Discuţii controversate cu privire la ”adoptarea” Universităţii lui Soros au luat amploarea în nord-vestul României, după ce administraţia centrală a Ungariei a schimbat legea sistemului educaţional, iar universitatea în cauză nu va mai primi acreditare. Edilii din Arad şi Oradea susţin că au făcut demersuri pentru a-l invita pe Soros să îşi mute sediul Central European University din Ungaria, la ei în oraş. Gazeta de Cluj a intrat în posesia unui răspuns oficial din partea Guvernului Ungariei, semnat de ministrul Educaţiei Laszlo Palkovics şi șeful său ministrul coordonator, Zoltan Balog.

 

După ce s-a modificat legislaţia cu privire la condiţiile de funcţionare a instituţiilor de învăţământ superior, scandalul cum că peste 20 de universităţi, incluzând-o pe cea fondată de George Soros: Central European University (CEU) funcționează ilegal, a luat amploare.

Astfel că, mai multe universităţi din România și  primarii din Oradea şi Arad şi-au exprimat interesul pe marginea acestui subiect. Unii susţin că i-au scris lui Soros sau rectorului CEU Budapesta invitându-l să-şi mute instituţia de învăţământ superior pe teritoriul României. Alţi reprezentanţi ai facultăţilor din România  au cerut în scris explicaţii reprezentanţilor din Guvernul Ungariei.

 

Varianta Guvernului…

Miniştrii din Guvernul Ungariei au întocmit un răspuns standard către universităţile din  Romania care au cerut explicaţii pe  marginea acestui subiect. Astfel că, cei doi reprezentanţi din guvernul maghiar, în speţă ministrul educaţiei Laszlo Palkovics şi superiorul său ministrul Zoltan Balog explică de ce s-a ajuns ca CEU să nu îşi mai poată desfăşura activitatea.

Recent administraţia centrală a Ungariei a reglementat legea învăţământului superior desfăşurat pe teritoriul ţării acestora. Ei recunosc faptul că în urma implementării noilor amendamente a fost afectată activitatea mai multor Universităţi listate ca ”străine” printre care şi CEU. Însă, aceştia susţin că toate amendamentele au fost întocmite în sfera legală a legislaţiei Uniunii Europene, aflată în vigoare.

Tot ca justificare la modificările respectivei legi, miniştrii susţin că în ultima perioadă au apărut foarte multe instituţii de învăţământ superior ce au început să îşi deruleze activitatea pe teritoriul Ungariei, astfel pentru a nu exista o concurenţă neloială, trebuiau perfecţionate condiţiile de funcţionare.

Laszlo Palkovics

„Inspecţia instituţiilor de învăţământ superior străine ce funcţionează în Ungaria s-a efectuat începând cu toamna anului 2016. Ca urmare a acestor controale s-a întocmit un raport, prezentat în sfera publică şi Guvernului Ungariei, unde erau menţionate modul defectuos de funcţionare a acestora. În raport apar 28 de astfel de instituţii, din care excludem una singură care respectă toate normele aflate în vigoare. Rămâne însă în listă şi Central European University, fondată de George Soros, care la fel ca celelalte nu funcţionează legal”  explică cei doi în răspunsul standard.

De asemenea în adresa respectivă se vorbeşte despre istoricul a două instituţii de învăţământ superior ce au legătură directă cu George Soros: Kozep-europai Egyetem şi Central European University(CEU).

„Ca să clarificăm raportul apărut în media, trebuie să ne concentrăm pe situaţia specială de la CEU. În 2005, printr-o decizie politică s-a creat ” Kozep-europai Egyetem”. Aceasta este o instituţie maghiară de învăţământ superior recunoscută de stat  prin decizia Parlamentului dată în raport cu legislaţia Ungariei şi legislaţia ţării în cauză(statul partener, n.red aceste universităţi verificate au sediul pe teritoriul Ungariei dar funcţionează exclusiv în parteneriat cu un alt stat, spre exemplu Franţa, Germania, Spania sau România). Lucru unic, la vremea aceea, dat fiind faptul că celelalte instituţii de învăţământ superior funcţionau cu un alt statut standard. În ciuda faptului că Kozep-europai Egyetem opera doar în Budapesta, în SUA(statul partener) nu era listata în nici o categorie de activitate educaţională. Kozep-europai Egyetem şi CEU sunt două entităţi separate legal.  Ceu este precepută de noi ca fiind instituţie străină care operează după sistemul legal stabilit de Statele Unite, însă logistic vorbind, cele două universităţi sunt una şi aceeaşi şi operează folosind un singur campus.

Zoltan Balogh

În aprilie 2004, primul ministru al Ungariei şi Guverantorul din New York au semnat un acord prin care CEU- înregistrată în New York să poată avea acelaşii status de universitate şi în Ungaria. Acest acord a trecut prin Parlament şi a determinat ca Kozep-europai Egyetem să funcţioneze în Ungaria ca universitate privată de învăţământ superior cu departamente de master şi doctorat. Acest statut  special a fost confirmat printr-un act în 2005 şi ulterior în 2011.  Noua legislaţie, recent modificată nu afectează Kozep-europai Egyetem ci doare relaţia şi modul de funcţionare a CEU.

Aici amintim că, în  etapele mai sus menţionate George Soros a încercat să influenţeze- şi reuşind- procedura legislativă a Ungariei printr-o scrisoare adresată omului ce la vremea aceea era ministrul Educaţiei ” mai arată aceştia.

iliei bolojangheorghe falca

Bolojan şi Falcă se luptă pentru CEU

Deciziile Guvernului Ungariei electrizează cel puţin doi primari din vestul României. Edilul – şef de Arad, Gheorghe Falcă (acum PNL) i-a transmis deja rectorului Universităţii Central Europene (UCE), creată la Budapesta de controversatul miliardar american de origine maghiară George Soros, o ofertă pentru relocarea instituţiei la Arad. Asta după ce, la propunerea premierului Orban Viktor, legislaţia în domeniu va suferi schimbări care vizează şi imposibilitatea ca UCE să mai funcţioneze în ţara vecină.
Ideea i se pare bună, aparent, şi altui edil liberal, orădeanul Ilie Bolojan. Acesta a postat un gând cu privire la acest subiect pe contul său de Facebook: „În condiţiile în care Ungaria şi-a modificat legislaţia privind funcţionarea instituţiilor de învăţământ acreditate şi în alte ţări, ceea ce va face ca Universitatea Central Europeană să nu mai poată funcţiona la Budapesta, cred că ar fi o idee bună să facem o ofertă acestei universităţi de prestigiu pentru a funcţiona în viitor la Oradea. Am câştiga un centru de excelenţă cu deschidere internaţională pentru oraşul nostru şi am dovedi încă o dată vocaţia central-europeană a oraşului Oradea”. Urmează, probabil, şi nişte paşi concreţi în acest sens din partea Municipalităţii.
Aradul e ceva mai avansat: potrivit stiripesurse.ro, primarul Falcă are deja planuri concrete pentru relocarea UCE de la Budapesta. Edilul de Arad poate aloca două clădiri în acest scop: una de 4.000 de metri pătraţi care are parter şi două etaje, ce ar putea fi folosită pentru procesul educativ, dar şi un cămin studenţesc cu 75 de camere, care are peste 2.000 de metri pătraţi şi include spaţii pentru servit masa. De asemenea, Universitatea ar urma să primească spaţii şi în Cetatea Aradului, în momentul în care obiectivul va intra în circuitul civil, peste câţiva ani, scrie aceeaşi sursă.

 

De ce îl apără maghiarii din România pe Soros

Legea care poate duce la închiderea Universităţii Central-Europene din Ungaria, finanţată de George Soros, este condamnată într-un articol publicat de ziarul proguvernamental de la Magyar Memzet. Autorul este un jurnalist cu dublă cetăţenie, română şi ungară – Csaba Lukacs. Închiderea CEU poate avea consecinţe negative pentru minorităţile maghiare din ţările vecine, susţine el.

De fapt, articolul cu pricina nu face referire decât la situaţia din România. Csaba Lukacs este îngrijorat că legea adoptată în Ungaria de guvernul lui Viktor Orban a dat apă la moară iniţiativei lui Victor Ponta pentru un proiect de lege similar în România. Legea maghiară permite închiderea universităţilor străine din Ungaria, în cazul în care acestea nu au campusuri în ţările de origine. În Ungaria, principala vizată este Universitatea Central-Europeană (CEU), care nu are campusuri în SUA, ţara de origine. Dar, scrie Magyar Nemzet, „să luăm cunoştinţă: Universitatea ungară Sapientia şi Universitatea creştină Partium nu au campusuri în ţara lor de origine – Ungaria, care le finanţează – şi nu există vreun acord interguvernamental privind finanţarea acestor universităţi“. Aşadar, legea anti-Soros adoptată la Budapesta poate lovi, de fapt, în cele două universităţi din România, care primesc 57 de milioane de euro anual, respectiv 48 de milioane de euro de la statul ungar.

Un alt aspect ţine de imaginea pe care o câştigă Ungaria datorită CEU. „Numeroşi intelectuali români au luat apărarea CEU. Foşti studenţi români de la CEU au devenit mai apropiaţi de ungurii din Transilvania. Odată reveniţi acasă, au devenit parte din elita ţării: secretari de stat, miniştri, lideri ai unor organizaţii importante, şi s-au arătat mai puţin permeabili la retorica naţionalistă“, scrie Csaba Lukacs.

În al treilea rând, scrie Lukacs, Ungaria va pierde capital uman în cazul închiderii CEU. „Studenţii competenţi ucraineni, români nu se vor îndrepta către Universitatea Lorand Etovos şi nici către Universitatea Corvinus (două mari universităţi de stat din Ungaria), ci vor pleca în Europa de Vest sau în SUA.“

Prin urmare, scrie Lukacs despre Soros, „care ar fi motivele pentru care să ne fie frică de un bătrânel de 86 de ani aflat la amurgul vieţii sale (ştiu din surse sigure că fiii săi nu sunt interesaţi de CEU)? E bine oare să hăituim cea mai bună universitate din ţară? Şi apoi: poate cineva să spună cât ar mai putea dura influenţa lui Soros?“, scrie Magyar Nemzet.

viktor orban 2017

Varianta lui  Geroge Soros: Nu ne mutăm

Conducerea CEU denunţă propunerile legislative ca abuzive şi ilegale, precizând că nu negociază conţinutul lor. Intenţia modificării legislaţiei era cunoscută board-ului CEU din urmă cu o lună, timp în care nu a existat nicio consultare sau informare din partea autorităţilor, deşi reprezentanţii universităţii au încercat să ia legătura cu ministrul Educaţiei. Reprezentanţi ai Guvernului maghiar şi presa pro-Orban de la Budapesta transmit că CEU ar funcţiona fără autorizaţie. Răspunsul a fost oferit imediat de rectorul şi preşedintele universităţii, Michael Ignatieff, profesor canadian care până în 2014 a predat la Harvard. Într-o scrisoare publică urmată de o conferinţă de presă, el a subliniat că în cei 25 de ani de activitate, Central European University a fost în permanenţă în acord cu legislaţia ungară:

Reacţii de susţinere au apărut imediat. Reprezentaţi oficiali ai mai multor Ambasade străine la Budapesta au participat la conferinţa de presă în semn de susţinere, printre care şi România. Ambasada Americană din capitala Ungariei a emis o poziţie publică în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la propunerile Guvernului Orban şi se opune oricăror acţiuni care ar afecta activitatea sau independenţa unităţii: „CEU este acreditată atât de autorităţile americane, cât şi de cele maghiare. A angajat şi educat mii de cetăţeni unguri. Este o instituţie academică de prim rang, cu o excelentă reputaţie în Ungaria şi în lume, un important pol de libertate academică în regiune” – se arată într-un document oficial, care mai subliniază că CEU este o poveste de succes în relaţiile americano-maghiare.

Universitatea maghiară din Szeget şi-a exprimat solidaritatea faţă de CEU, considerând că intenţia Guvernului este în defavoarea interesului maghiar. Profesorul Michael Kennedy, membru al în board-ul European Humanities University, compară situaţia din Ungaria cu atacul autorităţilor din Belarus împotriva universităţii din care face parte. Unitatea a fost forţată să îşi încheie activitatea de la Minsk în 2004 şi să se mute la Vilnius.

Rectorul CEU a declarat că universitatea de la Budapesta nu se va închide şi nici nu se va muta:

„Nu vom închide niciodată această universitate şi vom menţine continuitatea academică a programelor noastre indiferent ce se va întâmpla. Studenţii înscrişi acum îşi vor încheia studiile fără probleme, iar cei care au fost acceptaţi pentru anul următor pot fi liniştiţi, îi aşteptăm în Septembrie şi vom fi aici. Nu avem altă casă decât Budapesta. Ne-am purtat bine cu Budapesta şi Budapesta s-a purtat bine cu noi. Aceasta este casa noastră şi nu am făcut nimic rău. Dacă simţiţi indignare în vocea mea, este pentru că pare Guvernul Ungariei nu a reuşit să înţeleagă contribuţia noastră la viaţa academică din Ungaria, rolul pe care îl avem în viaţa intelectuală a ţării şi creditul pe care îl aducem culturii intelectuale în general” a precizat rectorul CEU.

Premierul ungar, Viktor Orban, a afirmat că viitorul ”Universităţii Soros” depinde de convorbirile interguvernamentale ungaro-americane, relatează agenţia MTI, citată de Agerpres.

”Chiar dacă cineva este miliardar, el nu poate fi mai presus de lege în Ungaria”, a declarat premierul ungar.

Întrebat dacă Universitatea Central Europeană va funcţiona în viitor, Orban a răspuns că aceasta va depinde de convorbirile ungaro-americane şi de un acord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.