Un fost judecător de la Curtea de Apel Cluj, actual avocat, a fost unul dintre cei mai prolifici turnători clujeni din rândul avocaților. Este vorba de avocatul Lucian Cristea, care dădea note informative sub numele de ”Puiu”. Pe deasupra, el câștigă și 1.800 de lei, lunar, de la Uniunea Scriitorilor! Un alt turnător al colegilor din justiția clujeană este fostul procuror Grigore Dragoste de la Parchetulâ de pe lângă Judecătoria Turda, condamnat definitiv la șase ani de închisoare pentru afaceri ilegale cu alcool.

 

Gazeta de Cluj vă prezintă câteva extrase din motivarea hotărârii judecătorești prin care s-a stabilit calitatea de colaborator al Securității. Potrivit documentului, Lucian Cristea a fost extrem de prolific în a oferi informații despre colegii lui din perioada comunismului. Întrebat de reporterii Gazeta de Cluj despre persoanele pe care le-a turnat, avocatul clujean a spus că au trecut mai bine de 30 de ani de atunci și că nu își mai amintește numele celor pe care i-a turnat.

”Pârâtul a fost recrutat în martie 1982 în calitate de colaborator, având numele conspirativ ”Puiu”, în vederea supravegherii informative a Colegiului de Avocați din Cluj, semnând chiar un angajament olograf cu acest nume. Din notele date de pârât rezultă că a reținut și furnizat informații ofițerului de legătură asupra unor aspecte relevate de către unele persoane cu privire la manifestări și atitudini contrare regimului de partid și statului, care și-au exprimat convingeri de a părăsi țara și a pleca în străinătate; care au denigrat aspectele de îngrădire a informațiilor din partea instituțiilor comuniste; a relatat aspecte exprimate verbal de colegi privind situația politică din țară și din alte țări comuniste, care minimalizau instituția țării noastre, relatau emisiuni ascultate la posturi străine de radio, cum ar fi de pildă Vocea Americii și Europa Liberă. (…) În calitatea sa a declarat și a semnalat aspecte ce contraveneau regulilor impuse de regimul comunist, furnizând informații privind elemente dușmănoase la adresa regimului. (…) Pârâtul a depus întâmpinare prin care a arătat că după ce a intrat la Facultatea de Drept din Cluj Napoca a fost repartizat să efectueze stagiul militar de 9 luni în Cluj, iar la terminarea stagiului a dobândit calitatea de sergent, în această calitate fiindu-i solicitate deseori serviciile asupra unor cazuri de corupție din România, iar, la vremea respectivă, a procedat în consecință, fiind ofițer de securitate în rezervă, însă această activitate este specifică gradului militar dobândit”, arată documentul menționat.

 

”Puiu” își ”ciugulea” colegii de informații

Potrivit acelorași informații, ”din cuprinsul notelor informative date sub pseudonimul ”Puiu”, pârâtul a dat informații din sistemul juridic, al avocaților în special, ofițer de legătură, – ”conform sarcinilor trasate” cum se menționa în una dintre note privind relațiile de colegialitate dintre aceștia, situația lor materială, socială, angrenând în discuțiile purtate în vederea obținerii a cât mai multe date, strângând astfel informații pe fondul relațiilor sociale și aspecte legate de nemulțumirile manifestate de către aceste persoane în legătură cu situația economică precară existentă în România la acea dată, lipsurile, nevoile oamenilor cu care se confruntă, stările de nemulțumire existente în viața de zi cu zi față de lipsa unor date și informații reale în ceea ce privește politica sistemului comunist, starea din justiție; îngrădirea libertății de circulație prin granițele închise către occident ale țării; neconformitatea unor colegi cu etica socialistă, aspecte care în mod evident puneau în pericol viața și libertatea acelei persoane, precum și a familiei acesteia. Se remarcă prudență, chiar exprimată de pârât în notele sale, în relația cu colegii și celelalte persoane de la care încearcă, în mod insidios și perseverent să obțină nu orice tip de informații, ci informații utile, prin canalizarea discuțiilor către mediul politic, în vederea obținerii unor date concrete, în detaliu cu privire la gândurile, opiniile și starea de nemulțumire politică a acestora. Un exemplu îl constituie nota de la fila 95 din dosar, în care amintește că numitul (…) ascultă postul Europa Liberă și face comentarii dușmănoase la adresa regimului, orânduirii comuniste aceste aspecte de detaliu asupra manifestărilor și convingerilor anti regimului exprimate și manifestate de către această persoană. Prin aceste informații furnizate ofițerilor de legătură instanța apreciază că persoana (și doar aceasta, ci și familia sa) în cauză a fost expusă unui risc real și serios de a suferi consecințe negative , relatările pârâtului contribuind la afectarea imaginii sale în fața organelor de securitate. Angajamentul dat, de a sprijini în mod voluntar organele de securitate pentru a demasca activitatea dușmănoasă a unor persoane împotriva regimului totalitar s-a materializat, fiind rezultate din aceste documente, necontestate de către pârât în fața instanței. În ceea ce privește cuprinsul rapoartelor întocmite de către ofițerii operativi, rezultă că informațiile furnizate de către pârât au privit activități din cadrul Colegiului de avocați , acolo unde pârâtul își desfășoară activitatea, viața socială și profesională a unor colegi, situații de familie, elemente care vizează viața privată și intimă a unor persoane, etc.”

 

dan-dragoste turdanews

Dragoste pentru Claudia

Un alt magistrat clujean care a lucrat cu Securitatea este fostul procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda, Grigore Dragoste. ”Pârâtul, fiind executor judecătoresc la Judecătoria Turda, a fost recrutat la data de 27.08.1989 de către Serviciul Municipal Turda, Inspectoratul Județean de Securitate Cluj, pentru realizarea supravegherii informative în problema ‘JUSTITIA’, dar mai ales a încadrării informative a soțului obiectivei ‘CLAUDIA’, lucrat prin D.U.I. (dosar de urmărire informativă). La aceeași data a semnat Angajament, preluând numele conspirativ ‘GELU’”. Anul trecut, ÎCCJ l-a condamnat definitiv pe fostul procuror la o pedeapsă de 6 ani de închisoare, pentru evaziune fiscală, producerea clandestină de produse accizabile, marcare cu timbre false și fals sub semnătura privată.

În același dosar a fost condamnat și tatăl lui, Gligor Dragoste și Bogdan Cioară, directorul economic al firmei care producea ilegal alcool, la câte 6 ani fiecare, iar pe șoferul Aurel Chicinas, la pedeapsă de 5 ani de închisoare. Ei sunt obligați de instanță de judecată să achite către ANAF un prejudiciu în sumă de 5.736.193 lei. Averea procurorului a fost sechestrată, fiind vorba de un autoturism de lux, un camion, două case, câteva zeci de hectare de teren agricol.

 

Citate din operele lui ”Puiu”

Potrivit documentului, avocatul clujean Cristea Lucian făcea în notele date ofițerilor de Securitate și unele aprecieri critice asupra aspectelor de viață privată a unor colegi. ”Relatările date de avocatul … despre situația economică precară a țării; care are economia la pământ, fiind mare sărăcie, că suntem un popor bleg, care spune doar bancuri și minciuni, în loc să acționeze. Aceste afirmații care puneau în pericol persoana care le relata sunt date de către pârât ofițerului de legătură”. Avocatul Lucian Cristea face parte și din Uniunea Scriitorilor Clujeni, fiind autorul unor volume de poezie și proză.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.