Cazul de la Finantele Maramures a intrat intr-un nemeritat con de umbra. Dupa trei arestari si mult tam-tam, batista de pe tambalul scandalului si-a facut datoria. Nu se aude mai nimic. Cei cu auz mai ascutit reusesc sa mai auda cate ceva. Grozavia continua, chiar daca nu se face auzita. Noi va vom prezenta, in continuare, o sinteza a celor intamplate in ultima saptamana sau, mai exact, cele aflate. Pe surse!

De Ziua Copiilor, la Curtea de Apel Cluj s-a judecat recursul celor trei finantisti retinuti in arestul Politiei (Daniel Kadlec, Crina Abrihan si Calin Grebles). Instanta clujeana a mentinut masura arestarii. Potrivit surselor noastre… Desi se vorbea prin Baia Mare ca vor urma alte retineri, se pare ca, pe moment, aceasta activitate a fost suspendata. Se fac verificari, cercetari etc. Poate, se asteapta si trecerea alegerilor. Nu ar da bine la electorat actiuni de forta. Dar nu acesta este fondul problemei. Se vorbeste ca declaratiile date de cei trei, dar nu numai, ar fi scos la iveala mai multe piste pe care trebuie facute cercetari. De asemenea, mediul politic si cel de afaceri este foarte incordat. Se asteapta raspunsuri la intrebari nepuse, dar stiute. In acest context, de incordare si asteptare, va propunem sa parcurgeti cateva posibile raspunsuri la multele intrebari. Bineinteles, informatiile au venit pe surse. Se pare ca cei trei, dar nu numai, au lucrat cu multe firme din categoria celor mici. Firme de „doi lei”, firme prin care s-au returnat zeci, sute de miliarde de lei, ca TVA. Revenind la cele intamplate in cursul anului trecut, va oferim cateva informatii, aproape imposibil de verificat oficial. Bucatele dintr-un joc de puzzle financiar.

Se vorbeste ca povestea de la Finantele Maramures ar fi inceput undeva prin aprilie 2008. Se pare ca cei trei retinuti, dar nu numai ei, s-au aflat sub supraveghere. Undeva, la un oarecare nivel, se stia de activitatea ilegala practicata de mai multi din Finante. Dupa o perioada de concediu, intre ei, finantistii, au aparut unele suspiciuni. Se spune ca circula un zvon in institutie, ca s-ar fi depus plangeri penale impotriva unora dintre ei. Din acest motiv, finantistii importanti nu s-au mai avut „la suflet, intre ei”, ba nici macar intre sotiile lor. Inainte cu ceva vreme, relatiile erau chiar cordiale. Dupa un timp, s-a dovedit a fi doar un zvon. Dar lucrurile ilegale au inceput sa dea pe dinafara. Tot in perioada de concedii, unul mai tanar s-ar fi dus la Bucuresti, la cei care cerceteaza acum, pentru a le arata celebrele filmulete. Gurile rele sustin ca s-a incercat un flagrant. Pentru asta, ar fi fost nevoie de un personaj care sa joace bine cartea flagrantului. S-au uitat prin curtea Maramuresului si au gasit un priceput in astfel de lucruri. Mai ales ca era un tip activ in povestea returnarilor. Omul a incercat, dar nu a reusit. Cei care l-au folosit au uitat un mic amanunt: cererile respectivului (de rambursare) nu au primit unda verde. Dupa acest esec, dupa toate informatiile care au inceput sa vina spre DNA, cei care au incercat sa duca povestea intr-o zona favorabila lor au fost „lasati din brate”. Devenisera, la randul lor, „suspecti de serviciu”. Practic, din acest moment, a inceput sa se sparga buba de la Finante. Era pe la inceputul toamnei 2008. „Trebuie facuta o diferentiere intre acuzatiile de luare de mita si returnari de TVA. Prima actiune a avut o tinta clara, iar a doua activitate poate fi impartita, de asemenea, in doua. Returnari ilegale, cu concursul unor finantisti si al unor firme, si returnari pe care si le-au facut unele firme, singure. Se poate! O firma face dosar de returnare, pune acte false si merge la „plesneala”. Poate fi prin sau nu. Cred ca sunt destule astfel de cazuri. Se impune o verificare riguroasa”, au spus sursele noastre. Pe de alta parte, povestea cu mita are o mica cheita de control. In primul rand, se spune ca exista o supraveghere. Apoi, doua din firmele implicate in rambursari (vopsele si constructii) au administratori – rude de alianta printre politistii maramureseni (sefi). Politisti care au ceva probleme cu legea. Acest aspect se leaga si de autosesizarea unui politist in cazul de la Finante.

„Toate acestea se leaga intre ele. Autosesizarea era pregatita ca un dosar ce ar fi dus la acuzatii grave. Luare de mita de un milion de Euro. Nu s-a gasit martorul potrivit”, au spus sursele noastre. Aceste surse nu sunt de acord cu temerea noastra ca actiunea s-a oprit sau ca avantul celor care controleaza a fost temperat. „Nu. De ce spuneti asta? Se fac verificari. Acum, sunt luate firmele la puricat. Cele care sunt banuite de returnari ilegale de TVA. Este o operatiune laborioasa. De la firma respectiva, se ajunge la altele. Sunt increngaturi interesante si necesita verificari”, sustin sursele.

Iata si alte legaturi intre cei implicati in poveste. Este o firma de peste Deal de care se tot vorbeste, a unuia foarte nervos, o firma cu un administrator meloman si cu o denumire de instrument muzical. Cei trei se intalnira si se vorbira sa-l elimine pe cel deranjant. In ecuatie ar fi intrat un personaj, parca desprins dintr-o fabrica de prelucrare prin aschiere. Cel din urma ar avea posibilitatea de a furniza echipamente de inregistrat si, ce este mai interesant, este nasul unuia din lotul de la Finante. Tot aici, spre sfarsitul anului, ar fi aparut misteriosul domn cu nume apos. Acesta a fost om de casa al unuia dintre cei puternici. Domnul cu nume apos este, la randul lui, un tip puternic, de care se spune ca a castigat lucrari prin intreaga Transilvanie. Are o firma de constructii.

Pe de alta parte, nu putem sa nu amintim de implicatiile politice. O buna parte din rambursarile ilegale s-au efectuat in perioada de vara. Se vorbeste de cotizatii la partide, pe o filiera ce duce pana sus, la Bucuresti. Un lider politic care a „explodat” in ultima perioada de timp ar fi unul din destinatarii directi ai unor rambursari. Aceasta problema este colaterala. Circula prin oras o lista cu zeci de firme mici, in marea lor majoritate, care ar fi luat parte la afacerea returnarilor de TVA.

Parte din aceste firme a fost „lucrata” de cei retinuti, dar nu numai. Este vorba de mai multi finantisti, participanti la morisca returnarilor. Dintre cei de care se tot vorbeste, unii au atras atentia printr-un comportament aproape indecent. Unul dintre ei, de exemplu, se vorbeste ca si-a achizitionat doua masini de lux, in valoare totala de 110 mii Euro. Altii s-au manifestat in alte moduri. Nu este limpede nici povestea cu scosul banilor prin carduri. Returnarile se duc in Trezorerie, intr-un cont. De acolo, poti scoate pe card, intr-o zi, doar o suma fixa. Pentru a scoate miliarde, ar fi nevoie de multe zile. Probabil, ar fi nevoie de verificari si in acest sens.

Pe primul trimestru al anului 2008, la buget au fost virati 348 de milioane lei noi. In primul trimestru al anului 2009, au fost virati 359 de milioane lei noi. Un plus de 3,16% . Intrebarea fireasca este: cum se poate sa avem o astfel de crestere in anul de criza pe care il parcurgem si in contextul disponibilizarilor si al inchiderilor de firme?

SMS-ul misterios

Un alt mod de lucru, tot simplist explicat. Exista un grup de inspectori care sunt rude de la gradul 1 in jos, angajate la diverse firme. La aceste firme nu se duc in control decat unii. Aceiasi. Se duc facturi naspa si se scot bani frumosi. Grupul este destul de extins, la mai multe feluri de institutii de control. Pe acest fond, a aparut un SMS misterios. El a fost trimis la mai multe persoane din Baia Mare de pe o cartela. Iata ce spune acest SMS: „Rambursari ilegale de TVA s-au facut din 2006-2007. Verificati rambursarile si controalele de fond ale echipelor M.D., V.S.B., E.B., O.M., A.P.V., Z.G., A.C., care au fost si sunt oameni de nadejde ai lui S.L., echipe care nu s-au schimbat cu lunile, chiar cu anii. Oare de ce? Ba, mai mult, sunt tot acolo la serviciu… Lipsa B.L. Oare de ce?”, aceste e textul venit pe SMS.

Semne de intrebare

Alte informatii ne-au zguduit si cea mai mica incredere intr-un sistem ce parea puternic. Vorbeam de firme care ar fi luat parte la „festin” alaturi de controlorii financiari si nu numai. Iata o simplista explicatie a modului de lucru. Firme aflate in portofoliul Finantelor Baia Mare erau luate „la lucrat”. Unii inspectori veneau la firmele respective si faceau un control. Afirmau ca sunt facturi cu valori mari si propuneau un control incrucisat. Adica ei si un inspector de la „intreprinderi mijlocii”. Cele mai multe dosare au ajuns la cel care acum este retinut. Se da o rezolutie de returnare a TVA. Se impart banii. Cam acesta ar fi mecanismul. De exemplu, o firma cu denumire asemanatoare cu numele unui cunoscut amiral, in anul 2008, a obtinut din returnari de TVA 21 de miliarde lei vechi, iar plati la buget a avut de 138 de milioane lei. O alta firma care are o denumire abreviata din trei litere a dat declaratii cum ca ar fi primit vreo 6 miliarde lei. In fapt, suma se ridica la circa 12 miliarde lei. Interesant e ca persoana in cauza este retinuta. Sa mai spunem ca multe dintre aceste firme au returnari de TVA cam in acest fel: in 25.06 2008, 25.07.2008, 25.08.2008. Ca un metronom. Sunt firme care, in aceeasi luna, au doua returnari de TVA. Cele mai multe din aceste returnari de TVA s-au realizat in lunile: mai, iunie, iulie, august, dar si in martie, aprilie, septembrie si ianuarie. Se vorbeste de o firma ce se ocupa de masini. Se mai vorbeste ca multi dintre finantistii care au masina in leasing au trecut pe la aceasta firma. Seful ei isi ridica un hotel undeva, la o iesire din Baia Mare. Mai exista o categorie de firme, de pe care se emit facturi pentru TVA deductibil la alte societati. Firma melomanului se pare ca apare cu vreo 5 miliarde lei, dar acest om de afaceri are si aptitudini de investitor in imobiliare. Are un bloc si a stiut ce sa faca cu el. S-a dus pe la mai multe firme de imobiliare si l-a vandut de 4 ori, la patru firme. Cazul este cunoscut si se fac cercetari, se pare.

Nicolae TEREMTUŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.