Elevii de la INM care nu au fost încă numiși de Președintele României în funcțiile de judecător sau procuror au fost aduși să protesteze în fața Curții de Apel București.

„Cateva zeci de persoane s-au adunat duminica, 16 septembrie 2018, pe treptele Curtii de Apel Bucuresti, reeditand protestul de pe 19 mai 2018 impotriva modificarilor aduse de catre coalitia PSD-ALDE legilor justitiei. Desi manifestatia a fost declarata acum, la fel ca atunci, una a magistratilor, grosul participantilor a fost format din studenti de la Institutul National al Magistraturii (INM).

Protestului de duminica al INM-istilor bagati la inaintare s-au aliat si putini magistrati – printre care judecatorul Vasilica Danilet si fosta judecatoare Camelia Bogdan, precum si procuroarea DNA Alexandra Carmen Lancranjan, zisa „Veverita”. De altfel, Danilet a purtat la rever celebra insigna reprezentand o mana, pe care scrie: „Toti pentru justitie” – o imagine adesea folosita de catre protestatarii #Rezist”, scrie Luju.

Magistratii de pe treptele CAB (dintre care n-au lipsit procurori adusi la DNA de la parchete de pe langa judecatorii, doar pe baza de interviu) si-au exprimat nemultumirea fata de ceea ce ei sustin a fi amestecul politicului in justitie si lipsa unui rol mai pregnant pentru Consiliul Superior al Magistraturii. Totodata, pe foile A4 din mainile protestatarilor se puteau citi lozinci din care reiesea revolta lor fata de iminenta evaluare a Procurorului General Augustin Lazar de catre ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Intr-o declaratie oferita pentru qmagazine.ro, Vasilica-Cristi Danilet, de la Tribunalul Cluj, pretinde ca protestele nu trebuie autorizate.

„Protestele in Romania nu trebuie autorizate. Cand avem o adunare in fata unei institutii publice, nu trebuie autorizare de la nimeni. (…) Noi stim legea mai bine decat stiu unii dintre… (…) Nu avem nevoie de autorizatii pentru a sta pe treptele Curtii. (…) Este un protest, cu siguranta. Protestam pentru justitie independenta, pentru eliberarea justitiei de sub parghiile politice”.

Amintim ca Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor prevede la art. 9, alin. 2 ca „judecatorii si procurorii sunt obligati ca in exercitarea atributiilor sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea, in orice mod, a convingerilor lor politice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.