Două societăţi s-au aflat într-un „război” pe banii publici, miza fiind un contract de amenajare şi întreţinere a spaţiilor verzi, iar câmpul de luptă fiind zona verde a municipiului Cluj-Napoca. După o perioadă lungă de timp, în care contractul a fost pasat de la una la alta, magistraţii au luat în sfârşit o decizie definitivă şi executorie. Astfel câştigătoarea este o firmă bucureşteană, ce are la dispoziţie de acum încolo doi ani de zile să cureţe câmpul de luptă şi să îl pregătească pentru un eventual nou război făcut tot pe banii clujenilor.

 

În luna  februarie 2016, în urma unei licitaţii organizate de Primăria municipiului Cluj-Napoca, societatea Garden Center Group condusă de afaceristul, Ionuţ Olteanu, a câştigat contractul în valoare de 70 de milioane de lei pentru întreţinerea spaţiilor verzi din oraş. Acest contract a fost încheiat pe o perioadă de patru ani cu contracte subsecvente anuale.

Printre participante la licitaţie, a fost şi Rosal, firmă ce a fost legată multă vreme de numele afaceristului Silviu Prigoană, aceasta fiind o veche clientă a salubrizării şi spaţiilor verzi din Cluj şi a mai multor municipii din ţară.

Susţinând că oferta depusă de Garden Center nu a respectat caietul de sarcini, SC Rosal a contestat rezultatul licitaţiei, dar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a respins cererea. Având în vedere că cererea de contestare a societăţii a fost respinsă, aceasta a atacat în instanţă decizia CNSC cerând reluarea procedurii de licitaţie.

 

Contract pasat la RADP

Până ce magistraţii urmau să soluţioneze acest proces dintre Garden Center şi SC Rosal, a fost nevoie de organizarea unei noi licitaţii pentru ca acest contract să fie atribuit unei alte societăţi competente în scopul asigurării continuităţii serviciului de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi. În cadrul noii licitaţii câştigătoare a fost Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP).

Odată cu preluarea contractului de către RADP, societatea Garden Center Group s-a arătat nemulţumită şi a susţinut că s-ar crea un prejudiciu bugetului local prin acordarea de preţuri mai mari, decât cele ce erau practicate de aceasta. Avocatul societăţii a susţinut atunci că preţurile practicate de RADP pentru întreţinerea spaţiilor verzi sunt mai mari cu 38%, însă primarul Emil Boc i-a dat peste nas spunând că diferenţa este dată de creşterea salariului minim pe economie şi că oricum 50% din profitul realizat la sfârşitul anului se face virament în beneficiul municipiului Cluj-Napoca.

 

Proces soluţionat, Garden Central preia din nou contractul

Serviciile de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi au fost făcute de către RADP, o perioadă scurtă de timp, mai exact până ce instanţa a soluţionat procesul dintre Rosal şi Garden Center.

Tribunalul Cluj a respins ca neîntemeiată acţiunea societăţii Rosal de a anula contractul dintre RADP şi municipiul Cluj-Napoca şi a propus încetarea în parte a acestuia, astfel fiind anulate hotărârile Consiliului Local, în ceea ce priveşte serviciile prestate de RADP pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi, cu menţiunea că sentinţa este definitivă şi executorie.

O dată ce licitaţia a fost câştigată de RADP, intenţia Primăriei municipiului Cluj-Napoca a fost aceasta să gestioneze de acum încolo acest tip de servicii pentru oraş, însă instanţa a obligat reluarea vechiului contract cu Garden Center, până în anul 2020.

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, susţine că decizia magistraţilor de a obliga primăria să reia vechiul acord cadru cu Garden Center, este una nefirească, dar potrivit legii acest lucru trebuie respectat indiferent de ce intenţii existau cu Regia Autonomă a Domeniului Public.

„ Societatea Rosal a contestat licitaţia iar instanţa a anulat contractul dintre RADP ce era încredinţat acesteia pe un termen de doi ani de zile. Magistraţii au impus reluarea vechiului acord cadru, iar drept urmare noi punem în aplicare o sentinţă judecătorească prin care încheiem un contract cu firma Garden şi anulăm în parte contractul cu RADP cu anumite tipuri de lucrări care au venit suplimentar şi care nu au fost prinse in licitaţia Garden. O tâmpenie mai mare ca asta nu există! Ar fi trebuit în mod normal dacă s-a reuşit anularea licitaţiei să se anuleze şi încheierea contractului cu firma Garden Center, dar nu avem ce face indiferent de intenţiile iniţiale ale municipalităţii”, a declarat Dan Tarcea.

garden center

Garden Center, firmă bucureşteană cu un trecut problematic

Garden Center Group este o firmă bucureşteană controlată de omul de afaceri Ion Olteanu, iar în ultimii şase ani, aceasta a încasat 87 de milioane de euro, din contracte cu Administraţiile Domeniilor Publice (ADP) a sectoarelor 1, 2, 3, 5 şi 6 a capitalei şi cu oraşele Cluj-Napoca, Bacău, Brăila şi Sinaia. Ion Olteanu este acţionar şi la firma Eco Horticultura SRL, care în ultimii ani a încheiat numeroase contracte cu ADP-urile sectoarelor 1, 2, 4, 5 şi 6 şi cu primăria Capitalei. Din aceste contracte, pe conturile firmei au mai intrat încă 10,5 milioane euro.

În 2009, Curtea de Conturi a efectuat un control asupra unui contract încheiat între SC Eco Horticultura şi Administraţia Domeniului Public sector 1 (primărie condusă de Andrei Chiliman). În urma verificărilor s-a constatat că primarul Andrei Chiliman a plătit mai mult decât trebuia pentru amenajarea spaţiilor verzi deoarece firma Eco Horticultura a mărit preţurile. La data respectivă bugetul lui Chiliman a fost de aproape 23 de milioane de euro. În 2009, Curtea de Conturi recomanda ”extinderea verificărilor privind lucrările efectuate de Geca Impex şi Eco Horticultura pentru identificarea tuturor cazurilor de nerespectare a clauzelor contractuale prin decontarea unor preţuri mai mari faţă de cele din oferta prezentată iniţial sau de nerealizare a lucrărilor contractate şi achitate”.

Adrian Cobzaru, partenerul de afaceri al lui Olteanu, face parte din cercul de apropiaţi al lui Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, fiind prieten cu fiul edilului bucureştean, Micea Oprescu.

În 2015, DNA a verificat unul din contractele din bani publici obţinute de firma Garden Center Grup în valoare de 300.000 de euro pentru amenajarea unui parc în Miercurea Ciuc şi a arătat că acesta ar fi fost atribuit ilegal. Procurorii anticorupţie au depus la dosar şi o serie de interceptări telefonice, prin care îl suspectează pe dirigintele de şantier că ar fi beneficiat de foloase necuvenite, după ce a semnat respectivele documente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.