Raportul MCV dă peste bot politicienilor şi presei

62

Potrivit ultimului raport al MCV asupra Justiţiei din România, criticile aduse de presă şi politicieni la adresa magistraţilor rămân frecvente în România, situaţie care riscă să afecteze activitatea justiţiei, notează raportul Comisiei Europene elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Politicienii sunt puşi la zid pentru piedicile pe care le pun anchetelor, atunci când refuză ridicarea imunităţii unor deputaţi sau senatori, dar instituţiile care luptă împotriva corupţiei sunt lăudate.

 

Potrivit raportului MCV, „succesul activităţilor de punere sub acuzare şi condamnare a multor politicieni celebri din România pentru acte de corupţie la nivel înalt arată că tendinţele spre asigurarea independenţei justiţiei sunt pozitive şi că nicio persoană care comite infracţiuni nu scapă de justiţie. Dar există şi o reacţie la această tendinţă: criticile la adresa magistraţilor făcute de politicieni şi de presă, precum şi lipsa de respect faţă de hotărârile justiţiei rămân frecvente”, se arată în raportul MCV elaborat de Comisia Europeană. În cursul anului 2015 s-a observat o intensificare a solicitărilor de apărare a independenţei justiţiei în urma criticilor dure făcute de către presă şi de politicieni, inclusiv de către premierul (n.red. – Victor Ponta) şi de către preşedintele Senatului (n.red. – Călin Popescu Tăriceanu). De asemenea, încă există cazuri de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituţionale”, subliniază raportul.

„Consiliul Suprem al Magistraturii şi Inspecţia Judiciară au continuat în 2015 să apere independenţa justiţiei şi reputaţia profesională, independenţa şi imparţialitatea magistraţilor. CSM a continuat să fie sesizat în legătură cu critici dure venite din partea presei şi politicienilor şi, în consecinţă, a trebuit să emită mai multe comunicate critice legate de acestea. CSM nu poate asigura însă un nivel de acoperire în mass-media prin comunicatele de presă echivalent cu cel de care s-au bucurat criticile iniţiale şi, dincolo de acest sprijin moral, CSM nu oferă ajutor financiar sau juridic magistraţilor care cer daune în instanţă”, precizează raportul Comisiei Europene.

 

Prună sesizează problema imunităţii

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că raportul MCV arată progresele sistemului judiciar, DNA, ÎCCJ, ANI şi parchetele confirmând un trend ascendent în eficienţa combaterii corupţiei, astfel încât se poate vorbi despre premisele finalizării MCV, însă rămâne problema imunităţii parlamentare

Ministrul Justiţiei a precizat, miercuri, la finalul şedinţei de guvern, că raportul emis de Comisie Europeană este un raport pozitiv, care notează progresele făcute de instituţiile din sistemul judiciar, în domeniul controlului integrităţii şi al combaterii corupţiei, ea adăugând că fără „profesionalismul” judecătorilor şi al procurorilor acest lucru nu ar fi fost posibil.

Raluca Prună a mai spus că, după 10 ani de la instituirea Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi după trei rapoarte pozitive consecutive, se poate vorbi despre premisele finalizării mecanismului, într-un orizont de timp apropiat. Întrebată însă de jurnalişti care sunt aşteptările sale cu privire la finalizarea procesului MCV, ministrul a spus că este prematur şi neserios să dea un termen. „Nu aş vrea să mă pronunţ, eu, ca ministru, am datoria de a mă concentra pe ceea ce mai rămâne de făcut şi este consemnat în raport” a comentat Raluca Prună, insistând că, faţă de alte state, România a dovedit că a făcut progrese.

Ministrul a amintit că în chestiunea imunităţilor parlamentare Comisia nu a putut constata un progres. În context, ea a afirmat că speră ca membrii Parlamentului să citească raportul astfel încât „să ne putem aşeza la masă pentru a vedea ce este de făcut”.

 

iohannis

Iohannis vede jumătatea plină a paharului

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că raportul MCV dat publicităţii miercuri de către Comisia Europeană arată că România se află pe o direcţie ascendentă în îndeplinirea obiectivelor din cadrul Mecanismului.

”Şeful statului apreciază că Raportul elaborat de către Comisia Europeană, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), confirmă, pentru al treilea an consecutiv, progresele înregistrate de România cu privire la reforma în sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei. România se află pe o direcţie ascendentă în îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV, angajamentul ţării noastre pentru consolidarea statului de drept şi independenţa justiţiei fiind unul ireversibil”, se arată într-un comunicat de presă remis de către Administraţia Prezidenţială.

În opinia preşedintelui, raportul arată că principalele instituţii din domeniul judiciar şi de integritate ”au continuat să obţină rezultate impresionante în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt”. ”Se confirmă astfel sustenabilitatea eforturilor autorităţilor române şi determinarea de a face reformele necesare pentru societatea românească”, afirmă şeful statului, arătând că ”susţine cu aceeaşi hotărâre continuarea demersurilor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei”.

Preşedintele constată, totodată, că în prezent există o abordare convergentă la nivel european cu privire la progresele semnificative înregistrate de România în combaterea corupţiei, aceste evaluări regăsindu-se şi în raportul GRECO, publicat de Consiliul Europei pe 22 ianuarie.

 

Guvernul se îmbată cu apă rece

Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) emis de Comisia Europeană recunoaşte caracterul durabil şi sustenabil al reformei justiţiei şi al luptei anticorupţie, astfel încât există premisele finalizării procesului MCV, precizează, miercuri, Guvernul.

”Acest al treilea raport anual consecutiv pozitiv dovedeşte caracterul durabil şi sustenabil al reformei în justiţie şi al luptei împotriva corupţiei, fiind un indicator al măsurii în care autorităţile române şi-au asumat şi au îndeplinit obiectivele MCV. În acest sens, considerăm că recunoaşterea progreselor din raportul MCV ar putea fi subliniată mai clar prin introducerea unei perspective de finalizare a acestei monitorizări de către Comisia Europeană. Astfel, având în vedere concluziile pozitive ale raportului, considerăm că există premisele finalizării procesului MCV prin internalizarea obiectivelor mecanismului la nivelul autorităţilor române, de exemplu, în structura Strategiei Naţionale Anticorupţie”, se arată într-un comunicat emis de Biroul de presă al Executivului după ce Comisia Europeană a dat publicităţii raportul.

Totodată, documentul citat arată că reformele prevăzute de MCV, inclusiv lupta împotriva corupţiei, sunt şi trebuie în continuare întreprinse în primul rând pentru societatea românească, dincolo de reperele stabilite prin acest mecanism de cooperare şi verificare.

De asemenea, Guvernul precizează că angajamentul său de a îndeplini obiectivele amintite „în beneficiul societăţii româneşti şi al cetăţenilor români” este „puternic şi fără echivoc”.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ