Orizont 2020, cel mai amplu program de Cercetare si Inovare derulat vreodată de UE, stabileşte salarii mai mici de circa 10 ori pentru cercetătorii din România comparativ cu cei din Vestul Europei, în ciuda faptului că granturile sunt câştigate prin competiţii la nivel european. Universitatea Babeş-Bolyai critică dur această decizie, arătând că astfel este accentuat fenomenul de migrare a creierelor. Universitatea Babeş-Bolyai a formulat astăzi, 7 noiembrie 2016, o scrisoare deschisă adresată Preşedintelui României, Premierului României şi europarlamentarilor români din Parlamentul European, cu privire la finanţarea şi susţinerea activităţilor de cercetare.

Cea mai mare universitate din România critică micşorarea drastică a veniturile din granturile europene pe care le câştigă cercetătorii români. Dacă până acum, un profesor român, expert tip A în cadrul unui proiect european,  câştiga circa 300 de lei/oră (venit brut), venitul acestuia se reduce la 31 de lei/oră. Practic, este suma pe care profesorul respectiv o câştigă de la statul român. Altfel spus, dacă o oră de predat la catedră va fi plătită la fel cu o oră de cercetare depusă la cel mai înalt nivel european. Reamintim că este vorba despre granturi de excelenţă pentru care universităţile din România concurează cu instituţiile de învăţământ din alte state ale UE.

“Politica declarată a Uniunii Europene este de a avea o dezvoltare echilibrată şi echitabilă a ţărilor membre. Nucleul competitivităţii unei ţări este reprezentat de cunoaşterea generată în mediul academic, care oferă soluţii inovatoare ce prezintă apoi un avantaj competitiv al ţării la nivel internaţional, cu impact pozitiv asupra calităţii vieţii şi funcţionării sociale a cetăţenilor. În trecut, competiţiile academice organizate la nivelul Comisiei Europene (de ex. în Programul Cadru 7/FP7) au pornit de la principiul echitabil, după care cei care câştigă într-un program să se bucure de aceleaşi beneficii, indiferent de unde provin (ex. vestul sau estul Europei). Într-adevăr, aria internaţională a cercetării şi educaţiei este una globalizată, astfel încât cheltuielile academice în cercetarea de vârf (de ex. preţurile cărţilor, taxele la conferinţe şi cursurile de formare etc.) sunt aceleaşi”, se arată în scrisoarea UBB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.