La începutul săptămânii, sute de locuitori ai Istambulului au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva unui proiect de dezvoltare imobiliară în centrul oraşului, care este susţinut de guvern şi ar fi dus la distrugerea parcului Gezi din Piaţa Taksim. Luni, cîţiva copaci au fost dărâmaţi pentru a face loc unui centru comercial „în stil otoman”, care ar reproduce vechile barăci militare din zonă.

Protestatarii au încercat să ocupe parcul Gezi, dar au întâmpinat opoziţia violentă a autorităţilor. Violenţele au luat amploare, arată The Guardian, peste 100 de persoane fiind rănite până acum. Poliţiştii au folosit tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii paşnici din centrul Istambulului, pe când forţele armate, menţionează sursa citată, au fost filmate refuzând să ajute Poliţia şi oferind măşti chirurgicale manifestanţilor.

Ceea ce a început ca un protest ecologist a devenit de-a lungul săptămânii trecute o revoltă împotriva Guvernului Erdogan, acuzat de turci că ia măsuri din ce în ce mai autoritare. Recep Tayyp Erdogan este la putere de 10 ani, iar acesta este primul protest de amploare împotriva Executivului său. Turcii au ieşit în stradă şi în Ankara, Izmir, Bodrum şi alte oraşe, însă protestele nu au fost mediatizate aproape deloc, ceea ce creează suspiciunea că primul-ministru este într-adevăr ameninţat de aceste manifestaţii.

Departamentul de Stat al SUA a declarat doar că susţine în general protestele paşnice, ca cel din Istambul, iar Uniunea Europeană nu a anunţat încă o poziţie oficială faţă de măsurile autorităţilor turce de a înăbuşi în mod violent protestul cetăţenilor. Urmăriţi aici imagini despre ce se întâmplă acum în Turcia.

Foto: Twitter

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.