educaţiei ni se spune că vrem să avem universităţi de tip world class, de talie internaţională, dar când ne uităm la mecanismele interne ne dăm seama că acest lucru este imposibil de realizat din cauza unor blocaje. Potrivit Legii Educaţiei, în norma didactică nu mai este obligatorie activitatea de cercetare. De asemenea, nu putem angaja cei mai buni oameni din domeniul nostru, adică nu putem face head –hunting, nu putem face o ofertă nimănui, ci trebuie să scoatem postul la concurs. Nu putem face nici promovări în universităţi. Trebuie să avem şi concurs, dar pe lângă acest concurs avem nevoie de promovare şi head – hunting, altfel nu vom reuşi să fim competitivi şi să ţinem pasul cu alte universităţi din lume. Sunt mecanisme aberante care pot fi corectate de Ministerulul Educaţiei în noua Lege a Educaţiei şi Legea Cercetării”, a spus David.

Potrivit acestuia, toate solicitările formulate sunt practicate de universităţi de top din străinătate care fac diferenţa la nivel mondial în cercetare şi care pot să angajeze specialişti pe domeniile de activitate vizate.

Prorectorul UBB cu finanţarea, Dan Lazăr, a declarat că o mare problemă privind finanţarea cercetării din universităţi este lipsa predictibilităţii şi problemele administrative.

„Se schimbă des miniştrii Educaţiei, deşi am câştigat competiţii pe cercetare, nu s-au îndeplinit formalităţile administrative pentru a putea merge mai departe cu cercetarea, de trei luni suntem blocaţi. Ni se spune că până nu vine ministrul să semneze nu se mai întâmplă nimic. Pe fondurile europene de cercetare nu au fost acreditate autorităţile de management, deci nu putem depune proiecte. Cred că nu se doreşte cercetarea în universităţi. Avem cercetători care au performanţe, angajaţi pe granturi şi cu contracte pe perioadă determinată, care pleacă în străinătate sau la firme private care au compartimente de cercetare”, a explicat Lazăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.