Rechizitoriu de poveste la Cluj. Si-a visat urat concubinul si a doua zi a mutat cosmarul pe o vecina.

649

România tuturor posibilităţilor şi mai exact Clujul, judeţul în care se rup visele în mod violent. Ca să înţelegeţi exact despre ce este vorba citiţi în cele ce urmează cum o tânără a ajuns să plătească cu riscul de a-şi pierde viaţa pentru un coşmar avut într-o noapte de vecina sa.

 

Provocare mare pentru procurorul de la Turda, Călin Vasile Cioban care a lucrat la un rechizitoriu rupt din basmele de adormit copii despre o femeie ce şi-a visat concubinul într-o situaţie periculoasă, iar a doua zi s-a decis să pună coşmarul în aplicare pe o vecină de-a ei pentru a împiedica acel coşmar să devină o realitate. Nu glumim noi şi nici procurorul Cioban, care a tratat subiectul cu seriozitate şi a apelat la literatură de specialitate pentru a-i da de capăt poveştii.

 

Ancheta cu pricina

Rechizitoriul întocmit de Vasile Cioban şi avizat de celebra doamnă procuror Dos Santos Rodrigues Cristina Ancuţa (cea care l-a cercetat pe fostul decan al Baroului BUTA, avocatul Ioan Buha) a fost întocmit după ce o tânără din cartierul Poiana al Municipiului Turda a formulat prin mama ei o plângere penală incredibilă.

„În data de şase mai 2015, partea vătămată(Berki Georgiana) prin intermediul mamei sale a formulat o plângere împotriva inculpaţilor Ioan Adrian Varga şi Stanca Florica Herchi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă, arătând că la data de 31 martie 2015, profitând de starea mentală a persoanei vătămate, au atras-o pe aceasta în locuinţa lor, unde în mod deliberativ i-au cerut să intre într-o încăpere de la etajul imobilului şi întrucât spaţiul respectiv nu era prevăzut cu podea, Georgiana Berki a călcat pe o placă de rigips din tavanul nivelului inferior, care a cedat sub greutatea sa, victima prăbuşindu-se de la înălţime” povesteşte procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda, Vasile Călin Cioban.

În urma acestei căzături, tânăra a suferit mai mute fracturi şi a avut nevoie de intervenţii chirurgicale. Conform celor de la IML Cluj, Georgiana necesita peste 40 de zile de îngrijiri medicale. Însă, lucrurile demne de poveste încep de aici încolo. Motivul pentru care victima a fost ademenită de cei doi în imobil era pentru a rupe o superstiţie.

Mai precis, din cuprinsul plângerii rezultă că motivul săvârşirii faptei l-ar fi constituit o superstiţie a inculpatei Florica Stanca, cea care cu o noapte înainte ar fi avut un vis în care concubinului ei(Varga Adrian Ioan) i s-ar fi întâmplat ceva rău, iar pentru a îndepărta pericolul de acesta ar fi fost necesară punerea în aplicare a celor visate pe o altă persoană.

Astfel, magistratul de la Turda s-a pus pe studiat literatură de specialitate, pe care de altfel a invocat-o şi în rechizitoriul rezultat anchetei.

Şi pentru că inculpaţii sunt de etnie rromă, Cioban susţine că a fost nevoie să apeleze la literatură de specialitate şi articole din presă despre blesteme, vise, tradiţii şi obiceiuri ale acestor comunităţi, iar ulterior i-a trimis în judecată pe inculpaţi însă nu înainte de a preciza câteva aspecte despre regiunea în care s-a săvârşit infracţiunea: „Cartierul Poiana din Turda este o zonă locuită de persoane de etnie rromă ce sunt şi în prezent guvernate şi marcate de puternice superstiţii, credinţe cvasipăgâne, tradiţii şi reguli de convieţuire neconvenţională. Din actele dosarului rezultă că una dintre aceste superstiţii e bazată pe visele rele, respectiv că dacă cineva visează că unei persoane apropiate i se întâmplă ceva, singura soluţie rămânâne transferul producerii răului asupra altei persoane.

Din păcate ghinionul s-a abătut Georgianei, vecina pe care cei doi inculpaţi au considerat-o ca fiind persoana potrivită să pice de la etajul casei lor.

judecatoria turda

Planul prin care au ademenit-o

Aparent în dimineaţa de după visul respectiv Florica a plănuit împreuna cu iubitul ei cum să mute coşmarul pe Georgiana.

Astfel, Varga s-a dus acasă la Georgiana şi i-a promis acesteia că dacă vine să ducă o găleată cu resturi menajere din locuinţa lui îi va da bani. Tânăra l-a ascultat şi amândoi s-au îndreptat spre locuinţa lui unde o aştepta Florica. Însă, Varga nu a mai intrat în casă ci a rămas afară şi a intrat în vorbă cu o altă vecină pentru a nu fi acuzat de cele ce urmau să se întâmple.

Ajuns în casă, Florica a dus-o pe victimă la etajul casei, până la intrarea unei încăperi ce nu avea podea ci doar plăci de rigips care de fapt erau tavanul parterului. Găleata cu resturile menajere pe care victima trebuia să o ia era amplasată în partea cealaltă a camerei. La îndemnul Floricăi tânăra a păşit spre găleată iar plăcile de rigips au cedat şi aceasta s-a prăbuşit pe podeaua de la parterul casei.

 

Varianta lor

Fiind audiaţi atât Varga cât şi Herchi au declarat că nu se fac vinovaţi de cele întâmplate tinerei, însă totodată variantele lor nu se asemănau. Ei susţin că nu îşi explică prezenţa Georgianei în casa lor. Ba mai mult, aparent, Varga i-ar fi replicat procurorului când a fost întrebat de ce crede că victima ar fi urcat singura la etajul locuinţei sale: „de proastă”.

„Declaraţiile celor doi inculpaţi sunt lipsite de logică, plauzibilitate şi veridicitate, se contrazic şi intervalele de timp declarate de aceştia în legătură cu succesiunea evenimentelor” se mai arată la dosar.

Cu toate acestea, cei doi au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de lovire şi alte violenţe, iar victima le cere acestora 200.000 lei daune pentru cele suferite. În favoarea victimei există declaraţii date de martori ce susţin cele arătate de aceasta în plângerea penală.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de săvârşirea infracţiunii de lovire şi alte violenţe încadrată în articolul 193 din Noul Cod Penal actualizat, cei doi riscă până la cinci ani de închisoare.


Încadrarea infracţiunii în urma anchetei -Infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii
Art. 193

Lovirea sau alte violenţe

(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

LĂSAȚI UN MESAJ