Dezacord la ONU in privinta Siriei

Protestele din Siria iau amploare dupa ce timp de cateva saptamani manifestatiile au fost inabusite de fortele de securitate. Demonstrantii pasnici au fost intimidati nu doar cu tunuri de apa si gaze lacrimogene, ci si cu ploi de gloante. Statele Unite si ambasadorii statelor europene la ONU au cerut Consiliului de Securitate condamnarea actelor de violenta ale guvernului sirian, dar nu au obtinut unanimitatea necesara din cauza opozitiei Rusiei si Chinei.

Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) nu a reusit sa cada de acord asupra problemei Siriei, in ciuda uzului excesiv de forta asupra protestantilor pasnici miercurea trecuta, eveniment soldat cu zeci de victime. Rusia si China s-au opus condamnarii Siriei, pe motiv ca si in randul fortelor de securitate au existat victime, iar actiunile violente ale conducerii siriene nu pun in pericol pacea internationala. „Adevarata amenintare la adresa securitatii regionale, in viziunea noastra, ar putea aparea din cauza indiferentei din afara in legatura cu situatia din Siria, manifesta inclusiv prin impunerea unor solutii standard sau favorizarea uneia dintre tabere”, a declarat ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Alexandr Pankin, in cadrul sedintei de saptamana trecuta, citat de Associated Press, adaugand ca o asemenea initiativa ar putea duce la razboi civil. „Este foarte important sa ne concentram toate fortele pentru a evita o asemenea situatie, mai ales ca Siria se afla la granita securitatii Estului Mijlociu. Destabilizarea acestei verigi importante ar putea duce la complicatii in intreaga regiune”, a adaugat acesta.

Grupurile extremiste amplifica conflictul

Si ambasadorul ONU al Chinei, Li Baodong, a declarat ca turbulentele din Estul Mijlociu si din nordul Africii au fost o lovitura puternica pentru stabilitatea regiunii. Acesta a adaugat ca daca problemele care au stat la baza acestei nelinisti a populatiei nu sunt rezolvate acestea vor pune in pericol pacea si stabilitatea si in alte regiuni, cu un efect negativ major asupra „convalescentei” economiei mondiale. Acesta, insa, nu a facut nici o referire la condamnarea actiunilor violente ale Siriei.
Franta, Germania, Marea Britanie si Portugalia au transmis presei o declaratie prin care cereau celor 15 membri ai Consiliului sa condamne violentele din Siria, insa, pe parcursul consultarilor, mai multi membri s-au opus acestei initiative a europenilor si americanilor. Ambasadorul sirian la ONU, Bashar Ja'afari, a salutat decizia Consiliului de Securitate de a nu interveni in conflictele domestice si a pus sub semnul intrebarii „entuziasmul fara precedent” al unora dintre semnatarii declaratiei de presa mentionate si lipsa lor de interes in rezolvarea conflictului israeliano-palestinian. Acesta a dat vina pe „grupurile extremiste al caror obiectiv fundamental este, in mod clar, caderea guvernului sirian” si a afirmat ca uzul de forta s-a facut „cu cea mai mare grija” pentru a preveni morti in randul civililor. La Daraa, orasul unde a izbucnit revolutia siriana, fortele de ordine au arestat membri ai unor cercuri extremiste si au confiscat armament sofisticat, inclusiv mitraliere. Detinutii, potrivit ambasadorului sirian, si-au recunoscut crimele si au afirmat ca pentru actele de violenta au fost platiti cu sume mari de bani. Bashar Ja'afaria prezentat o lista de 51 de membri ai fortelor armate care au fost ucisi de „gasti armate” si a declarat ca extremistii au finantat diferite actiuni de sabotaj ale guvernului sirian. Acesta din urma, a subliniat ambasadorul, a inceput reformarea statului si are de gand sa o duca la bun sfarsit.

Manifestatiile au fost pasnice

Felul in care au descris europenii si ambasadorul american situatia din Siria este foarte diferit, insa. Seful politic al ONU, B. Lynn Pascoe, a declarat in fata Consiliului de Securitate ca „relatarile din media, de la grupurile internationale pentru drepturile omului, agentiile ONU si misiunile diplomatice, arata ca majoritatea covarsitoare a protestelor au fost pasnice. Totusi, au existat cateva momente in care manifestantii au folosit forta, actiuni soldate cu moartea fortelor de ordine”. Acesta a afirmat ca Human Rights Watch a identificat un singur asemenea caz in Daraa, in 8 aprilie, dar nu exista nici un fel de dovezi ca acest gen de evenimente este unul raspandit.
Ambasadorul american, Susan Rice, nu a fost la fel de retinuta si a acuzat Siria ca da vina pe altii in loc sa raspunda la solicitarile repetate ale poporului de a reforma statul, adaugand ca Iranul sustine tacticile brutale ale vecinilor lor, aceleasi violente pe care le-a folosit impotriva propriului popor. Atat Statele Unite, cat si membrii UE au amenintat ca, in cazul in care reformele cerute de manifestanti nu vor fi adoptate, vor insista sa fie luate sanctiuni la nivel international.

„Vinerea Mare” ploua cu gloante

Protestele din Siria continua de cateva saptamani, zeci de mii de oameni iesind in strada in ultimele zile. In 22 aprilie a avut loc unul dintre cele mai sangeroase incidente de la inceputul manifestatiilor, soldate cu cel putin 75 de morti. Protestele au avut loc in intreaga tara, de la suburbia Damascului, Douma, la orasele din centrul tarii, Hama si Homs, in orasele de pe coasta, Latakia si Banias, in nord, la Raqqua si Idlib, precum si in inima miscarii siriene, la Daraa. Manifestantii s-au adunat intr-o „Vinere Mare” a protestelor, dupa exemplul celorlalte state arabe unde oamenii au iesit in strada dupa rugaciunea de vineri, fiind intampinati de fortele de ordine cu gaze lacrimogene, tunuri cu apa si gloante. Agentiile de presa siriene nu au confirmat nici o victima, iar stabilirea unui numar apropiat de realitate este cu atat mai dificila cu cat toti jurnalistii internationali au fost scosi din tara. Singurele surse de informatii au fost filmuletele facute cu telefonul sau paginile de internet. Agentiile de presa estimeaza, insa, ca manifestatiile de vineri au fost cele mai importante de pana acum.
Sambata, fortele de securitate siriene au deschis focul asupra protestatarilor iesiti in strada pentru a deplange victimele de vineri. Intr-un video postat pe internet, de la difuzorul moscheii se aude o voce care cere soldatilor sa opreasca focul deschis asupra manifestantilor pasnici din suburbia Barze din Damasc. Potrivit martorilor AP, atacul s-a soldat cu cel putin 12 morti. In urma violentelor, doi membri ai Parlamentului, reprezentanti ai orasului Daraa, precum si un lider religios local, si-au dat demisia in semn de protest fata de evenimentele din Barze. Manifestatiile nu au ajuns pana in centrul capitalei, unde, povestesc jurnalistii straini, domneste o liniste sinistra, iar fortele de securitate sunt peste tot, patruleaza pe motociclete sau pandesc pe la colturi imbracati in civil.

Armata trece de partea populatiei

In Daraa populatia a ramas fara electricitate, fara apa, telefon sau hrana, depinzand de ajutoare umanitare sau de sprijinul armatei, care a intrat cu tancurile in oras in urma cu cateva saptamani. Exista deja martori care sustin ca cel putin cinci ofiteri au trecut de partea demonstrantilor si mai multi au refuzat sa aresteze protestatarii sau i-au ajutat pe oameni sa faca rost de hrana. Cu toate acestea, guvernul sirian neaga ca ar exista membri ai armatei care au trecut de partea populatiei.
Pana de curand, protestele de orice fel erau de neconceput in Siria, dar in ultimele luni, in fiecare zi de vineri, si uneori si in timpul saptamanii, mase mari de nemultumiti invadeaza strazile din principalele orase, cerand schimbarea regimului si nasterea unui stat democratic. Aceasta este cea mai mare provocare careia presedintele Bashar al-Assad trebuie sa-i faca fata, dar strategia sa de a face cate un compromis printre interventiile brutale ale fortelor armate nu a functionat pentru toti conducatorii din lumea araba. Hosni Mubarak a incercat acelasi lucru in Egipt, dar actiunile sale au fost sub lupa intregii lumi, datorita prezentei presei internationale. In Siria, in schimb, presa este aproape inexistenta, iar Statul joaca un rol diplomatic mai greu pentru stabilitatea regiunii. Atat pentru Liban si Iran, cat si pentru pacea dintre Israel si Palestina, Siria este un jucator-cheie pe scena internationala. In acest context, precautia diplomatica a unor state este usor de inteles.
Opozitia din Siria a facut publice o serie de cerinte, printre care oprirea torturii, a arestarilor si violentei indreptate impotriva protestatarilor, precum si eliberarea prizonierilor politici si, mai ales, reformarea Constitutiei Siriei, care sa prevada o limita de doua mandate pentru fiecare presedinte.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.