PSD a abandonat TVR Cluj în braţele UDMR

195

Politicienii români nu dau semne că ar dori o televiziune publică independentă  redacţional, ci dimpotrivă, că îşi doresc una care să se supună intereselor lor.


Ne amintim repetatele scandaluri din TVR  pe această temă. De fapt de cîte ori se schimbă deţinătorii puterii, în TVR au loc numiri, demiteri, dispar-apar emisiuni şi realizatori. Partidele se grăbesc să plaseze la vîrful TVR şi în grila de programe oameni de partid. Cei care lucrează acolo s-au obişnuit cu situaţia asta si se lasă aserviţi de Guvern, Parlament, Preşedinţie. Este un oportunism, o adaptare la mediu, care îi  ajută să supravieţuiască în TVR. Consecinţa este o dramatică scădere a credibilităţii, şi, ca efect, a audienţei. La un buget de 150 mil. euro/an, TVR face audienţe sub multe posturi private care au bugete si de 20 de ori mai mici. Originea acestei situaţii paradoxale este subordonarea TVR politicului.

Declaraţiile publice care dezmint acest adevăr simplu pe care il cunoaştem dintr-o lungă experienţă fac parte din acel dublu limbaj şi dublu standard cu care deja ne-am obişnuit. Noua Putere nu face azi ce spunea referitor la libertatea de expresie, la independenţa mass-media, la rolul presei atunci cînd se afla în Opoziţie. Dar întotdeauna politicienii au un tip de discurs în Opoziţie şi o practică pe dos cînd ajung la Putere. Nimic nou.

 

TVR CLUJ, victima trocului politic PSD-UDMR

Nici de această dată televiziunea publică nu a fost scutită de jocurile de putere practicate de politicienii zilei. Şefa TVR, IRINA RADU, a înţeles la timp care sunt resorturile ce o ţin în funcţie şi a acceptat rapid mai toate ordinele transmise pe linie de partid.

PSD are dorinţa guvernării şi nu vrea să piardă majoritatea parlamentară din cauza unui moft ce ar putea fi inventat la un moment dat de către CĂLIN POPESCU TĂRICEANU şi partidul său, ALDE. Aşa că, LIVIU DRAGNEA a găsit de cuviinţă să securizeze poziţia PSD prin atragerea UDMR de partea sa. Sursele noastre spun că înţelegerile dintre PSD şi UDMR nu sunt de dată recentă, ele datând chiar de dinaintea alegerilor parlamentare de anul trecut, doar că acum se pune mult mai mult problema atragerii UDMR la guvernare. Persoane influente de la vârful PSD ne-au confirmat existenţa unor astfel de discuţii, acceptând totodată şi varianta unor negocieri concrete cu privire la TVR.

Din partea cealaltă, DEBRECZENY HAJNAL, reprezentanta UDMR în CA al TVR, le-a transmis nu demult colegilor maghiari din televiziune că UDMR a impus pe lista de negociere cu PSD şi câteva puncte legate de TVR. Potrivit acesteia, KELEMEN HUNOR i-ar fi cerut lui LIVIU DRAGNEA să accepte schimbarea din funcţie a unor directori aflaţi de mai mult timp în fruntea studiourilor din Ardeal, fapt ce de altfel fusese deja acceptat de IRINA RADU în urma negocierilor purtate anterior cu DEBRECZENY HAJNAL. Şeful PSD a ţinut să facă dovada onestităţii faţă UDMR şi i-a transmis IRINEI RADU – PDG al TVR să rezolve problema de la Cluj. Surse de la vârful televiziunii publice susţin că relaţia dintre PSD şi şefa TVR a fost permanent mediată de doi oameni: parlamentarul LUCIAN ROMAŞCANU şi  fostul producător general al TVR, CRISTIAN ZGABERCEA. Mai nou, acesta din urmă conduce TVR HD, deşi este inculpat într-un dosar care vizează mafia din Constanţa patronată de RADU MAZĂRE şi NICUŞOR CONSTANTINESCU.

 

Studioul TVR CLUJ întăbulat pe familia GELMĂREAN

Negocierile PSD-UDMR au produs imediat efecte la TVR Cluj, primul pas constând în crearea unui pretext care să facilitize schimbarea conducerii existente. A fost inventat un protest al salariaţilor, bine dirijat şi alimentat de la Bucureşti, apoi o comisie de control, tot de la Bucureşti, toate fără rezultat, ca în final să intervină însăşi IRINA RADU şi să refuze în mod excepţional menţinerea în funcţie a jurnalistului ROMEO COUŢI. Odată cu acesta au mai plecat din fruntea TVR Cluj şefa redacţiei minorităţi, PAKAI ENIKO, şi redactorul şef ADRIAN ROZENBERG. În locul lor au fost instalaţi VIG EMESE GELMĂREAN, respectiv OVIDIU POP. La nivelul studioului este de notorietate faptul că noul redactor şef, OVIDIU POP, este o simplă marionetă a lui ALIN GELMĂREAN, soţul şefei de la redacţia minorităţi şi omul învestit tacit de către IRINA RADU să conducă TVR Cluj. De altfel, presa locală a semnalat de mai multe ori că familia GELMĂREAN, sprijinită de DEBRECZENY HAJNAL, este dorită de UDMR în fruntea TVR Cluj. De data aceasta, dorinţa a devenit realitate. O informaţie interesantă care se vehiculează acum printre jurnaliştii TVR Cluj este aceea că soţii GELMĂREAN au iniţiat de curând demersurile pentru realizarea unui divorţ fictiv, fapt ce i-ar scuti în accepţiunea lor de eventualele explicaţii ce li s-ar putea cere cu privire la acapararea studioului de către membrii aceleaşi familii.

Ion Popescu

1 COMENTARIU

  1. Trocul alierii la putere intre psd si udmr influenteaza multe institutii, drepturi si chiar viata noastra. Si nu spre binele national.

LĂSAȚI UN MESAJ