Protocolul Kovesi-Oprea, ținut la secret față de miniștrii Apărării

158

La scurt timp după ce „Evenimentul zilei” a dezvăluit că a fost denunțat protocolul semnat între Parchetul General și Ministerul Apărării Naționale (MApN), pe 4 aprilie 2011, de șefii, de atunci, a celor două instituții, Laura Codruța Kovesi și Gabriel Oprea, un fost ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a dezvăluit, pentru revista Qmagazine, că această „înțelegerea instituțională” s-a făcut prin ameninţare şi şantaj, scrie evz.ro.

Mai mult, oficiali ai Armatei ne-au dezvăluit că, de-a lungul timpului, miniștrii Apărării nici măcar nu au fost informați despre existența acestui protocol, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Mihai Fifor care a cerut denunțarea acestui document, după ce, la solicitarea premierului Viorica Dăncilă, a dispus verificări și a aflat despre existența lui abia în luna aprilie. La fel s-ar fi întâmplat și în alte ministere. Prin protocolul încheiat între Kovesi și Oprea s-a stabilit ca șeful Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA) să îl pună în aplicare, împreună cu procurorul general al Parchetului General.

Miniștrii trebuiau să fie informați

Corneliu Dobriţoiu, cel care a preluat mandatul de ministru al Apărării pe 7 mai 2012, la un an de la semnarea Protocolului a declarat că nu a ştiut de existenţa acestui protocol, iar cineva a avut interesul să nu se afle despre document.

„Eu nu am aflat nimic în timpul mandatului meu. (…) În mod normal, când se schimbă garnitura la minister, ministrul trebuie să ia cunoştinţă despre modificările legislative, acordurile de cooperare”, a precizat Dobrițoiu. El a explicat că, în cadrul procesului de predare-primire, ministrul are discuţii cu toate structurile, inclusiv cu DGIA. „Ei, dacă acolo cineva a pus batista pe ţambal, vă daţi seama…”, a precizat fostul ministru.

Decizii bazate pe protocol

Dobrițoiu susține că fostul șef al DGIA, generalul Gheorghe Savu, cel care a semnat documentul din partea MApN, nu prea a avut de ales, fiind presat să facă acest lucru. „În opinia mea, Gelu Savu a dat curs unui demers agresiv din partea unui ministru abuziv, Gabriel Oprea. S-a temut atât pentru funcţie, cât şi pentru libertate. Şi-a dat seama singur sau i-a spus cineva că se pot face dosare din nimic. Şantaj”, a afirmat Corneliu Dobriţoiu.

Acesta a adăugat că şi-a dat seama că e ceva în neregulă, iar doi generali suspectaţi de nereguli au fost demişi. „Eu l-am demis din funcţie pe gen. Hăpău, şeful Contraspionajului Militar, în urma unor acţiuni absolut aberante, dar şi pe generalul Savu. Acele acţiuni au fost subsumate acelui protocol. Abia târziu mi-am dat seama când am văzut şi eu protocolul. Stăteam lipit de televizor şi nu îmi venea să cred ce citesc pe sticlă”, susţine fostul ministru.

2 COMENTARII

  1. Gabriel Oprea cacaraul,cacarailor si lingaul,lingailior al tuturor sefilor de partid din tara,altceva nu a stiut decat sa faca pe placul multora si pana la urma sa isi atinga scopul de mare scar-boss !!!!

LĂSAȚI UN MESAJ